Mand med flyskræk i lufthavnen

Hvad skal jeg gøre, hvis du er bange for at flyve?

For mange er ombordstigning på et fly forbundet med en glad feriefølelse. Men hvad hvis du i stedet har en uklar følelse i maven, svedtendens eller endda panikanfald? Fordi omkring 15% af tyskerne er bange for at flyve, når de rejser. Men hvordan opstår frygt for flyvning faktisk, og hvordan kan den overvindes? Vores tip til mere afslappet flyvning.

Indhold

Hvad er frygt for at flyve?

Frygt for at flyve er også kendt som aviofobi og beskriver stærke, vedvarende angsttilstande, der opstår, når man flyver og går ombord på et fly. Frygten for at flyve kan opstå i de berørte uger eller dage før afgang og udløse forskellige symptomer, som kan variere fra en dårlig tarmfølelse til alvorlige panikanfald. Årsagerne til forekomsten af frygt for at flyve kan være forskellige og ofte vanskelige at bestemme. Afhængigt af graden af sværhedsgrad føles dette for at være forskelligt stressende og begrænsende - under alle omstændigheder giver aviofobi imidlertid de syge en ubehagelig rejseoplevelse.

Symptomer og årsager til frygt for at flyve

Symptomer udløst af frygt for at flyve kan manifestere sig både fysisk og mentalt:

 • Fysiske symptomer: For eksempel en stærk hjerterytme og hurtigere vejrtrækning eller mavesmerter og maveproblemer. De, der er ramt af flyvefrygt, oplever ofte rysten og svimmelhed samt generelt fysisk ubehag.

 • Psykiske symptomer: Disse inkluderer mennesker, der lider af aviofobi, svær angst, indre rastløshed og søvnproblemer, der kan opstå både inden rejsen starter og under flyvningen.

 • Ekstreme symptomer: I værste fald kan en eller flere frygt for flyvende symptomer også ende i et panikanfald, som kan være karakteriseret ved åndedrætsbesvær, følelser af kvælning og følelse af at blive overvældet. Et sådant angreb kan øge frygten for at flyve hos de berørte.

Frygt er generelt noget helt naturligt og beskriver kroppens egen fysiske og psykologiske reaktion på en farlig situation. At flyve i et fly udgør faktisk ikke en direkte trussel for os mennesker, men det udløser en overproduktion af stresshormoner hos mennesker, der er bange for at flyve. Årsagerne kan varieres:

 • Dårlige oplevelser: Disse blev lavet under en tidligere flyvning på grund af turbulens eller start- og landingskomplikationer.

 • Frygt for højder eller klaustrofobi: Disse, som frygt for store folkemængder, kan forværre aviofobi.

 • Overgivelse af kontrol: Mange er bange for at give deres liv i pilotenes hænder.

 • Farlige situationer: Der er frygt for at falde eller blive kidnappet.

 • Utilstrækkelig viden: Du får en fornemmelse af, at du ikke har tilstrækkelig forståelse for et flys komplekse teknologi.

Flypassager med spytpose

Tips og løsninger mod frygt for at flyve

Hvis du er bange for at flyve, kan følgende tip give symptomlindring og gøre din næste tur lidt sjovere:

 1. Frygt for flyvende tip: minimer stress på forhånd
  Sørg for at planlægge alle trin på forhånd, inden du starter din flyvning. At tjekke ind online, vælge et optimalt sæde og give tilstrækkelig tid til at rejse til lufthavnen kan hjælpe dig med at bekæmpe din frygt for at flyve. Dette sparer dig unødvendig stress, før du overhovedet starter den aktuelle rejse, og en regelmæssig proces giver dig en stærkere følelse af kontrol. Hvis du reserverer en parkeringsplads i lufthavnen på forhånd, sparer du dig selv en nervepirrende søgning efter f.eks. En parkeringsplads.

 2. Frygt for flyvende tip: Informer tidligt
  Hvor lang er flyvetiden, hvor er porten og finder flyvningen endda sted? At informere dig tidligt kan fjerne din frygt for at flyve og sikre en mere afslappet rejse. Derudover kan det på forhånd at kende til tekniske data og sikkerhed for et fly reducere nervøsitet.
  Forresten: Flyet betragtes som det sikreste transportmiddel i verden!

