Ure med tidsforskydninger

10 tips mod jetlag

Enhver, der har prøvet at flyve interkontinentalt og igennem flere tidszoner, ved hvor let det indre ur herved kan komme ud af sin vante rytme. Følgerne er koncentrationsmangel og søvnløshed, det såkaldte jetlag.

I første omgang er det vigtigt at vide følgende: Passagerer opfatter jetlag ved en flyvning mod øst som langt kraftigere end ved en flyvning mod vest. Det vil sige, at du i retning af Asien og Australien mærker følgerne meget mere end ved en flyvning til USA. Grunden hertil er, at tiden forskydes bagud ved flyvning mod vest, og dagen derved bliver længere. Det kan din krop meget bedre tilpasse sig til, da det imødekommer menneskets naturlige rytme. Mod øst forskydes tiden følgelig fremad, så dagen forkortes kraftigt på grund af tidsforskydningen. Det er i strid med vores natur, så du muligvis føler dig temmelig radbrækket.

Dette fænomen har altid været omgærdet af mange myter. Med hvad hjælper virkelig mod de mange uønskede symptomer? Vi forklarer og afslører vores tips og tricks!

Tip 1: Væn dig til den nye dagsrytme allerede før flyvningen

Uanset om du flyver mod vest eller øst, så er følelsen af jetlag ikke særligt behagelig. Derfor er det en god idé at indstille sig på den nye tidszone lidt ad gangen, flere dage før du skal af sted. Hvis du flyver interkontinentalt mod øst, betyder det, at du nogle dage før rejsen skal gå i seng ca. to timer tidligere, end du normalt ville gøre. Hvis du derimod flyver mod vest, bør du tilsvarende sove to timer senere. På den måde er omstillingen ikke helt så stor for det indre ur, når rejsen begynder.

Tip 2: Stil uret allerede i flyet

Vores krop skal rette sig efter klokkeslættet her og nu. Derfor er det et gennemprøvet middel at stille uret til den lokale tid på destinationen, allerede mens man sidder i flyet. Det lyder måske usædvanligt, men derved orienterer du dig ubevidst mod det nye klokkeslæt bare ved at kigge på dit armbåndsur eller din smartphone. På den måde narrer du din krop en smule!

Tip 3: Tag del i dagsrytmen på din destination

Forsøg at aflægge din gamle dagsrytme så hurtigt som muligt. Lander du tidligt om morgenen, så spis morgenmad. Kæmp imod trætheden, og hold dig vågen. Det ville være fatalt at falde i søvn midt på dagen. Så bliver det særdeles svært for dig at komme ind i den nye dagsrytme. Læg dig først til at sove, når det bliver mørkt.

sovende kvinder tilfredse på flyet

Tip 4: Sove-vågen-rytme i flyet

Tilpas din egen sove-vågen-rytme, allerede mens du sidder i flyet. Det vil sige, at du kan sove afslappet i flyet, hvis du flyver mod øst. Hvis du flyver i modsat retning mod vest, bør du imidlertid forsøge at holde dig vågen i flyet, selv om det kan være hårdt. En kop kaffe kan hjælpe ved omstillingen.

Tip 5: Ingen sovemidler

Lad være med at tage sovemidler eller lignende præparater. Konsekvensen ved indtagelse er, at du bringer hele din krop ud af balance. Hvis du ikke kan undvære hjælpemidler for at falde i søvn, så prøv alligevel med traditionelle sovehjælpemidler som f.eks. en sovemaske, en bekvem nakkepude eller rolig musik.

Tip 6: Spis mere bevidst i flyet

Vær opmærksom på, hvad du vælger at spise i flyet. For også maden har en indflydelse på din sove-vågen-rytme. Kulhydrater gør dig snarere træt. Hvis du skal sove, så vælg kartofler eller pasta for at fremme træthed. Hvis du helst skal holde dig vågen, så spis proteinrig mad. Den hjælper din krop med at undertrykke trætheden og holde sig vågen i længere tid. Proteinrig mad er f.eks. kød, ost, æg eller fisk.

Tip 7: Drik meget, men ikke alkohol

Som vi har beskrevet nærmere i vores magasinartikel Med 10 tips kommer du godt igennem flyveturen, er det vigtigt at drikke meget i flyet. Her bør du så vidt muligt vælge vand, og alkohol kan af forskellige grunde ikke anbefales. Sammen med den tørre luft i flyets kabine udtørrer den din krop yderligere, og den gør dig træt og forhaler tilpasningen til den nye tidszone. Kaffe og andre koffeinholdige drikke som f.eks. grøn te kan heller ikke anbefales, hvis du helst skal sove for at komme ind i den nye rytme. De virker opkvikkende, og det bliver sværere for dig at falde i søvn.

Tip 8: Udnyt solen på stedet

Hvis du kommer udmattet og træt ud af flyet og tjekker ind på dit hotel, bør du gå ud i det fri. Det er perfekt, hvis solen skinner, for det naturlige sollys reducerer produktionen af sovehormon. Udnyt ganske enkelt solen og lyset som naturlige hjælpemidler til at overvinde dagstrætheden. Så tilpasser din krop sig hurtigere til det nye klokkeslæt på stedet, og jetlagget belaster dig mindre.

Tip 9: Afslapning i stedet for sport

Lad din krop få lidt hvile på ankomstdagen. Den lange flyvetur i kombination med tidsomstillingen er ret anstrengende for kroppen. Naturligvis kan du alligevel udforske området i et roligt tempo på cykel eller svømme nogle baner i swimmingpoolen – men det er nok bedst at vente med en tre timers tenniskamp.

Tip 10: Intet dobbelt jetlag ved korte rejser

Ofte er forretningsrejser til oversøiske lande den rene tortur for kroppen. Hurtigt til et møde uden for Europa og tilbage allerede dagen efter. Derved passerer du adskillige tidszoner, og du kommer helt ud af din indre ligevægt. Her taler man om et såkaldt dobbelt jetlag. Ved så kortvarige, men lange rejser bør du bevare dag-nat-rytmen fra din hjemlige tidszone. Forsøg at undgå at lade klokkeslættet i det fjerne påvirke dig, og orienter dig hellere efter dit eget armbåndsur.

Facit:

Forsøg altid at skabe et jetlag-buffer ved rejser til fjerne steder. Når du altså planlægger din rejse, skal du tænke på, at du eventuelt ikke er helt i topform de første to dage. Udskyd hellere lange udflugter og opdagelsesture til dag tre eller fire – så er du på den sikre side. Måske er du også så heldig, at jetlagget slet ikke viser sig – det ønsker vi dig! Hvis det alligevel kommer, skal du ikke blive nervøs, men bare nyde en eller to rolige dage i starten af ferien. Vi ønsker dig en afslappet rejse!