Håndbagagerummet på flyet

Fakta omkring håndbagage: Hvad du bør vide

Før du som passager endelig må gå om bord i dit fly, skal du igennem sikkerhedskontrollen. Det er ofte et ubekvemt nåleøje. Især i hovedrejsetiden, som f.eks. i sommerferien, får du brug for en god portion tålmodighed. Vi anbefaler dig at være i lufthavnen tidligt, så du har en god tidsbuffer. Så behøver du heller ikke at blive nervøs, hvis sikkerhedskontrollen igen tager lidt længere tid. Forsinkelser, der forårsages af andre medrejsende, har du ganske vist ingen indflydelse på, men med nogle enkle tips og tricks vedrørende din håndbagage kan du sænke dit stressniveau ved sikkerhedskontrollen væsentligt.

Hvordan pakker jeg min håndbagage bedst muligt?

Lufthavne er udstyret med topmoderne teknik, som gennemlyser håndbagage og uden problemer detekterer selv meget små genstande tæt på kroppen eller i tasker. Det kan imidlertid ske, at personalet ved sikkerhedskontrollen opfordrer dig til at åbne enkelte bagagestykker for at foretage en grundig efterkontrol. Herefter gennemsøges håndbagagen manuelt af personalet. Som regel kan personalet dog uden problemer identificere kritiske objekter på skærmene.

For at spare tid ved sikkerhedskontrollen er det absolut nødvendigt, at du pakker din håndbagage på en smart måde. Sørg for, at bærbare computere, smartphone og andre elektroniske enheder er lette at få fat i, for dem skal du alligevel tage frem og lægge i sikkerhedsbeholderne til røntgenscanning på båndet. Det samme gælder for væsker. De bliver også kontrolleret separat, og det er bedst at lægge disse genstande så højt oppe som muligt i din håndbagage. På den måde undgår du at bruge lang tid på at rode og søge i din taske. Hvis du også har gaver med i din håndbagage, er det bedst at vente med indpakningen til efter landingen. Sikkerhedspersonalet i lufthavnen vil somme tider kræve, at de bliver åbnet, så det er muligt at se indholdet.

Bemærk venligst, at din håndbagage ikke må overskride standardmålene på 55 x 40 x 20 cm. Større genstande må du ikke tage med ind i flykabinen. Dette skal så indskrives ved check-in, hvilket medfører yderligere udgifter. I betragtning af flyselskabernes ofte horrible gebyrer, kan dette nemt lægge en spontan dæmper på den gode feriestemning.

Hvad må man tage med, og hvad må man ikke tage med? Forbudte genstande i håndbagagen!

I henhold til EU-forordning er det forbudt at medbringe genstande om bord på et passagerfly, hvis de kan klassificeres som »farlige«. Dette er som hovedregel ikke et problem, da bestemmelserne er noget mere lempelige for rejsebagage, der indleveres før afgangen. På den måde kan du f.eks. transportere ting i din indleverede kuffert, som du ville blive nødt til at aflevere ved sikkerhedskontrol af håndbagagen. EU-forordningen kan dog ikke definere alle genstande, der betragtes som farlige. Derfor er det ved nogle genstande en skønssag, om de må medtages i håndbagagen. Dette skøn påhviler i det enkelte tilfælde sikkerhedspersonalet på kontrolstedet i terminalen.

Ved pakningen af din håndbagage skal du blot være opmærksom på, at alle genstande, der kan bruges som våben og såre andre om bord på et fly, ikke er tilladt. Hertil hører også værktøj, sportsudstyr og knive med en klinge på mere end 6 cm. Desuden kan neglesakse, neglefile og engangsbarberhøvle med lidt held klare sig igennem kontrollen. Dette er dog ikke garanteret, så hvis man har indskrevet bagage, er det bedre at placere disse genstande her.

El-apparater, væsker, medicin og toldvarer

El-apparater, som f.eks. bærbare computere, smartphones, tablets osv. er ukritiske og kan medtages i flyet. Det gælder naturligvis også for tilhørende ladekabler, hovedtelefoner, kameraer m.m. Forskrifterne for væsker er derimod væsentligt strengere, da de kan udgøre en potentielt større fare. Det maksimale volumen for væsker i håndbagagen er 100 ml. Hvis du ønsker at medbringe væsker i håndbagagen, skal du opbevare dem i en gennemsigtig og lukbar plastpose. Læg den straks i sikkerhedsbeholderne sammen med de elektroniske enheder i forbindelse med sikkerhedskontrollen. Lad være med at vente på en opfordring hertil fra personalet. Det er også med til at spare værdifulde sekunder på din vej ind i flyet.

Tilladte produktstørrelser i håndbagage

Hvis du bruger receptpligtig medicin, skal du under alle omstændigheder medbringe den i håndbagagen. I det usandsynlige, men ikke helt urealistiske tilfælde, at din kuffert går tabt, har du i det mindste stadig din medicin. Hvis du har den med i din håndbagage, bør du for en sikkerheds skyld også medbringe en attest fra din læge. Ellers kan der opstå problemer ved kontrollen eller ved den senere indrejse i et fremmed land. Receptfri medicin, som f.eks. hovedpinepiller, er ikke omfattet af denne bestemmelse. Hvilken medicin du for en sikkerheds skyld bør medbringe, kan du læse i vores Artikel om rejseapotek.

Bemærk: Alle relevante varer i forbindelse med toldbehandlingen, som f.eks. parfume, spiritus og cigaretter, er naturligvis omfattet af de almindelige toldbestemmelser. Spørg hellere, hvor mange varer du må ind- og udføre toldfrit, hvis du er i tvivl.

Flyselskabernes flyve- og sikkerhedsbestemmelser

Reglerne for håndbagage er forskellige fra land til land, men flyselskaberne selv har også forskellige bestemmelser. Flyselskaber fra Nærøsten, som f.eks. Qatar Airways eller Oman Air, er f.eks. særdeles ømtålelige, når det gælder receptpligtig medicin og toldvarer. Sikkerhedsbestemmelserne hos europæiske flyselskaber er ganske vist strenge, men mere ukomplicerede end i Nærøsten. For russiske og asiatiske flyselskaber kan der gælde afvigende sikkerheds- og flyvebestemmelser.

Generelt kan det anbefales at gøre sig fortrolig med det pågældende flyselskabs og destinationslandets flyve- og sikkerhedsbestemmelser, før rejsen påbegyndes. Informationer hertil gives på luftfartsselskabernes hjemmesider og af Udenrigsministeriet.