Sikkerhedskontrol i lufthavnen

Sikkerhedskontrol i lufthavnen

Når du har indskrevet din rejsebagage ved check-in-skranken, skal du igennem sikkerhedskontrollen. Her foretages en kontrol af din person, af håndbagagen og af andre medførte genstande – den sidste hurdle på vejen ind i flyet. Kontrollen, som er obligatorisk for hver eneste flypassager, er en forudsætning for at få adgang til lufthavnens sikkerhedsområde. Principielt gælder det, at kontrollen er frivillig for dig. For i teorien tvinger ingen dig til at underkaste dig denne kontrol. Hvis du imidlertid nægter at lade dig kontrollere, vil det automatisk medføre, at du ikke får adgang til sikkerhedsområdet og således ikke kommer hen til dit fly.

Til syvende og sidst kommer du som flyrejsende altså ikke udenom den ofte tidsrøvende sikkerhedskontrol i lufthavnen. Men vær ikke bekymret, for hvis du følger vores nyttige tips, kommer du legende let igennem kontrollen i lufthavnen. Vær afslappet, og husk altid følgende: Kontrollen bidrager til at forbedre din og de andre flyrejsendes sikkerhed.

Flypassagerkontrollen

Når du har dit boardingkort til dit fly i hænderne og er på vej til sikkerhedskontrollen, er din ferie umiddelbart forestående. For at du hurtigt kan komme til lufthavnens sikkerhedsområde og før afgangen har tid til at tjekke Duty Free-udvalget, bedes du bemærke følgende:

Senest ved sikkerhedsslusen bør du proaktivt lægge forskellige beklædningsstykker og genstande fra dig. Lad være med at vente på en opfordring hertil fra sikkerhedspersonalet. Det gør det lettere for sikkerhedsmedarbejderne, og du sparer tid. Disse beklædningsstykker er f.eks.:

 • Jakker

 • Frakker

 • Veste

 • Halstørklæder

 • Habitjakker

 • Hovedbeklædninger

 • Indhold af skjorte- og bukselommer

Bælter og sko skal du som regel ikke tage af. I særligt følsomme lufthavne, især i udlandet, kan det dog forekomme, at du bliver opfordret til det. Især dine sko kontrolleres i så fald separat. Dette sker især ved sko med høje hæle og tykke såler, der kan være egnede som skjulested for forbudte genstande. Lad være med diskutere, men efterkom blot sikkerhedspersonalets opfordring. Alt andet vil bare koste dig og alle implicerede tid og nerver.

Læg blot dine identitetsdokumenter og dit boardingpass i din håndbagage. Det er bedst ikke at holde disse vigtige rejsedokumenter i hånden. I den hektiske trængsel ved de trange sikkerhedskontroller sker det ofte, at legitimationspapirer og boardingpas glemmes i kampens hede.

Når du har placeret dit overtøj, håndbagagen, dine elektroniske enheder og væsker i sikkerhedsbeholderne ved kontrolstedet, skal du igennem den egentlige sikkerhedskontrol. Afvent altid sikkerhedspersonalets opfordring, før du går igennem metaldetektoren/kropsscanneren. Ellers skal du højst sandsynligt gentage processen. Det koster ikke bare din, men alle medrejsendes tid.

Sikkerhedskontrol med kropsscanner i lufthavnen

Når du har fulgt alle råd, vinkes du i det fleste tilfælde igennem efter kontrollen. Hvis alarmen mod forventning blive udløst, eller sikkerhedsmedarbejderen får en kritisk information på scannerens skærm, kontrolleres du også manuelt. Også her gælder følgende: Vær venlig, og lad være med at diskutere. Hjælp til, når du opfordres til at strække dine arme i vejret, åbne dit bælte eller løfte dine sko. Ved kontrollen er sikkerhedspersonalet autoriseret til at undersøge dig overalt på kroppen.

Eventuelt foretages der en gnidningstest af din håndbagage efter røntgenkontrollen. Det er ikke usædvanligt, man absolut rutine i lufthavnen. En sikkerhedsmedarbejder tager i så fald en prøve af dine genstande eller dit tøj med en teststrimmel. Den kan påvise kontakt med sprængstof og på den måde afsløre mistænkelige personer.