 3. Frygt for flyvende tip: Distraktion før og under turen
  Sørg for, at du har en travl tidsplan i ugerne op til afgang. Advarsel: Du skal selvfølgelig stadig planlægge tid nok til tip nr. 1 og nr. 2. For at mindske din frygt for at flyve, mens du flyver, skal du holde flere underholdningsmuligheder åbne på forhånd. Download din yndlingsserie, en underholdende film eller god musik til din smartphone eller tablet, så du ikke behøver at stole på flyselskabets underholdning. Tag en spændende bog eller et underholdende magasin med dig. Eller fokuser på ting som sudoku eller krydsord. Når du ikke rejser alene eller med en dejlig fremmed der sidder ved siden af dig, kan samtaler om helt andre emner være en god distraktion.

 4. Frygt for flyvetip: Informer andre om den eksisterende frygt for at flyve
  Rapportering af din frygt til flyvebesætningen eller din ledsager kan være en reel hjælp mod frygt for at flyve. Bare at dele dine tanker kan hjælpe med at lette din spænding.

 5. Frygt for flyvende tip: Spis og drik bevidst
  Køb en flaske vand i toldfri butikken, og tag dine yndlingskiks om bord. At spise og drikke bevidst kan være en vigtig nøgle til at styre din frygt for at flyve. Hvis du oplever appetitløshed inden du rejser, hvorfor ikke prøve et stykke frugt. På denne måde belaster du ikke din fordøjelse unødigt, men forhindrer også den ubehagelige følelse af din frygt for at flyve fra at blive yderligere forværret af tom mave.

 6. Frygt for flyvende tip: Korrekt tøj og udstyr
  Et nyttigt middel af frygt for at flyve er iført passende tøj. Det er bedst at trække flere lag behageligt tøj oven på hinanden, så du er godt bevæbnet mod temperatursvingninger. Forresten: et par tykke sokker eller en nakkepude kan også hjælpe med at gøre din flyvning lidt mere behagelig og dermed mindske frygten for at flyve.

Bekæmp frygt for at flyve dig selv - 3 afslapningsøvelser

Hvis det er muligt, skal du afstå fra at tage medicin mod frygt for at flyve. Beroligende medicin virker kun midlertidigt og kan på lang sigt endda gøre angsttilstande kroniske. Alternativt er der nogle afslapningsøvelser, som du nemt kan lære dig selv for at hjælpe dig med at overvinde din frygt for at flyve.

 1. øvelse: vejrtrækning
  evidst, dyb vejrtrækning ind og ud kan være meget nyttigt. Såkaldt abdominal vejrtrækning spiller en vigtig rolle her. For at gøre dette skal du placere dine hænder på din mave under navlen og se, hvordan den stiger og falder, når luften strømmer ind og ud. Prøv at trække vejret langsomt og kontrolleret og kun fokusere på dig selv.

 2. øvelse: Progressiv muskelafslapning
  Spænd alle muskelgrupper efter hinanden og slapp dem derefter af igen. Den resulterende fysiske afslapning kan ikke kun lindre fysiske symptomer på frygt for at flyve, men også berolige din tankestrøm.

 3. øvelse: mental træning
  Kontroller bevidst dine egne tanker og gentag i dit sind, hvor sikkert det er at flyve. Disse positive bekræftelser kan hjælpe med at udvikle en optimistisk holdning til flyvning.

Det kan ofte være nyttigt at lære disse øvelser fra specialuddannede terapeuter. Hvis du lider af særlig alvorlig angst under eller før du flyver, og de ovennævnte selvøvelser ikke lover lindring, så tøv ikke med at søge professionel hjælp med frygt for at flyve.

Overvinde frygt for at flyve med terapi: Professionel hjælp med frygt for at flyve

I særligt alvorlige tilfælde kan det være nyttigt at starte behandling mod frygt for at flyve. Mange luftfartsselskaber tilbyder nu professionelle seminarer mod frygt for at flyve, og specialuddannede terapeuter er også i stand til at undervise i afslapningsmetoder og strategier for at klare frygt for at flyve. Adfærdsterapi kan også være nyttigt her: Ved permanent at ændre tanker og erfaringer og adfærdsmønstre forsøges der at lindre dem, der er ramt af frygt for at flyve. Målet er at reducere holdningen til afvisning og frygtreaktioner, der opstår, når man går ombord på et fly. Til dette formål bemyndiges patienter gennem visse frygtkonfrontationsøvelser til at få kontrol over deres angsttilstande, så de fysiske og psykologiske symptomer forbundet med frygt for at flyve aftager.

Der er ingen skam ved at have brug for professionel hjælp, hvis du har en udtalt angstlidelse som aviofobi - tværtimod. Der er flere mennesker, der lider af frygt for at flyve, end du tror. Vær derfor ikke bange for åbent at kommunikere din frygt!