Duty-Free-Shop

Toldfri: De populære lufthavnsbutikker

Som passager har du normalt stadig en vis tid mellem sikkerhedstjek og boarding. Små shoppingture gennem de forskellige toldfrie butikker, der har det ene eller det andet tilbud, er især fristende at bygge bro over dette hul. For nogle rejsende er toldfri shopping endda en del af rejseritualet. Men hvad er disse butikker, der annoncerer dristigt med kendte mærker og lave priser? Hvad betyder toldfri egentlig? Hvad kan du købe i den toldfri butik? Virkelig god handel eller prisfælde? Hvad skal du passe på? Som lufthavnsjæger lærer du alt hvad du behøver at vide om de populære butikker i denne artikel.

Hvad betyder toldfri?

Alle, der allerede har taget en tur med fly, har allerede gået forbi en toldfri butik i lufthavnen eller har allerede købt den ene eller den anden formodede handel der. Udtrykket toldfri kommer fra engelsk og betyder "toldfri". Det er derfor ikke overraskende, at toldfrie lufthavnsbutikker kan købe varer uden moms og toldfrie produkter.

Der er især spiritus, tobak og parfume. Toldfrie eller rejsefri butikker ligger normalt i toldfrie zoner, som det findes i lufthavne og for eksempel på nogle krydstogtskibe. Strengt taget har der imidlertid ikke været flere toldfrie butikker inden for EU siden 1999, men snarere såkaldte "rejseværdi" -butikker. I sådanne Tavel-Value-Shops bæres kundens skat af detailhandleren. I ikke-europæiske lande er der dog stadig konventionelle toldfrie butikker til klassisk toldfri shopping.

Er toldfri billigere? Det afhænger stærkt af udbuddet, landet, valutakursen og de importerede mængder. Hvis du planlægger at shoppe i den toldfrie butik, er det bedst at finde ud af priserne på de ønskede produkter på forhånd.

Toldfri butik i lufthavnen

Shopping i lufthavnen: Duty Free eller Tax Free?

Der er ikke kun afgiftsfrie, men også afgiftsfrie butikker i internationale lufthavne. Ved første øjekast kan man tro, at de afgiftsfrie butikker også er toldfrie butikker. Der er dog en væsentlig forskel. Når du handler i en skattefri butik, skal du først betale den fulde pris for produktet inklusive skatter. Bagefter får du kun refusion af momsen i lufthavnen. Denne restitution af moms skal dog anmodes om fra en lufthavnstoldbetjent. Shopping i taxfree-butikken er derfor noget mere kompliceret end i den konventionelle toldfrie modstykke.

Toldfrit ved salg om bord

Hvis du har lyst til at shoppe i 10.000 meters højde, kan du stadig bruge toldfrit salg om bord hos nogle flyselskaber. Selvfølgelig er udvalget af afgiftsfrie varer ombord noget mere begrænset end i lufthavnen, men du kan stadig få gode priser. Så hvis du spontant vil købe en parfume eller lignende toldfrit, kan du gøre det komfortabelt fra flysædet. Da dette tilbud i stigende grad bliver brugt mindre af passagerer, ophører mange flyselskaber gradvist med salg under flyvning. I de fleste tilfælde kan du finde ud af, om et flyselskab stadig tilbyder toldfrit salg under flyvningen på flyselskabets websted.

Toldfri butiksomkostningsfælde: disse ting bør overvejes

Der er altid fristende toldfrie tilbud i butikkerne, hvor rejsende får billigere varer. Shop toldfrit og spar moms? Det lyder godt, men som det ofte er tilfældet med de populære toldfri i lufthavnen, er den ene eller den anden omkostningsfælde skjult. Vær derfor opmærksom på:

 1. Toldfrie priser:
  De toldfrie butikker har ikke ensartede priser. Så du kan generelt ikke stole på, at du altid får den bedste pris for et produkt. Bare fordi et toldfrit tilbud lyder fristende, betyder det ikke, at det skal være et godt køb. Dybest set, hvis du sammenligner priser, sparer du også i den toldfrie butik.

