Pakning af egen førstehjælpskasse

Rejseapotek: Hvad skal med?

At bevare overblikket ved rejseapoteket er ikke så let, som det lyder. Ved pakningen drejer det sig jo ikke kun om den passende beklædning og vigtige dokumenter, det drejer sig også om din sundhed. Det rigtige indhold i dit rejseapotek afhænger af, hvor du rejser hen. Ved sammensætningen af dit rejseapotek skal du derfor tage hensyn til, om du besøger en by i Europa, eller om du bare snupper din rygsæk og går på jagt efter et eksotisk eventyr i Asien. Nu kan du nemt danne dig et overblik!

Rejseapotek til rejser i Europa

Inden for Europa er de medicinske standarder forholdsvis ens. Her skal du bare være opmærksom på, at standarderne i de sydlige og østlige dele af Europa er noget lavere end i de mellemeuropæiske lande. Hvis de lokale standarder på din destination ligner de tyske standarder, skal dit rejseapotek kun pakkes til nødsituationer. Fordelen ved europæiske rejsemål er, at de fleste medikamenter blot kan købes på stedet i et apotek. Derfor er et solidt grundlag nok til dig:

 • Næsedråber

 • Smertetabletter

 • Vabelplaster

 • Solcreme

 • Receptpligtig medicin

Dine næsedråber bør du ideelt set pakke direkte i håndbagagen. Hvis du har en tendens til at få trykudligningsproblemer under flyvning, kan et par dråber for det meste give hurtig lindring.

Rejser tjener egentlig til afslapning. Ofte registrerer vores krop slet ikke rejsestressen. Men hovedpine og rygsmerter er de hyppigste smålidelser på rejser. Derfor bør du under alle omstændigheder have smertetabletter ved hånden.

Ikke bare ved byture er det klogt at medbringe vabelplaster. Selv den perfekte sko beskytter ikke altid mod vabler. De kan være yderst smertefulde. For at du stadig kan nyde din rejse med en vabel på foden, er disse små, nyttige hjælpere et must-have på enhver rejse.

Begå aldrig den fejl at undervurdere solens styrke. Uanset om det er på en spadseretur langs med stranden eller en skiferie i bjergene. Solcreme børe være med i ethvert rejseapotek.

Receptpligtig medicin, som du skal bruge, men ikke uden videre kan købe i et apotek, bør du pakke på forhånd i tilstrækkelig mængde. Vær bevidst om, at der igen og igen forsvinder indskrevne kufferter. Derfor er din håndbagage igen det bedste opbevaringssted. En ekstra fordel: I en nødsituation har du straks adgang til den. For en sikkerhedsskyld bør du altid medføre en lægeattest til denne type medicin. Så undgår du problemer ved ind- og udrejsen.

Rejseapotek til fjernrejser

Hvis du forlader Europa, skal dit rejseapotek naturligvis være mere omfattende. Det kan hurtigt ske, at man hænger fast i en kant sin flip-flop, får klemt sin finger eller skærer sig. Derfor skal ethvert rejseapotek til fjernrejser indeholder desinfektionsspray og sårsalve. Især i varme, tropiske områder er det er alfa og omega, for her er der stor risiko for infektioner. Et fornuftigt supplement hertil er vandfast plaster.

Vi kan kun gentage os: Drop ikke solcreme. Især i solrige lande bør du smøre dig ind med den flere gange om dagen og i hvert fald altid efter en tur i vandet.

Infektionsfaren på grund af insekter er særligt stor i fjerne områder med fugtig varme. Derfor er en insektspray en elementær bestanddel i et veludstyret rejseapotek. Det er dog muligt, at du skal ty til en lokal spray. Den er ofte stærkere og anderledes tilpasset til den lokale vegetation. Alligevel kan det være en fordel at medbringe en hjemmefra, hvis butikkerne f.eks. allerede er lukkede ved ankomst om aftenen – en hjemmefra er i så fald bedre end slet ingen.

Spray myggespray på armen udenfor

Hvis en myg er hurtigere end dig, kan du bruge en salve mod insektstik. Insektspray hjælper ganske vist, men fuldkommen beskyttelse findes ikke. Medtag derfor denne salve for en sikkerheds skyld, for hvem ønsker at opleve søvnløse nætter på grund af kløende hud på ferien?

Hvis du føler dig utilpas eller fornemmer en høj kropstemperatur, er et febertermometer nyttigt. Det er ikke bare praktisk, men også lille og handy. Det er der plads til i ethvert rejseapotek. Ved feberbølger eller en meget høj temperatur bør du ikke tøve for længe og straks opsøge en læge.

Vi elsker eksotisk mad fra leverandøren lige om hjørnet. Men forsigtig: Hvis du rejser til et land, hvis køkken du aldrig før har prøvet, bør du medbringe et middel mod diarré. Ofte er det lokale køkkens krydderier og styrke flere gange så intensiv som på moderate europæiske breddegrader. Midler mod diarré kan hjælpe dig igennem sådan en ubehagelig feriedag.

Hvad du ellers kan få brug for

Aftersuncreme eller en creme mod solskoldning er også en god idé. Her bør især de lyse hudtyper hellere opgradere rejseapoteket.

På udflugter og ved sport bevæger man sig mere og udsætter også kroppen for større belastninger. Somme tider kan man opleve led- og rygsmerter. Især hvis du har oplevet dette før, bør du også medbringe en smertegel.

Badeferier står højt i kurs. Hvis man desuden gerne vil snorkeldykke eller måske lære at surfe, bør man også tage øredråber med. Hvis de er alkoholholdige, hjælper de med at få vand ud af øregangen.

Tabletter mod kvalme er altid en god idé. Uanset om det er en sejltur eller aftensmaden, som man ikke kan tåle. Du bliver lettet, hvis du i sådan en nødsituation har et middel mod kvalme og utilpashed i dit rejseapotek.

Tjekliste rejseapotek

 • Næsedråber

 • Smertetabletter

 • Vabelplaster

 • Solcreme

 • Receptpligtig medicin

 • Desinfektionsspray

 • Sårsalve

 • Vandfast plaster

 • Insektspray

 • Salve mod insektstik

 • Febertermometer

 • Middel mod diarré

 • Salve mod solskoldning

 • Smertegel

 • Alkoholholdige øredråber

 • Tabletter mod kvalme

Vores tip: Rejseapoteker i steril indpakning fås i ethvert apotek.