Nærbillede af en lufthavnsskærm, der viser en flyforsinkelse.

Flyforsinkelse: kompensation og rettigheder

Et forsinket fly kan betyde stress, frustration og besvær for de berørte personer. Hvad mange ikke ved: Hvis dit fly er tre timer eller mere forsinket, har du ret til kompensation fra flyselskabet afhængigt af situationen. Flyselskaberne udnytter bevidst denne uvidenhed. Vi har samlet vigtige oplysninger til dig, så du ikke længere er i uvished om dit krav. For selv om stressen ikke kan fjernes fra dig i det øjeblik, er det tilrådeligt i det mindste at kræve den økonomiske kompensation, som du er berettiget til i tilfælde af en flyforsinkelse.

Indhold:

 1. Forudsætninger for kompensation i tilfælde af flyforsinkelse

 2. Hvornår har du ret til kompensation for flyforsinkelser?

 3. Hvad sker der i tilfælde af en flyforsinkelse på fem timer eller mere?

 4. Flyforsinkelse ved pakkerejser og forretningsrejser

 5. Tjekliste: Vigtigt bevismateriale i tilfælde af flyforsinkelse

 6. Hvor lang er retten til kompensation i tilfælde af flyforsinkelse?

Nærbillede af en lufthavnsskærm, der viser forsinkelser for flere flyvninger.

Forudsætninger for kompensation i tilfælde af flyforsinkelse

For at kunne kræve kompensation for en flyforsinkelse skal tre væsentlige faktorer være opfyldt:

 1. Den forsinkede flyvning skal afgå fra EU, lande i EU eller drives af et luftfartsselskab med forretningssted i Europa.

 2. Kravet om kompensation for flyforsinkelse skal indsendes inden for tidsfristen (se Hvor lang er retten til kompensation i tilfælde af flyforsinkelse?).

 3. I princippet er der kun ret til kompensation, hvis flyforsinkelsen kunne have været undgået, og hvis ekstraordinære omstændigheder kan udelukkes.

Tip: Du kan læse om, hvad der hører under ekstraordinære omstændigheder, i vores artikel Forbindelsesrejse mislykkedes.

Hvornår har du ret til kompensation for flyforsinkelser?

For at kunne gøre et erstatningskrav gældende er det vigtigt at kende det nøjagtige ankomsttidspunkt for flyet efter landing. Et luftfartøj anses for at være ankommet, så snart mindst én dør er åben, så luftfartøjet kan forlade den. Der kan således også opstå en flyforsinkelse, hvis flyet lander til tiden, men passagererne af andre årsager er forhindret i at gå fra borde.

Assistance

Selv med en forsinkelse på to timer skal det ansvarlige flyselskab sørge for en omsorgstjeneste for alle de berørte personer. Dette omfatter gratis måltider og forfriskninger eller alternativt måltidskuponer. Du har også ret til to gratis faxer, telefonopkald eller e-mails. Der skal også dækkes udgifter til hotelophold og transport, hvis flyet først afgår næste dag. Selv om flyselskabet ikke er ansvarligt for flyforsinkelsen, har du ret til disse tjenester.

Tip: De fleste flypassagerer er ikke klar over deres flypassagerrettigheder og den dermed forbundne kompensation for flyforsinkelser. Det er derfor også værd at læse vores artikel om flypassagerrettigheder.

Økonomisk kompensation

Hvis et fly ankommer mindst tre timer for sent til sin ankomstlufthavn, har du ret til en kompensation på mellem 250 og 600 EUR i henhold til EU-lovgivningen. Det er ligegyldigt, hvor meget billetten kostede, eller hvad årsagen til rejsen var. Spædbørn og børn med billet har også ret til kompensation i tilfælde af flyforsinkelse. Dette gælder også for rejser med mellemlanding, hvor passagerer går glip af deres tilslutningsfly på grund af forsinkelse af feederflyet. I henhold til EU's forordning om flypassagerers rettigheder er forudsætningen imidlertid, at flyvningerne var booket sammen. Kompensationsbeløbet afhænger af flyafstanden og flyforsinkelsen ved ankomsten:

 • Langdistanceflyvninger (over 3.500 km) med en forsinkelse på mindst 4 timer på bestemmelsesstedet: 600 euro

 • Mellemdistanceflyvninger (1.500-3.500 km) med en flyforsinkelse på 3-4 timer: 400 euro

 • Kortdistanceflyvninger (op til 1.500 km) med en forsinkelse på mindst 3 timer på det endelige bestemmelsessted: 250 euro

En mand sidder på en blå kuffert med hænderne foran ansigtet, mens en flyvemaskine flyver bag ham.

