En stewardesse og en ung stewardesse i blå uniform går side om side fra terminalen til flyet for at gøre alt klar til afgang.

Pilotsprog: Aviation alphabet & Co.

Mens du allerede venter i dit sæde på, at flyet skal rulle væk fra gaten og gøres klar til at lette, laver piloten eller stewardesserne ofte stadig flymeddelelser, der indeholder kryptiske tekniske termer. Næsten ingen lægmand er i stand til at forstå de tekniske termer, der anvendes under flyvningen. I denne artikel vil du lære om pilotsprog under landing samt nogle eksempler på rutinemæssigt luftfartssprog. Uanset om de bruges som en kommando eller blot som information til flybesætningen: Vi forklarer nedenfor, hvad forkortelserne på luftfartssprog handler om.

Indhold:

 1. Hvad er pilotsproget til?

 2. Luftfartsalfabetet som en international stavetabel for lufttrafikkontrol

 3. Flyvningens sprog - sådan taler flypersonalet

 4. Pilotsprog: Meddelelser fra cockpittet

Hvad er pilotsproget til?

Det tekniske sprog, der er kendt som pilotsprog eller luftfartsjargon, omfatter koder, termer og betegnelser, der er almindelige i piloters og luftfartspersonales hverdag. For rejsende er de til gengæld nogle gange vanskelige at tyde. Men denne vigtige kommunikation tjener til flyvekontrol og omfatter hele luftfartsområdet. Inden for dette kosmos er der også individuelle luftfartssproglige termer, som er forskellige for civil og militær luftfart. Det globalt aftalte pilotsprog inden for international luftfart er engelsk. Desuden er der mange anglicismer, som også har fundet vej ind i det tyske radiosprog. Det er dog vigtigt, at alle internationalt kommunikerer på engelsk for at sikre en gnidningsløs kommunikation mellem alle parter rundt om i verden til enhver tid.

Luftfartsalfabetet som en international stavetabel for lufttrafikkontrol

Foxtrot Sierra Two Eight Five - pilotens sprog omfatter også flyvealfabetet. Det er også kendt som ICAO-alfabetet. Dette internationale alfabet blev indført af Organisationen for International Civil Luftfart (ICAO) allerede i marts 1956 for at sikre god forståelighed over skyerne i tilfælde af afbrydelser af radiotelefonien. ICAO-alfabetet indeholder ord, der kan forstås på næsten alle sprog, og det er en vigtig hjørnesten for kommunikation. På denne måde bidrager Aviation Language ABC til at undgå komplikationer og misforståelser i den internationale lufttrafik mellem flyveledere på jorden og personale om bord i luften.

Vigtige oplysninger som f.eks. flynummeret eller landingsbanen skal jo videregives under flyvningen. I tilfælde af en nødsituation hjælper forkortelser og tekniske termer med at sammenfatte omfattende definitioner om den aktuelle situation i få ord. På denne måde kan flyet, herunder besætning og passagerer, lande sikkert.

A         Alpha

B         Bravo

C         Charlie

D         Delta

E         Echo

F          Foxtrott

G         Golf

H         Hotel

I           India

J          Juliet

K         Kilo

L          Lima

M         Mike

N         November

O         Oscar

P         Papa

Q         Quebec

R         Romeo

S         Sierra

T          Tango

U         Uniform

V         Victor

W        Whiskey

X         X-ray

Y         Yankee

Z          Zulu

Mandligt kabinepersonale med en intercom i hånden i flykabinen.

Flyvningens sprog - sådan taler flypersonalet

 • Apron er en betegnelse for forpladsen, der omfatter hele området fra gaten til landingsbanen.

 • Calculated Time for Takeoff, forkortet CTOT, er den tid, der er beregnet på forhånd til afgang.

 • Cargo betyder flyfragt I luftfartsjargon, men i daglig tale står det også for lastrummet.

 • Flight-Deck er et synonym for cockpit i pilotsprog.

 • Inbound i luftfartssprog står for ankommende fly.

 • Interphone er det telefonsystem, som flybesætningen bruger til at kontakte kaptajnen og de andre stewardesser.

 • Local Time er lokaltid i pilotsprog.

 • Narrowbodies er flytyper med kun ét gangareal.

 • No-Show er i luftfartens sprogbrug passagerer, der ikke møder op til tiden til check-in, og som kun i undtagelsestilfælde bliver ventet på.

 • Off Blocks henviser til tidsrummet mellem det tidspunkt, hvor man forlader parkeringspositionen, hvilket ledsages af frigørelse af bremseklodserne, og det tidspunkt, hvor bremseklodserne aktiveres efter landing.

 • On Blocks ved forstås den periode, hvor bremseklodserne er aktiveret.

 • Outbound er piloternes betegnelse for udgående fly.

 • PAD er flyvende standby-personale og deres pårørende, der befinder sig om bord på et fly.

 • PAX er passagerer i luftfartssproget.

 • Pushback er det at skubbe et luftfartøj bagud ved hjælp af en flytraktor, som hjælper med at bakke ud af parkeringspositionen.

 • Taxiing er i pilotsprog den langsomme taxiing af flyet til landingsbanen eller parkeringspositionen.

 • UM er en forkortelse for "Unaccompanied Minor" (uledsaget mindreårig), som er et uledsaget barn, der er overladt til flypersonalet og UM-tjenesten under rejsen.

 • UTC står for Coordinated Universal Time (koordineret universel tid) i pilotsprog.

 • Wheels-up-Time betegner det nøjagtige tidspunkt, hvor flyet letter fra jorden under starten.

 • Widebodies I luftfartsterminologi beskriver flytyper med to passager.

