glad kvinde i flyet

Med 10 tips kommer du godt igennem flyveturen

Hvem drømmer ikke af og til om at rejse til fjerne lande eller flyve ned til sydens sol i stedet for at være i den triste hverdag? Uanset om det er kort-, mellem eller langdistance – i sidste ende kæmper man altid med pladsmanglen i flyets kabine, den tørre luft giver kløe i øjnene, og i det hele taget længes man bare efter et forfriskende brusebad. Da moderne fly trods alt ikke kan tilbyde brusebade, og det nok heller ikke bliver en normalt i nær fremtid, at hver passager får sin egen kabine, gælder det om at benytte nogle små tricks. Vores enkle tips giver dig mere komfort, så du kan rejse helt afslappet.

1. Drik masser af vand

Vores krop består af 60 til 70 procent vand. Om bord er luften meget tør på grund af flyets aircondition. I stedet for de optimale 40 til 60 procent luftfugtighed er der kun omkring 15 procent. Derfor har vi et stort væsketab om bord på et fly via åndedrætsluft, hud og slimhinder. Hvis man ikke drikker nok om bord i et fly, bliver blodet mere tyktflydende. Netop denne vandmangel er en af hovedårsagerne til, at flyvning er så anstrengende for kroppen.

Derfor er det særdeles vigtigt at forebygge denne mangel, ved at man drikker rigeligt. Hermed menes først og fremmest vand. For den optimale væskebalance gælder: ingen kaffe, ingen vin, ingen softdrinks og frem for alt ingen alkohol. Afhængigt af rejseflyvehøjden stiger alkoholen hurtigere op til hovedet og udvider blodkarrene. Det fører især på længere flyveture til, at benene svulmer op. Derfor skal du drikke masser af vand, for i hydreret tilstand rejser man bedre!

2. Staldtip fugtighedscreme

På grund af den yderst lave luftfugtighed i flykabinen længes din hud ofte efter fugtgivende midler oppe i de højere luftlag. Her kan en fugtighedscreme være en god hjælp. For at du også kan få din creme med om bord, skal du være opmærksom på, at tubens/dåsens volumen maksimalt må være 100 ml. I den forbindelse kan vi også anbefale vores magasinartikel Fakta omkring håndbagage.

3. Bevar overblikket

Hvis du er nødt til at bruge briller eller kontaktlinser, bør du altid vælge brillerne. Den tørre kabineluft gør sig ikke kun bemærket i form af tør hud, men giver også tørre øjne. Derfor vil du opleve dine briller som væsentligt behageligere end dine kontaktlinser, når du er ude at flyve. Desuden bør du overveje at medbringe øjendråber med kunstig tårevæske. Med denne kombination bevarer du altid overblikket om bord.

4. Uhæmmet gaben

Det bedste middel mod tryk i ørerne er bevidst gaben. Vær ikke genert, det er et velkendt middel til trykudligning. Deroppe er de sædvanlige adfærdsregler – i hvert fald i den henseende – sat ud af kraft. Alternativt kan du prøve at sutte på et bolche eller tygge tyggegummi. Hovedsagen er, at dine kæber er i bevægelse og løsner dine ansigtsmuskler. Når flyet starter og hurtigt stiger højere op, hjælper det at lave synkebevægelser. Når flyet lander og hurtigt mister højde, kan du holde dig for næsen og puste ud, til det klikker i ørene. Det er det bedste, du kan gøre mod det stigende tryk.

5. Valg af siddeplads

Alle, der ikke flyver på første klasse eller business class, vil opfatte benpladsen i flyet som trang. Flyver man på economy class, kan et sæde ved nødudgangene anbefales. De kan som regel reserveres direkte ved bookingen mod betaling af et gebyr. Hvis man altså er over 1,80 m høj, kan nogle euro mere betyde, at man undgår urolige timer på vej mod solen. Hvis man plejer at sove i flyet, vil en vinduesplads være bedst. Den er særlig velegnet til at sove. Især hvis man rejser alene og ikke ønsker for intim kontakt med sin ukendte sidemand. En gangplads har den fordel, at man på hele flyveturen uhindret kan rejse sig om uden at forstyrre sine sidemænd. Hvis du desuden døjer med en svag blære, eller du gerne vil strække benene af og til på en kort spadseretur gennem flygangen, så er det den rigtige siddeplads til dig.

