I forgrunden er et Lufthansa-fly på startbanen i en lufthavn, og i baggrunden er et andet fly lige ved at lette.

Passagerflyet: fakta og tal

For mange mennesker er passagerflyet det foretrukne transportmiddel til langdistancerejser. Mens flyvninger tidligere blev betragtet som virkelige eventyr, er deres image i dag langt mindre spektakulært. Den selvfølgelighed, hvormed passagerflyet opfattes, kan tilsløre de fascinerende fakta, der findes om dette transportmiddel. Hvor længe har passagerfly eksisteret? Hvilket er det største passagerfly i verden, og hvilket er det hurtigste? Findes der også elektriske passagerfly?

Indhold:

  1. Hvilket var det første passagerfly?

  2. Hvilket er det største passagerfly?

  3. Hvilket er det hurtigste passagerfly?

  4. Hvilket er det mindste passagerfly?

  5. Findes der elektriske passagerfly?

  6. Hvor dyrt er et passagerfly?

  7. Hvor højt flyver et passagerfly?

Hvilket var det første passagerfly?

Det russiske Sikorski Ilya Muromez anses for at være verdens første passagerfly. Dets første flyvning fandt sted den 25. februar 1914 med 16 passagerer og en hund om bord på det tidspunkt. Selv om flyet var planlagt som et passagerfly, blev det i begyndelsen af Anden Verdenskrig hovedsageligt brugt til militære formål.

Den civile flytrafik tog først større proportioner i 1920'erne og 30'erne med modeller fra bl.a. fabrikanterne Junkers og Lockheed. Det første passagerfly med jetdrevne motorer, der blev sat i serieproduktion, var De Havilland DH. 106 Comet.

Hvilket er det største passagerfly?

Airbus A380 er i øjeblikket det største passagerfly i verden. Afhængigt af konfigurationen tilbyder giganten mellem 550 og 853 sæder - masser af valgmuligheder for at finde de bedste pladser. De øvrige data er også imponerende. For eksempel har dette passagerfly en vægt på op til 560 tons ved start og når en maksimal højde på over 13 kilometer. Med sine 72,3 meter er det også det længste passagerfly i verden.

En British Airways Concorde på vej op i godt vejr.

Hvilket er det hurtigste passagerfly?

Det hurtigste passagerfly i verden er i øjeblikket Boeing 747-8i med en tophastighed på ca. 1 062 km/t. I modsætning hertil er gennemsnitshastigheden for et almindeligt passagerfly højst 900 km/t.

Der har også tidligere været supersoniske passagerfly, hvoraf det første var det russiske Tupolev Tu-144 med sin jomfruflyvning i 1968, men det mest kendte er nok den fransk-britiske Concorde, et ikon inden for luftfarten. Det sidste fly blev taget ud af drift i 2003, og i dag er der kun nogle få tilbage og kan findes som udstillingsgenstande. Concorde nåede en tophastighed på 2 405 km/t.  Derfor skal det supersoniske passagerfly igen i fremtiden spille en rolle for at forkorte langdistanceflyvninger. Fra slutningen af 2020'erne skal flymodellen Overture fra virksomheden Boom Technology anvendes til ruteflyvning. Den er i øjeblikket stadig under udvikling.

Et rødt og blåt propelfly letter i godt vejr.

Hvilket er det mindste passagerfly?

Der findes naturligvis ikke kun meget store passagerfly, men også meget små fly. Det er svært at sige, hvilket der er det mindste, da der findes mange fly med kun to sæder.

Blandt favoritterne blandt de passagerfly, der anvendes til ruteflyvning, er dog nok de to Britten-Norman BN2B-26 Islander-modeller, som har plads til otte passagerer. Disse flyvemaskiner flyver i øvrigt også på verdens korteste flyrute: Det tager kun et minut at flyve mellem de skotske øer Westray og Papa Westray.

Er der elektriske passagerfly?

I øjeblikket findes der ganske vist fly med elektrisk fremdrift, men de anvendes endnu ikke i stor skala til passagertransport. Det første elektriske fly, der er blevet produceret i serie og certificeret i Europa, er Velis Electro fra Pipistrel. Som tosædet fly anvendes det dog hovedsagelig til pilotuddannelse.

Elektriske passagerfly er af tekniske årsager endnu ikke mulige. Hele fuselagen på et gennemsnitligt mellemdistancefly skal bestå af batterier for at kunne generere den nødvendige energi. Dette ville ikke være muligt, alene på grund af vægten. Med yderligere fremskridt inden for batteriteknologien er det imidlertid muligt at forestille sig et elektrisk drevet passagerfly i fremtiden.

Hvor dyrt er et passagerfly?

På grund af de forskellige størrelser og det forskellige udstyr afhængigt af modellen varierer passagerflyene ret meget i pris. Igen er den dyreste model Airbus A380 med en listepris på ca. 445 millioner dollars. Boeing 737-serien, der er populær til korte og mellemlange ruter, fås i de billigste versioner fra ca. 76 millioner dollars.

Hvor højt flyver et passagerfly?

Spørgsmålet om, hvor højt et fly fly flyver, afhænger også i høj grad af typen af model. Her er der især forskel på maskiner med propel og maskiner med jetdrevne motorer. Førstnævnte mangler i sammenligning hastighed og løft, hvorfor de flyver i højder mellem 5 og 7,5 kilometer. Med jetmotorer når et passagerfly en højde på mellem 9 og 12 kilometer.

Årsagen til højden er primært relateret til lufttrykket. Det er lavere i højden, så flyet kan flyve meget hurtigere, jo højere det stiger op. Men hvorfor er passagerflyenes flyvehøjde begrænset? Her spiller tekniske begrænsninger også en rolle. Flyene når ikke den nødvendige hastighed til at stige endnu højere op. Det skyldes, at hastigheden på grund af den lavere luftmodstand også skal være højere for at generere tilstrækkelig løft.

Der findes også mange andre interessante fakta om luftfart ud over passagerfly - et kig i vores magasin giver dig et bredt udvalg, f.eks. om pilotsprog. Til din næste rejse ønsker vi dig på forhånd en god flyvetur!