Forsiden af terminalerne i Knuffingen lufthavn med parkeringspladser, parkeringshus og mange biler på gaden.

© Miniatur Wunderland Hamburg

Knuffingen Lufthavn: Miniatur Wunderland Hamborg

Miniatur Wunderland i Hamborg er hjemsted for verdens største modellufthavn. Her præsenterer den fiktive by Knuffingen sin minilufthavn med kopier af gigantiske fly i skala 1:87. Flyene er på ingen måde stationære, for ligesom næsten alt andet i Miniatur Wunderland bevæger de sig. De følger en fast daglig rutine, som gør det daglige lufthavnsliv samt afgange og landinger i miniaturelufthavnen i Knuffingen smukke og realistiske. Således forlader flere hundrede fly landingsbanerne i Knuffingen modellufthavn hver dag. Find ud af alt om Knuffingen lufthavn her.

Indhold:

 1. Knuffingen Lufthavn i et overblik

 2. Knuffingen Lufthavn - fakta og tal

 3. Hvordan letter og lander fly i Knuffingen Lufthavn?

 4. Specialfly i Knuffingen Lufthavn

 5. Verdensrekorder i Knuffingen Lufthavn

 6. Seværdigheder i Knuffingen

Knuffingen lufthavn i overblik

Realiseringen af lufthavnen i Miniatur Wunderland Hamburg krævede 4 millioner euro og en 6-årig byggefase. Men den 4. maj 2011 kunne minilufthavnen mellem Knuffingen og Schweiz endelig åbnes. Med et areal på 150 m² er Knuffingen Airport dermed ikke kun den største lufthavn i Wunderland, men også den mindste lufthavn i verden.

Knuffingen Lufthavn - Fakta og tal

 • Omkostninger: 4 millioner euro

 • Åbning: 4. maj 2011

 • Byggefase: Juni 2005 til maj 2011

 • Nødvendig byggetid: 150.000 timer

 • Fly: 52 fly

 • Flyvninger: ca. 250 om dagen

 • Køretøjer: 90

 • Miniaturer: 15,000

 • Lysdioder: 40.000 (heraf ca. 2.500 i landingsbanen)

 • Programkode: over 50.000 linjer

I øvrigt: Knuffingen Lufthavn håndterer omkring 30 millioner miniaturepassagerer om året, hvilket er omkring en fjerdedel af Atlantas årlige passagerer - den største lufthavn i verden. Passagerer kommer til lufthavnen via lufthavnens togstation, som modtager pendler- og fjerntog.

Tårnet i Knuffingen Lufthavn om natten med et Lufthansa-fly, der letter i baggrunden, og to andre fly, der er på vej til startbanen.© Miniatur Wunderland Hamburg

Hvordan letter og lander flyene i Knuffingen Lufthavn?

Det virkelig fascinerende ved Knuffingen Lufthavn er iscenesættelsen af flyene, som faktisk letter og lander på en reguleret måde - om dagen og om natten. Til dette formål har flyene deres eget fremdriftssystem, der gør det muligt for dem at bevæge sig uafhængigt på asfalten. Det kan styres ved hjælp af et bilsystem.

Til start og landing af flyene i Miniatur Wunderland Airport blev der udviklet en særlig startanordning, som også kaldes "katapulten" med henvisning til startanordningen på rigtige hangarskibe. Den fungerer på følgende måde:

 1. Hvert fly standser på et bestemt punkt før start.

 2. Det "spiddes" der af to stænger på affyringsanordningen.

 3. Stængerne er hver især fastgjort til en vogn, som derefter trækker flyet.

 4. Ved at styre de to stænger individuelt letter flyets næse først, præcis som i virkeligheden.

 5. Flyet flyver derefter gennem en skyvæg af stof.

 6. Ved landingen vender processen om, og flyene lander hver især igen på et fast punkt, hvorfra de fortsætter på egen hånd igen.