Hvad sker der i tilfælde af en flyforsinkelse på fem timer eller mere?

Hvis du beslutter dig for ikke at rejse på grund af den betydelige forsinkelse, har du ret til at få refunderet hele billetprisen, hvis flyet er forsinket i mere end fem timer. I så fald skal det pågældende luftfartsselskab garantere den hurtigst mulige returflyvning til afgangslufthavnen. Det er f.eks. tilfældet, hvis du er på forretningsrejse og derfor er gået glip af et vigtigt møde.

Hvis du på trods af alle omstændigheder ønsker at tage dit fly, skal luftfartsselskabet om muligt ombooke dit fly til en senere dato på sammenlignelige transportbetingelser. Alternativt skal den sørge for transport til det endelige bestemmelsessted med et andet transportmiddel (f.eks. tog, bus, taxa). Uanset hvad du vælger: Du har også ret til en kompensation på op til 600 euro for en flyforsinkelse på tre timer eller mere.

Flyforsinkelse ved pakkerejser og forretningsrejser

Skadede pakkerejsende kan kræve erstatning fra rejsearrangøren ud over erstatningen fra luftfartsselskabet. I den forbindelse kan de berørte passagerer bruge den såkaldte Frankfurt-tavle som en rettesnor. Refusion af en del af pakkens pris er mulig fra en flyforsinkelse på fire timer. Dette kan modregnes i luftfartsselskabets kompensation.

En flyforsinkelse kan have ubehagelige konsekvenser, især på en forretningsrejse. En ting er sikkert: Medmindre andet er fastsat i ansættelseskontrakten, har den rejsende ret til kompensation, uanset hvem der har bestilt eller betalt billetten.

En kvinde, der sidder i lufthavnen ved siden af sin kuffert og med sin rygsæk på gulvet, tager sig til hovedet.

Tjekliste: Vigtigt bevismateriale i tilfælde af flyforsinkelse

I tilfælde af en flyforsinkelse er det vigtigt, at du indsamler alle beviser for det. Du bør også indgive dit erstatningskrav hurtigt, så du ikke glemmer nogen oplysninger. Enhver oplysning kan være nyttig, når tvister mellem passagerer og flyselskaber kommer for retten. Hvis det er nødvendigt, kan du også tilkalde professionel hjælp. Nedenfor finder du en tjekliste med de vigtigste oplysninger og dokumenter i tilfælde af flyforsinkelser:

 • Boardingbilletter med flynummer og bevis for køb

 • Erstatningsbilletter

 • Billeder af opslagstavlen med den synlige flyforsinkelse

 • Skriftlig bekræftelse af årsagen til forsinkelsen fra det pågældende luftfartsselskabs personale

 • Kvitteringer for udgifter til indkvartering, transport og mad

 • Værdikuponer

Hvor længe er retten til kompensation i tilfælde af flyforsinkelse?

EU's forordning om passagerrettigheder fastsætter ikke en tidsfrist, inden for hvilken passagerrettighederne skal gøres gældende i tilfælde af en flyforsinkelse. På grund af dette har byretten i Bremen (ref.: 9 C 0270/12) besluttet, at forældelsesfristen er underlagt den tyske borgerlige lovbog (BGB). I Tyskland, Østrig og Rumænien kan passagerer derfor inden for tre år indtil årets udgang indgive et erstatningskrav for forsinkelse af deres fly inden for tre år. I nogle lande, f.eks. Frankrig og Spanien, er forældelsesfristen fem år, og i Sverige er den ti år. Det er dog vanskeligt at håndhæve dine rettigheder i udlandet. Vi anbefaler, at du søger støtte hos portalerne for flypassagerrettigheder, da de har adgang til et netværk af internationale partneradvokater.

Hvis du bliver ramt af en flyforsinkelse, er det ofte nødvendigt med udholdenhed og tålmodighed. Med vores tips og tjekliste vil du være forberedt og i stand til at kræve din erstatning. Ikke desto mindre ønsker vi dig naturligvis helst en god flyrejse uden forsinkelser!