Udsigt over en del af Manhattan, med Frihedsgudinden i forgrunden og One World Trade Center i baggrunden.

Lufthavne i New York: Info og indsigt

New York - porten til Nordamerika. Denne metropol var et tilflugtssted og håb gennem sine havne i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede og tiltrækker årligt over 55 millioner indenlandske og internationale rejsende. Fascinerende ved denne by er de velkendte locations fra film og tv, dens historie, de unikke kunst- og kulturtilbud, modescenen og mange andre højdepunkter. I dag er New Yorks lufthavne porten til denne fascinerende metropol. Der findes tre lufthavne til dette formål: John F. Kennedy International Airport (JFK), LaGuardia Airport (LGA) og Newark Liberty International Airport (EWR).

 1. Lufthavne i New York i et overblik

 2. John F. Kennedy Lufthavn

 3. New York LaGuardia Lufthavn

 4. Newark lufthavn New York

 5. Seværdigheder i New York

Lufthavne i New York i et overblik

Strengt taget er der kun to lufthavne i New York: John F. Kennedy Airport og LaGuardia Airport, der begge ligger i New Yorks bydel Queens. Men på grund af sin tætte beliggenhed og gode forbindelser tæller Newark Liberty International Airport i nabostaten New Jersey på den anden side af Hudson-floden også som en lufthavn i New York. Desuden bør man ikke glemme, at Newark var den eneste lufthavn i New York-regionen i slutningen af 1920'erne og 1930'erne. Først senere kom LaGuardia Airport og New York JFK Airport til.

John F. Kennedy International Airport

John F. Kennedy Airport - også kendt som JFK Airport - åbnede i 1948 og er den største lufthavn i New York. Tallene taler for sig selv her: Over 56 millioner passagerer håndteres årligt i de i alt seks terminaler. Du skal dog ikke blive overrasket, hvis der står Terminal 8 i dine rejsedokumenter. Terminalerne i JFK Airport New York var nummereret fra 1 til 8, men Terminal 3 og 6 blev lukket og nedrevet med tiden.

Lufthavnen ligger i New Yorks bydel Queens og er ca. 25 km fra Manhattan. JFK Lufthavn modtager rejsende fra hele verden: de hyppigste flyvninger til Europa går mellem London og New York og mellem Paris og New York. De hyppigste indenrigsflyvninger går derimod til Los Angeles og San Francisco. Når man er landet i lufthavnen i New York, er der forskellige muligheder for at komme ind til byen. Der er et bredt udvalg af bus-, tog-, taxi- og metrotjenester at vælge imellem samt Uber, som er meget udbredt i USA.

I øvrigt hed lufthavnen i bygge- og planlægningsfasen stadig Idlewild Airport. Efter kort tid blev den omdøbt til New York International Airport, selv om Idlewild fortsat var almindelig i lang tid. Til ære for den myrdede præsident John F. Kennedy blev lufthavnen endelig omdøbt til John F. Kennedy International Airport i 1963.

LaGuardia Lufthavn

I modsætning til JFK Lufthavn er New Yorks LaGuardia Lufthavn den mindste af de tre lufthavne, men den startede næsten et årti tidligere (1939) end JFK. Det, der gør New Yorks LGA-lufthavn speciel, er dens landingsbaner: Denne lufthavn i bydelen Queens har kun to landingsbaner, der krydser hinanden som et kors. I 1967 blev disse forlænget, så en del af den ene landingsbane nu strækker sig ud i East River i form af en betonforplads. New York LGA Airport håndterer hovedsageligt indenrigsflyvninger. Der tilbydes dog også nogle internationale destinationer, f.eks. Canada eller Caribien. Den bedste måde at komme fra lufthavnen til New Yorks centrum på er med bus eller taxa. I årevis blev denne New York-lufthavn anset for at være forældet og nedslidt: Renoveringer begyndte dog i 2016, og nu har New York-lufthavnen et moderne design og en unik havnefront.

Forresten: Fiorello LaGuardia, som lufthavnen er opkaldt efter, var tidligere borgmester i New York. Han udmærkede sig i sin embedsperiode, som varede fra 1934 til 1945, ved at reorganisere byens administration og overvinde byens dårlige økonomiske situation.

En asfaltbane med et fly, der lander, og Manhattans skyline i baggrunden.

Newark Liberty International Airport

New Yorks Newark Airport fuldender rækken af lufthavne i New York. Det er den ældste lufthavn og den lufthavn, der ligger længst væk fra New Yorks centrum. Manhattan er dog let tilgængelig med tog eller undergrundsbane. Newark Airport New York, der ligger i New Jersey, blev indviet i 1928, hvilket gør den til den eneste lufthavn i regionen i lang tid. I begyndelsen af Anden Verdenskrig blev New York Newark Airport dog helt lukket for passagertrafik. Indtil 1948 blev den brugt som base for det amerikanske luftvåben (oprindeligt stadig United States Army Air Corps).

I dag håndterer Newarks personale over 35 millioner passagerer om året i tre terminaler. I 2003 blev New York Newark Airport hædret som den lufthavn med de længste non-stop-forbindelser til Hongkong, Singapore og New Delhi. Der afgår også mange fly fra Newark til og fra Tyskland.

Newark fik i øvrigt tilnavnet Liberty til minde om ofrene for terrorangrebet den 11. september 2001.

Flere parkerede Yellow Cabs på række uden for en lufthavn i New York.

Sightseeing i New York

New Yorks lufthavne har gode forbindelser til byens centrum, både med offentlig transport og taxa. Det betyder, at rejsen til din indkvartering vil være problemfri. Men hvilke seværdigheder i New York er værd at se og udforske under dit ophold? Vi har listet et par forslag til dig.

Bygninger og gader
New York er sprængfyldt med attraktioner og seværdigheder. De forskellige imponerende bygninger og gader fortjener særlig opmærksomhed. Hvis du opholder dig i New York i flere dage, skal du sørge for at sætte disse TOP 7 på din sightseeingliste for at opleve udviklingen af New Yorks klassiske arkitektoniske stil fra nygotik til art deco og se de verdensberømte kulisser til utallige film og serier med dine egne øjne:

 • Frihedsgudinden

 • Empire State Building

 • Rockefeller Center og Top of The Rock

 • Brooklyn Bridge

 • Grand Central Station

 • Wall Street

 • Times Square

Museer og kultur
For kunst- og kulturelskere lader New York intet tilbage at ønske: der er mange museer for kunst, natur, teknologi, historie, gallerier og forskellige teatre, hvor især Broadway skiller sig ud med sin karisma. Her er nogle forslag til dig:

 • Musical- og teaterforestillinger på Broadway

 • Metropolitan Museum of Art

 • Museum of Modern Art

 • Guggenheim-museet

 • American Museum of Natural History

 • Intrepid Sea, Air & Space Museum

 • 9/11 Memorial Museum & Tribute Museum

Parker
Selv om New York er en af verdens metropoler, skal du ikke forvente kun at møde skyskrabere. Hvis du har brug for et par minutters pause fra byens travlhed, kan du besøge Central Park (Manhattan), Highland Park (Brooklyn), Cunningham Park (Queens), New York Botanical Garden (Bronx) eller Latourette Park (Staten Island). Du vil med garanti også støde på masser af andre parker, hvis du bare udforsker bydelene.