Til start og landing bruger flyene i Knuffingen Lufthavn således en underjordisk forhindringslinje. Bevægelserne af vognen og de to stænger er forskellige for hvert enkelt fly, da for eksempel et lille fly starter anderledes end et stort. Desuden er hvert flys start ledsaget af autentiske turbinelyde.

I øvrigt skal automatiseringen altid fungere perfekt, for selv i Knuffingen lufthavn gøres alt for at forhindre uønskede flyforsinkelser.

Flere fly er parkeret med dokkede gangbroer ved portene, i forgrunden er et Lufthansa-fly ved at lette, i baggrunden ses terminalerne.© Miniatur Wunderland Hamburg

Særlige fly i Knuffingen Lufthavn

Det er ikke kun selve lufthavnen, der er unik, men også flyene af høj kaliber i de originale bemalinger fra nuværende og tidligere flyselskaber er imponerende. Derudover er nogle af Knuffingen Lufthavns fly eller flyvende genstande virkelig ikke af denne verden.

 1. Airbus A380
  Det verdensberømte passagerfly er også en sand fryd for øjet i skala 1:87. Men Airbus A380 er nok ikke engang det mest berømte fly på denne liste.

 2. Bi Bummel
  Bien Bummel kan ikke transportere mange passagerer, men til gengæld får de en unik oplevelse, for Bummel har intet cockpit, passagerkabine eller lignende. Så denne bi letter regelmæssigt fra Knuffingen Lufthavn.

 3. Concorde Aérospatiale
  Concorde, som den normalt bare kaldes, har en sænket næse og en særlig smal kropsform. For dette fly, designet af Frankrig og Storbritannien, var det andet supersoniske passagerfly i almindelig luftfart.

 4. Tusindårsfalken YT-1300
  Et absolut højdepunkt for alle Star Wars-fans er Han Solos rumskib: Millenium Falcon. Heldigvis flyver det ikke gennem rummet med superluminal hastighed, så det er synligt for alle besøgende.

 5. Rockwell rumfærge
  Modellen af NASA's rumfærge er også et verdensberømt flyvende objekt, som også opererer i Knuffingen Lufthavn.

Tip: For at gøre det lettere at finde disse specielle fly, er der endda en tavle med flyenes afgangs- og ankomsttider.

Verdensrekorder i Knuffingen Lufthavn

Miniatur Wunderland i Hamborg har en række rekorder, bl.a. verdensrekorden for den længste modeljernbane i verden med mere end 15 km spor. Men Knuffingen Aiport kan også prale af en verdensrekord, da det er den største modellufthavn i verden.

Men det er ikke alt, landingsbanen i lufthavnen i Knuffingen er også unik i verden. For at sikre, at den brede åbning til startanordningens stænger ikke er synlig hele tiden, er der de såkaldte "slot closers", som åbner kort før start og lukker igen kort efter landing. Dermed er Knuffingen Lufthavn den eneste selvreparerende landingsbane i verden!

Seværdigheder i Knuffingen

Byen Knuffingen er en af de største og ældste i Miniatur Wunderland. Den ligger mellem Harzen og Alperne og er hjemsted for omkring 10.000 figurer. Værd at se i byen er det banebrydende Carsystem, som opstod i Knuffingen, og hvis teknologi blev installeret derfra på tværs af Wunderlands vidder. Det flytter over 100 biler i innovationshøjborgen.

Højt oppe på bjerget står vartegnet for byen Knuffingen: Slottet Löwenstein. Den imponerende bygning stammer fra nyrenæssancetiden, mens haven foran slottet er inspireret af barokken.

En ret ubehagelig sandhed om Knuffingen er, at den hjemsøges af en ilddjævel, så hvert kvarter bryder der en brand ud i byen. Det har også en tendens til at ske på slottet Löwenstein. Det, der er værd at se her, er, hvor hurtigt brandvæsenet i Knuffingen reagerer med sine mere end 30 brandbiler og får ilden under kontrol.