Parkeringsskilt

Shuttle-parkering vs. Valet-parkering

Principielt er der altid forskellige parkeringsmuligheder ved langtids- og korttidsparkering ved lufthavnen. De mest benyttede er Shuttle- og Valet-parkering. Men også parkering i gangafstand fra terminalen er meget populært. Vi forklarer dig forskellene mellem disse tre parkeringsmetoder, og hvad du især skal være opmærksom på ved Valet-parkering.

Shuttle-parkering ved lufthavnen

Elsker man komfort, stiger man sikkert gerne ind i en shuttlebus. Til transporten mellem parkeringspladsen ved lufthavnen og terminalen findes der sikkert ikke en mere bekvem transportform, som tilmed beskytter mod vind og vejr. Hvis du altså har besluttet dig for et parkeringstilbud med shuttleservice, skal du først køre hen til den udbyders parkeringsareal, som ligger i nærheden af lufthavnen. Allerede ved ankomsten på parkeringspladsen får du et første indtryk af den pågældende udbyder og dennes professionalitet. Hvis du altså forefinder parkeringsarealet i samme tilstand, som du forventede efter bookingen, giver det dig en god fornemmelse, og du kan med sindsro begive dig af sted til lufthavnsterminalen.

Shuttle-service i lufthavnen

Ved Shuttle-parkering ved du helt præcis, hvor din bil er parkeret, mens du er på rejse. Afhængigt af udbuddet kan man eventuelt også vælge mellem overdækkede og ikke-overdækkede parkeringspladser. Overdækkede parkeringspladser eller parkeringshuse ved lufthavnen giver især om vinteren god beskyttelse mod is, sne og frost. Men også om sommeren har et tag fordele: På denne årstid giver det optimal beskyttelse mod direkte sollys og forebygger således opvarmning af bilens kabine. Efter parkeringen begiver du dig så hen til shuttlebussen, der bringer dig direkte til lufthavnen. Hvis din lufthavn har flere terminalbygningen, undersøger du lige, hvilket flyselskab du skal flyve med. Chaufførerne ved som regel helt nøjagtigt, hvilken terminal du skal bringes hen til for at tjekke ind til dit fly.
Et lille tip: Det koster ikke noget at spørge, og du undgår stress i de store lufthavnsbygninger.

Efter din landing på den bookede afrejsedag bliver du igen hentet med shuttle på lufthavnen og bragt tilbage til den parkerede bil. Hvordan parkeringen helt nøjagtigt forløber, fremgår af din bookingbekræftelse, som du efter bookingen modtager via e-mail.

Valet-parkering ved lufthavnen

Ved første øjekast er den såkaldte Valet-parkering et komfortabelt alternativ, når man vil parkere sin bil ved lufthavnen. Men selv om det kan lyde fristende blot at køre frem og flyve af sted, så rummer afleveringen af bilnøglen nogle risici. Mere end en flypassager har efter hjemkomsten fået sig en slem overraskelse, fordi han gik ud fra, at han havde afleveret sin bil til en medarbejder fra et pålideligt parkeringsfirma ved terminalen, som skulle sørge for parkeringen. I hele Tyskland beretter medierne gang på gang om suspekte firmaer ved lufthavne, som lokker godtroende rejsende i fælden med særdeles gunstige priser. Express har allerede berettet om det. Også i andre Aviser finder man igen og igen artikler om massive problemer med Valet-parkering ved lufthavne.

Bilnøgler på parkeringspladsen i lufthavnen

Mange erfaringsberetninger om Valet-parkering, især om parkering ved Düsseldorf lufthavn, viser med al tydelighed, at det er bedre selv at parkere sin bil og beholde nøglen. En kort transfer i shuttlebus eller en kort spadseretur før afgangen udgør en væsentligt mindre risiko. Bag de fleste Valet-parkeringsfirmaer gemmer der sig et uigennemsigtigt antal iværksætterselskaber med begrænset ansvar, som myndighederne kun meget sjældent kan få fat i ved anmeldelser og klager. Ud over ærgrelse og stress efter ferien kommer skadelidte efter Valet-parkering ofte selv til at udrede skaden. I forbindelse med Valet-parkering ved Düsseldorf lufthavn er der i de seneste år i enkelte tilfælde tilmed blevet stjålet biler.

Ved Valet-parkering i Düsseldorf bliver de flyrejsendes biler f.eks. ofte ikke parkeret i de parkeringshuse, der vises på websiderne. I stedet parkeres de i boligområder omkring lufthavnen. Dette forenkler logistikken og sænker omkostningerne for de suspekte udbydere, og kunden bemærker ikke noget. Mens kunden nyder sydens sol og går ud fra, at hans bil står i et sikkert parkeringshus, står bilen et eller andet sted under fri himmel i en mørk vejkant og er frit tilgængelig for uvedkommende. Mange flyrejsende har efter Valet-parkering ved lufthavnen også efterfølgende fået en parkeringsbøde med posten – et ganske uønsket ferieminde!

Vores råd: Hold hellere fingrene fra Valet-parkering. Når du afleverer bilnøglen til en fremmed ved lufthavnen, afgiver du samtidig også kontrollen. Det er sket, at der er kørt ulovligt gaderæs med kunders biler, eller at de tilmed er blevet brugt som shuttlebusser. Derfor anbefaler mange trafikorganisationer også, at man selv parkerer sin bil og beholder nøglen – så er man på den sikre side. Og det er ikke værd at risikere stress og ærgrelse efter en afslappende ferie bare for at spare nogle få euro.

Parkering ved lufthavnen og til fods til terminalen

Fingrene væk fra Valet-parkering! Men behøver shuttlebussen til lufthavnen at være det eneste alternativ? – Nej. Der er også en anden mulighed for at parkere sin bil ved lufthavnen uden risiko. Enkelte udbydere i området omkring lufthavnen ligger så tæt på terminalen, at man uden problemer kan gå derhen, selv med børn og bagage.

Denne type lufthavnsparkering giver måske ved første blik ikke ubetinget samme komfort som en bekvem shuttlebus, men ved nærmere eftersyn ser man hurtigt, at denne form for parkering har den fordel, at den giver maksimal fleksibilitet. Hvis man har travlt, og der ikke er meget tid før flyafgangen, kan det være opslidende at skulle vente på en shuttlebus og transfer til terminalen. Med en parkeringsplads i gåafstand til lufthavnen slipper du for denne tortur. Parkering, aflæsning af kufferter og straks er man så godt som ved terminalen. Det samme gælder for hjemvejen: Ingen lang kø eller ventetid ved stoppestedet. De korte veje kan på denne måde sikre dig størst mulig fleksibilitet og selvbestemmelse.

Tip: Vil man ikke kun spare tid, men også penge, bør man være opmærksom på vores Tips & tricks ved flybilletbooking.

Erfarne rejsende booker en parkeringsplads på forhånd, f.eks. hos Easy Airport Parking. Ved at booke en parkeringsplads ved lufthavnen kan du ved udvalgte lufthavne slippe for ventetider ved shuttlebussen og undgå de lange køer ved kasseautomaten efter landingen. Takket være bookingen er der garanteret en ledig og på forhånd betalt parkeringsplads på henrejsedagen, så let kan det være!