 2. Toldbestemmelser:
  Selv når du handler i angiveligt toldfrie butikker, skal du ikke glemme de gældende toldfrie grænser og regler. Ellers kan der opstå en uhøflig opvågnen ved toldkontrol i lufthavnen efter landing. Lad dig ikke blive overrasket over høje toldafgifter bagefter, og find ud af mere på forhånd. Nogle krav til en toldfri import af varerne er for eksempel:

  • Toldfrie genstande er beregnet til personlig brug eller som en gave.

  • Varerne transporteres af den rejsende (ingen videresendelse af bagage).

  • De gældende mængdegrænser for toldfrie varer overholdes.

  • Den toldfrie grænse for en maksimumsværdi på € 430 overskrides ikke (Tyskland pr. November 2020).

 3. Toldfri og mellemlanding:
  For flyrejser med mellemlandinger er det vigtigt at finde ud af, hvilke told- og toldfri regler der gælder i de lande, gennem hvilke du rejser. På denne måde undgår du mulige omkostningsfælder, der kan opstå fra tidligere købte toldfrie produkter.

 4. Opbevar kvitteringer:
  For at til enhver tid kunne bevise, i hvilken toldfri butik et produkt blev købt, skal du bestemt opbevare kvitteringen. Det er bedst at lade den toldfri vare være i originalemballagen, indtil du har nået din destination. Som regel forsegles disse i gennemsigtige plastposer efter indkøb alligevel og erklæres således som toldafgiftsvarer over hele verden.

Tip: Er du generelt usikker på, hvad der kan og ikke kan bæres i håndbagagen? Så kig på vores artikel Fakta omkring håndbagage.

skriftlig skattefritagelse

5 af de mest populære toldfrie butikker verden over

På grund af den variable prisfastsættelse er det ikke muligt at sige nøjagtigt, hvor de billigste toldfrie varer skal findes. Der er dog stadig et par spor om forhandlingsoaser. Kosmetik findes for eksempel lidt billigere i Storbritannien, mens du normalt kan få dyre slik i Danmark til en god pris i lufthavnen. De fem mest populære lufthavne til toldfri shopping i verden inkluderer:

 1. London Heathrow:
  Lufthavn eller stormagasin undrer man sig her mellem de utallige toldfrie butikker i den største lufthavn i Europa. Mens en lang række luksusmærker venter på rejsende i Terminal 5, åbner et helt stormagasin i Terminal 3. Det verdensberømte Harrods stormagasin fra London har taget 3.000 m2 butiksareal her.

 2. Dubai International Airport:
  En reel toldfri oase venter rejsende i Dubai i Sheikh Rashid Terminal. Fra champagne til diamantsmykker kan alt, hvad et luksushjerte ønsker, købes i de toldfrie butikker. Hvis du vil se på alt, skal du planlægge tid nok til det. Arealet på godt 5.000 m2 her strækker sig over to etager.

 3. Amsterdam Schiphol Airport:
  Luksusartikler er gode, men der er mere! - synes at være mottoet for operatørerne af den hollandske lufthavn Schiphol i Amsterdam. Føler du behovet for at dreje roulettehjulet, inden du rejser til USA? Eller har du lyst til at prøve den ene eller den anden ostespecialitet inden en lang flyvning til Asien? Det er ikke et problem på Schiphol. Lad dig inspirere af det store udvalg af toldfrie butikker.

 4. Singapore Changi Airport:
  Big, Bigger, Singapore! Næsten alt er muligt her, fra en shoppingtur til et besøg i en restaurant til at udforske en bred vifte af sommerfuglearter. Hvordan passer det sammen, spørger du dig selv? Sommerfugle kan også flyve, omend mere yndefuldt og delikat end de kæmpe passagerer på asfalten. Ud over 350 toldfrie butikker er der mange andre spændende ting for alle rejsende at opdage på over 40.000 m2. Denne lufthavn tiltrækker endda utallige lokale til at spadsere hver måned. Og det er kendt for at være den bedste reklame.

 5. Incheon International Airport Seoul:
  Vil du virkelig slappe af før afrejse eller under dit mellemlanding? Så lad dig bare forkæle dig i wellness-området der. Selvfølgelig er der også adskillige toldfrie butikker af kendte mærker til rådighed for dig. Men hvis du ikke har lyst til forbrug, kan du alternativt besøge en af de indendørs haver, prøve lykken i kasinoet eller gå på en af legepladserne med dine børn.

Hav det sjovt på din næste shoppingtur!