Visning af valutakursen i lufthavnen

Smart pengeveksling: Tips til feriekassen

På din rejse bør du ikke stole fuldt og fast på et enkelt pengemiddel. Et afbalanceret miks af kontanter og kort er en pålidelig vej til betaling i udlandet. Den, der nu mener, at man i dag alligevel kun betaler med kort, bør huske på følgende: Undervurder aldrig vigtigheden af kontanter. Især på stranden og i små landsbyer eller caféer i vejsiden er det ofte ikke muligt at betale med kort. Hvis man her stoler på, at man nemt kan betale med EC- eller kreditkort, kan man hurtigt blive skuffet. Derfor bliver spørgsmålet om pengevekslingen et fast element i ferieplanlægningen. Men hvordan, hvornår og hvor er det bedst at veksle sine penge?

Vores tip: Hæv penge på stedet

Som regel kan det betale sig at hæve penge på stedet i destinationslandet. Det kan gøres gratis hos de fleste banker/kreditkortinstitutter. Læs efter i din kontrakt, og spar turen til din egen bank.

En kontanthævning via kreditkort er et sikkert alternativ, og man undgår eventuelle vekselgebyrer. Desuden giver dette alternativ maksimal fleksibilitet, da man ikke er afhængig af vekselbureauers og bankers åbningstider. På den måde får du kontanter ved stort set enhver pengeautomat. I turistområder og storbyer finder du som regel frit tilgængelige og fungerende automater overalt. Hold blot øje med betegnelsen ATM. Med et VISA eller Mastercard har du således optimale muligheder for at fremskaffe kontanter i udlandet, da disse to kort er de mest accepterede i verden. Som alternativ til kreditkort er det også muligt at hæve penge i udlandet med EC-kort. Dette kan imidlertid variere meget fra land til land. Her kan en telefonsamtale med din husbank hurtigt kaste lys over sagen.

Sammenligningstabellen viser banker, hvor det er muligt at hæve kontanter i fremmed valuta gratis i udlandet:

DKB

Norisbank

Wüstenrot

Månedligt gebyr

0 euro

0 euro

0 euro

Pengehævning gratis i udlandet

24 euro/år

Betale gratis i udlandet

x

x

Kreditkort

VISA gratis

Mastercard gratis

VISA gratis

Særlige forhold

x

100 euro starttilgodehavende

x

Vekselkurser ved valutaveksling

På internettet er der utallige websider, der beskæftiger sig med vekselkurser på valutaer. Ud fra den ønskede valutas udvikling i forhold til den hjemlige valuta er det muligt at udlede tendenser. Hvis man genkender en cyklus og planlægger sin rejse i god tid, bør man udnytte dette. Ved store beløb og længere rejser kan det hurtigt gøre sig bemærket i dit feriebudget.

Men hvor man bør veksle sine penge i ferien, afhænger af forskellige faktorer. Som regel viser det sig dog at være en pålidelig og gunstig strategi først at veksle pengene på stedet i rejselandet. Her får man erfaringsmæssigt de bedste vekselkurser. Hvis du altså allerede før afrejsen veksler penge hos din husbank, kommer du til at betale mere. Her får du ofte mindre for dine penge, i ordets bogstaveligste forstand. Nyttige tips med generelle informationer om, hvad man skal være opmærksom på ved pengeveksling på stedet, findes på turistorganisationernes landesider. Sorte får findes overalt – og hvis du på forhånd indhenter oplysninger på stedet, begrænser du risikoen for at blive snydt.

Sparegris med solbriller på stranden

Når du vil veksle penge, bør du kun benytte de officielle vekselbureauer. I mange lande er det forbudt at veksle penge på gaden, og risikoen for at blive snydt er meget høj. I lufthavne, hoteller og banker er det også muligt at veksle penge. Her er du som regel på den sikre side, og under transaktionen dokumenteres den dagsaktuelle vekselkurs. Du bør dog altid være opmærksom på, at der opkræves et gebyr for pengevekslingen.

I nogle lande i verden er der også en officiel sekundær valuta. I Mexico er US-dollar f.eks. et gængs betalingsmiddel. I lande, der ofte besøges af europæiske turister, er euroen et velkomment alternativ. I økonomisk svagere lande betragter de lokale ofte stærke valutaer som mere sikre.

Pas på, toldere! Regler for ind- og udførsel af kontanter

Før flyrejsen er det vigtigt, at du informerer dig om ind- og udførsel af kontanter i destinationslandet. Dette gælder både for fremmed valuta og for landets egen valuta. I nogle få lande er det f.eks. forbudt at indføre landets egen valuta. Så kan du altså ikke veksle penge i dit eget land. Du skal også overholde de landespecifikke valutabegrænsninger, der som regel angives globalt i US-dollar.

Hvad du ellers skal være opmærksom vedrørende håndbagage, kan du altid læse i vores artikel Fakta omkring håndbagage. Vi ønsker dig en god flyvetur!