Singapore lufthavn

Den største lufthavn i verden: Lufthavne i sammenligning af passagerer

Store terminaler, toldfrie butikker, mange restauranter og butikker: mange af verdens største lufthavne er nu som små byer, hvor rejsende kan finde alt, hvad de har brug for. Spis en hurtig snack inden din forretningsrejse, eller køb et sidste øjeblik inden afgang. Men hvilken er den største lufthavn i verden? Alene i Tyskland huver omkring 336.000 flypassagerer i de forskellige lufthavne hver dag. For at kunne kortlægge det enorme antal passagerer over hele verdenen er der forskellige megalufthavne rundt om i verden. Hvor ”stor” en sådan lufthavn er, måles normalt ved antallet af passagerer. Vi har samlet spændende fakta om de største lufthavne i verden til dig.

De 10 største lufthavne i verden: Fra ATL til DFW

For at få et første indtryk af de største lufthavne i verden og føle deres størrelse, lad os starte med et par hårde fakta. Mere end 4 milliarder passagerer om året i over 1.650 internationale lufthavne i 177 lande. De 10 største lufthavne i verden er på den anden side kun spredt over seks forskellige lande. Alene på disse ti steder blev omkring 863,5 millioner passagerer transporteret i luften i 2019. Men hvor er disse superlative omladningspunkter for passagerer?

Følgende liste viser verdens største lufthavne efter passagervolumen i 2019:

  1. ATL — Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, USA — 110,53 millioner passagerer

  2. PEK — Beijing Shoudu Guoji Jichang, China — 100,01 millioner passagerer

  3. LAX — Los Angeles International Airport, USA — 88,07 millioner passagerer

  4. DXB — Dubai International Airport, Vereinigte Arabische Emirate — 86,4 millioner passagerer

  5. HND — Tokio-Haneda, Japan — 85,51 millioner passagerer

  6. ORD — Chicago O‘Hare International Airport, USA — 84,65 millioner passagerer

  7. LHR — London Heathrow, Großbritannien — 80,89 millioner passagerer

  8. PVG — Shanghai Pudong International, China — 76,15 millioner passagerer

  9. CDG — Paris Charles de Gaulle, Frankreich — 76,15 millioner passagerer

  10. DFW — Dallas/Fort Worth, USA — 75,07 millioner passagerer

Til den internationale sammenligning af de største lufthavne i verden bruges passagermængden normalt som et benchmark. Det er dog interessant, at dette ikke automatisk betyder overlegenhed med hensyn til areal - tværtimod. Sammenlignet med sine konkurrenter rangerer Atlanta ikke i top 10. Den ubestridte leder her er King Fahd International i Saudi-Arabien. Med et areal på over 77.000 hektar er det mere end fem gange størrelsen på den næststedsplacerede Denver International Airport i USA. Dette er igen dobbelt så stort som den tredjestørste lufthavn i verden, Dallas / Fort Worth. De følgende lufthavne i Orlando, Washington og Houston er så stort set den ene efter den anden. Det betyder, at USA har fem placeringer i de 10 største største lufthavne i verden efter område.

Butikker i Dubai Lufthavn

Tidsrejse: retrospekt og fremtidige visioner for verdens største lufthavne

Den første internationale lufthavn åbnede for 100 år siden, i 1920: Croydon Airport i Storbritannien. I dag er den ikke i nærheden af den største lufthavn i verden, men den er en af de ældste internationale lufthavne. Siden da er antallet af passagerer steget støt. Et eksempel: Ved årtusindskiftet gik 80 millioner passagerer om året på fly i Atlanta lufthavn. I dag er der næsten 30 millioner flere mennesker. Dette viser den enorme stigning i antallet af passagerer de sidste to årtier.

Antallet af passagerer i lufthavne stiger år efter år, og der bygges flere og flere mega-lufthavne. Kun i 2020 vil alt være anderledes, så der på grund af COVID-19-pandemien kan ses et stort fald i antallet af passagerer i verdens største lufthavne. Til tider var der et fald i flyrejser på op til mere end 90% i forhold til året før. Det er fortsat spændende at se, hvordan placeringen af verdens største lufthavne vil udvikle sig i det kommende år. Afhængigt af de enkelte landes udrejse- og indrejseregler under pandemien kan antallet af passagerer i internationale lufthavne ændre sig drastisk og dermed forstyrre placeringen i det mindste for året 2021.

Hvor er de største lufthavne i Europa?

Kun to europæiske lufthavne gør det til placeringen af de største lufthavne i verden. Men andre store lufthavne i Europa byder også årligt flere titusinder af passagerer velkommen på deres terminaler. Som nævnt ovenfor er de to største lufthavne i Europa London Heathrow (LHR) i Storbritannien og Paris Charles de Gaulle (CDG) i Frankrig.

Antallet af passagerer i Europas største lufthavne er omkring 70 til 80 millioner mennesker om året. Med 71 millioner passagerer rangerer Amsterdam Airport Schiphol på tredjepladsen, hvilket gør det på podiet i den europæiske lufthavnsrangering. Sted 4 til 10 er fordelt på lufthavne i forskellige lande, herunder Tyskland, Tyrkiet, Spanien, Rusland og Storbritannien.

Frankfurt lufthavnTysklands største lufthavne: Store lufthavne og enorme byggepladser

To tyske lufthavne er også blandt de største i Europa. I Frankfurt am Main (FRA) går mere end 70 millioner mennesker ombord på flyet hvert år. Det betyder, at Frankfurt Lufthavn ikke kun er Tysklands største lufthavn, men også fjerde på placeringen af Europas største lufthavne. I en sammenligning af verdens største lufthavne indtager FRA en solid 15. plads.

Med 47 millioner passagerer er München Lufthavns MUC noget mindre, men det er stadig den største lufthavn i Tyskland efter Frankfurt. De følgende steder er passagerantallet allerede betydeligt lavere. Düsseldorf Lufthavn (DUS) med omkring 24 millioner passagerer, Berlin Tegel (TXL) med 22 millioner og Hamborg (HAM) med 17 millioner passagerer indtager positioner 3 til 5.

En anden "mega" lufthavn skulle faktisk åbnes i Tyskland: BER Berlin Brandenburg lufthavn. Den oprindelige åbning skulle foregå i november 2011. Men på grund af planlægningsfejl og tekniske fejl blev åbningen udsat flere gange. Den 31. oktober 2020, næsten ni år senere, blev BER officielt åbnet. Ikke nødvendigvis en lykkelig afslutning, fordi de oprindeligt estimerede byggeomkostninger for BER på 2 milliarder euro er tredoblet inden da.

BER vil ikke være Tysklands største lufthavn, men har uforvarende fået international anerkendelse som et godt eksempel på planlægning af uheld i byggebranchen. Med oprindeligt planlagte 46 millioner passagerer vil BER ikke komme med på listen over de største lufthavne i verden efter åbningen, men det vil helt sikkert være den næststørste lufthavn i Tyskland med München lufthavn (MUC). Det er stadig at se, hvor Berlin Brandenburg lufthavn vil blive blandt verdens største lufthavne i de kommende år.

Tip: Hvis du planlægger en tur fra en tysk lufthavn, er det bedst at se på vores sider med Easy Airport Parking. Der finder du en opdateret oversigt over vores lufthavne, så du nemt kan finde ud af f.eks. Book en parkeringsplads i Hamborg lufthavn eller parker i Düsseldorf lufthavn på ankomstdagen.