Skulle sikkerhedspersonalet ved de forudgående kontroller og på grund af en påfaldende nervøs adfærd have fået det indtryk, at du har noget at skjule, vil du i undtagelsestilfælde blive opfordret til en detaljeret undersøgelse i en lukket kabine. Afhængigt af personalets formodning skal du her eventuelt tage flere beklædningsstykker af, for at skjulte genstande kan udelukkes.

Oplysninger om kropsscanner

Flypassagerkontrollen ved hjælp af en kropsscanner er frivillig. Hvis du ikke ønsker dette af personlige grunde, vil sikkerhedspersonalet alternativt udføre en manuel kontrol. I den forbindelse skal du på stedet f.eks. henvende dig til sikkerhedspersonalet eller politiet. Efter en opfordring fra personalet betræder du kropsscanneren og indtager den ønskede stående stilling og kropsstilling, der er nødvendig til scanningen. Den tager ca. 3 sekunder. I denne korte scanningstid skal du stå helt stille uden at ændre din stilling. I modsat fald skal processen gentages.

Hvis scanningsresultatet identificerer et kritisk sted, er en efterkontrol nødvendig. Det vil sikkerhedspersonalet informere dig om. Den scannersoftware, der benyttes i tyske lufthavne, viser udelukkende »pindemænd« og ingen nøgen- eller kropsbilleder. Der benyttes kun kropsscannere, der er certificeret til luftsikkerhedskontrol iht. EU-forordning. Her er kun tilladt scannertyper, der arbejder med ikke-ioniserende stråling og således ikke udgør en risiko for sundhed og liv.

En forbudt genstand i håndbagagen: Og nu?

Forbered din håndbagage, så væsker og elektroniske enheder let kan tages ud, for de kontrolleres som regel særskilt. Detaljer om håndbagagen og tips, der forenkler sikkerhedskontrollen yderligere, finder du i vores magasinartikel Fakta omkring håndbagage.

Sikkerhedspersonalet i lufthavnen er vant til, at der også hos lovlydige personer af og til findes forbudte genstande. Det betyder ikke, at du under ingen omstændigheder for lov til at komme om bord i flyet. Hvis det ikke drejer sig om våben, narkotika o.l., kan du:

 • før sikkerhedskontrollens område aflevere genstandene til en bekendt, der f.eks. har kørt dig ud til lufthavnen.

 • deponere genstandene på et sikkerhedsukritisk sted, som f.eks. i din bil, som du parkerer ved lufthavnen.

 • efterfølgende indlevere genstandene til flyselskabet som ekstra bagage. Dette gælder kun, for så vidt at genstanden er lovlig. Flyselskabernes regler for forbudte genstande og farligt godt er ikke ensartede.

 • alternativt bortskaffe genstandene. På stedet er der som regel opstillet beholdere hertil. Du skal imidlertid selv smide genstanden væk, for sikkerhedspersonalet er ikke bemyndiget til at inddrage og bortskaffe din ejendom for dig – heller ikke, når det kun drejer sig om en vandflaske.

Bemærk venligst, at du ikke må betræde sikkerhedsområdet (afgangsområdet), hvis sikkerhedskontrollen ikke er fuldstændig afsluttet. Sikkerhedspersonalet vil i så fald bortvise dig fra kontrolområdet og ledsage dig tilbage til lufthavnens offentlige område.

Så sparer profferne tid i lufthavnen

Hvilken kø bevæger sig hurtigst? En nervepirrende bedømmelse af situationen, som mange nok kender fra supermarkedet. Vælg en kø ved sikkerhedskontrollen, der fortrinsvis består af forretningsrejsende. De kan nemt skelnes fra ferierejsende i lufthavnen. Disse rejsende har stor rutine og ved helt nøjagtigt, hvad de skal være opmærksomme på. Derfor forløber ekspeditionen ofte mere effektivt og hurtigere end ved en kø med familier og børn – i det mindste i teorien, ofte er det også bare et spørgsmål om held.

Venlige og samarbejdsvillige flypassagerer ekspederes som regel hurtigere. Det ligger i menneskets natur. Sørg altså for at have alle nødvendige dokumenter klar, når du skal tjekke ind, og start med et smil. Det bedste ved dette tip: Venlighed koster intet og føles endnu lettere, når man skal af sted på ferie.

Vi ønsker dig en hurtig ekspedition på vej mod din velfortjente ferie og en afslappende tid!