Co-pilot med en tjekliste for flyvningen, siddende ved siden af chefpiloten i cockpittet

Pilotsprog: Meddelelser fra cockpittet

All Doors to Arrival / All Doors in Park
Når flyet er landet og er på vej til gaten, høres normalt et "All Doors to Arrival / All Doors in Park" over højttalerne om bord. Denne kommando betyder på pilotsprog, at nødslisker ved udgangene skal deaktiveres og kontrolleres af flybesætningen, så snart flyet har nået sin parkeringsposition, og motorerne er blevet slukket.

All Doors to Departure / All Doors in Flight
På kommandoen "All Doors to Departure" eller "All Doors in Flight", som er almindelig i pilotsprog, skal alle stewardesser, efter at den sidste passager er gået om bord, og alle døre er blevet lukket, indstille valghåndtaget på deres tildelte flydør fra "Park" til "Flight". Det betyder, at nødrutsjebaner eller redningsflåder i tilfælde af en evakuering automatisk sættes ud, når dørene åbnes.

Boarding Completed
"Boarding Completed" betyder i luftfartssprog, at alle passagerer er om bord på flyet. Så har du stadig mulighed for at få en gratis sæderække, hvis flyet ikke er fuldt booket.

Deadhead
På pilotsprog betyder "Deadhead" ikke andet end at en pilot eller flybesætning er professionelt om bord på flyet, men ikke på arbejde. De flyver normalt med som passagerer, f.eks. for at overtage et fly i destinationslufthavnen og påbegynde deres arbejde der.

Ditching
"Ditching" er et skrækscenarie, som du forhåbentlig aldrig kommer ud for. Dette udtryk fra pilotsprog refererer til en nødlanding på vandet. Men der er ingen grund til bekymring! I vores artikel Hvor sikkert er det at flyve? viser vi dig, at du ikke behøver at være bange for at flyve.

Equipment change
I tilfælde af en "Equipment change", ofte kaldet en "Aircfraft change" i luftfartsjargon, skal flyet udskiftes på grund af en teknisk defekt. Dette har vidtrækkende konsekvenser for passagererne, da det som regel betyder en forsinkelse af afgangen. Flynummeret forbliver uændret.

Flight attendants all-call
Det er ikke ualmindeligt, at piloten gør flyet opmærksom på "Flight attendants all-call". For at rådføre sig med holdet kalder piloten alle besætningsmedlemmer til telefonerne om bord til et telefonmøde.

Flight-Level-330
Når flyvningsmeddelelsen "Flight-Level-330" høres, betyder det på pilotsprog, at flyet har nået en marchhøjde på 33.000 fod. Det svarer til en højde på 10.000 meter. Normalt slukker kaptajnen for skiltene med sikkerhedsseler på dette tidspunkt.

Ground-Stop
Før start eller efter landing tilbagelægger de fleste fly en længere strækning til landingsbanen eller parkeringspladsen. Ofte er piloten nødt til at foretage et stop på vejen dertil, f.eks. fordi en landingsbane skal krydses, eller fordi parkeringspositionen endnu ikke er klar. I dette tilfælde taler piloter om et "Ground Stop".

Holding-Pattern
Før et fly får lov til at lande, skal tårnet give grønt lys til landing ved hjælp af pilotens stemme. Dette kan afhænge af dårligt vejr, mange starter og landinger i lufthavnen eller andre faktorer. Hvis piloter giver meddelelse om "Holding Pattern", skal de dreje et foreskrevet ventemønster med flyet, indtil de får tilladelse til at lande.

In Range
Hvis et fly er nødt til at flyve til en anden lufthavn på grund af dårligt vejr eller et teknisk problem, skal denne lufthavn være "in range", som piloten siger, så flyet ikke løber tør for paraffin.

Jumpseat / Jump
“Jumpseats", som ofte kaldes "Jumps" i luftfartsjargon, er cockpit- og stewardessepladser, som kan besættes af standby-flypersonale og deres familiemedlemmer, hvis flyet er fuldt booket. Kaptajnen bestemmer, hvem der skal sidde i jumpseat - selv om flyvende personale fra kaptajnens eget flyselskab altid har forrang, og nogle flyselskaber kræver også, at de skal være i uniform.

Last-Minute-Paperwork
„We have to do some last-minute paperwork and should be underway shortly”. Passagererne hører ofte denne meddelelse før afgang. På pilotsprog betyder det, at før flyet letter, skal der udføres papirarbejde som f.eks. beregning af den aktuelle vægt og paraffinforbrug.

Passenger Evacuation
I henhold til pilotens sprogbrug fører kommandoen "Passenger Evacuation" til en evakuering af flyet, hvor passagererne ved nødudgangene og nødvinduerne også skal hjælpe ved at åbne dem. Bare rolig, det sker kun i sjældne tilfælde. Du vil sandsynligvis aldrig høre denne meddelelse.

Prepare for Landing / Prepare for Takeoff
Hvis der høres "Prepare for Takeoff" i højttalerne om bord før start eller "Prepare for Landing" før landing, er det i luftfartsdialogen et tegn på, at stewardesserne skal udføre alle sikkerhedsrelaterede opgaver hurtigt og samvittighedsfuldt. De skal derefter spænde deres sikkerhedsseler på deres respektive flyveledersæder.

Dette lille indblik viser, at pilotsproget med dets kommandoer, forkortelser og tekniske termer er meget varieret. Kommunikation om bord på et fly er kompleks og absolut nødvendig for at sikre en gnidningsløs proces for alle passagerer. Takket være denne praktiske form for informationsoverførsel kan alle involverede parter udføre deres arbejde samvittighedsfuldt, uden at du som rejsende lægger mærke til det. Måske kan du allerede forstå et par ting på din næste flyrejse. Klar til afrejse? Vi ønsker dig en god rejse!