Economy class-sæder på flyet

6. Bevægelse indimellem

Uanset hvilken siddeplads du vælger i flyet, så bør du bevæge dig regelmæssigt. Det gælder især ved langdistanceflyvning, for uden bevægelse får du forkrampede rygmuskler efter lang tids sidden. Nogle simle kredsløbs- og strækøvelser kan løsne og forebygge spændinger.

En let øvelse til at starte med:
Fold hænderne foran maven, og stræk armene fremad let vinklede med foldede hænder. Drej så håndfladerne væk fra kroppen, og løft armene skråt opad. Drej derefter nogle gange med hovedet mod venstre og efterfølgende mod højre. Det bringer også kredsløbet på ret kurs igen.

7. Forebyg blodpropper

Selv unge mennesker, der eventuelt ikke føler sig som en del af målgruppen, bør tage blodpropper alvorligt. Støttestrømper er et gerne benyttet hjælpemiddel og fås i ethvert apotek. Hvis du snarere lider af for svage vener, kan du som alternativ satse på kompressionsstrømper. Uanset om du er ung eller gammel, så er det bedst ikke at sidde med krydsede ben. Det hæmmer bare din blodcirkulation unødigt. I stedet bør du af og til lave cirkelbevægelser med anklerne og løfte fodspidserne. Hvis du også af og til rejser dig op, holder du din blodcirkulation i sving og modvirker aktivt en blodprop.

8. Det rigtige tøjvalg

Hvis du opmærksomt har læst til dette sted, så ved du, at luften i flyet er meget luftkonditioneret. Derfor er det som regel noget køligere inde i flyets kabine end ude i den friske luft. Mellem dag- og natflyvninger svinger temperaturen om bord yderligere. Det perfekte outfit til flyrejsen er altså ikke bare en del. Ideelt set tyr du til det velkendte »løg-look«: På den måde er du tilstrækkelig varmt klædt på, og afhængigt af temperatur og humør kan du tage et eller to lag af. Helt enkelt og fleksibelt!

9. Forfriskning to go

På en lang flyvetur kommer man før eller siden til det punkt, hvor man længes efter et forfriskende brusebad. Det kan naturligvis ikke lade sig gøre. Med du kan opnå en vis følelse af forfriskning på anden vis. Hertil skal du medbringe en tandbørste og tandpasta, en deodorant, en kam og evt. noget make-up i håndbagagen. Hos nogle flyselskaber kan du tilmed få engangstandbørster og tandpasta om bord i flyet. Vær som altid opmærksom på, at ingen beholder må kunne rumme mere end 100 ml. Forfriskning to go til din håndbagage!

10. Find den perfekte siddestilling

Du bør ikke bare bevæge dig af og til, men også skifte stilling indimellem. Hvis du vil slumre lidt, bør du børste finde en behagelig stilling, der belaster din ryg mindst muligt. For at opnå den ideelle siddestilling i flyet er det derfor vigtigt, at sidder så langt tilbage på sædet som muligt, så der ikke engang er plads til et stykke papir mellem din hofte og flysædets ryglæn. Nu ruller du dit tæppe, et halstørklæde eller en trøje sammen. Derefter bøjer du dig en smule frem og placerer rullen nederst på din ryg. Med en god støtte i ryggen sidder du meget bedre, for som regel er det den, der først giver dig problemer.

Staldtip: En massagebold

Hvis du stadig har lidt plads i håndbagagen, anbefaler vi dig at medbringe en massagebold. Denne lille gadget kan skabe ægte mirakler over skyerne. Hvis du under din flyrejse på trods af alle tips føler tegn på spændinger eller måske allerede havde dem, da du gik om borg, kan du bare ty til massagebolden. Med den kan du blidt massere de ramte steder. Det giver dig en hurtig lindring.

Med disse tips og tricks er du godt forberedt til den næste langdistanceflyvning. Lad dig ikke gå på af manglende fugtighed eller pladsmangel, og gør din rejse så bekvem som muligt. Vi ønsker dig en behagelig flyvetur!