Kvinde med maske i lufthavnen

Hvor høj er risikoen for infektion i flyet?

Forventningen til den næste ferie, spændingen inden flyet starter - på grund af koronavirussen måtte sådanne følelser undgås så vidt muligt i 2020. I stedet var der ofte bekymring for at blive smittet under rejsen. Koronapandemien skaber en følsom bevidsthed om problemer, der indtil videre kun har tænkt lidt, selv i storhedstiden for den årlige influenzabølge. Men hvor høj er risikoen for infektion i flyet? Er risikoen et problem? Er det muligt at komme på flyet med god samvittighed, eller bør flyrejser undgås? Vi har samlet alle vigtige oplysninger om risikoen for infektion i flyet for dig.

Risiko for infektion i luftfartøjet: aerosoler til risikofaktor

Hvis du ser situationen i kabinen på afstand, ser risikoen for infektion i flyet oprindeligt ud til at være ret høj. Især hvis man ser på transmissionsruterne for coronavirus i denne sammenhæng. Den mest almindelige form for infektion her er transmission via såkaldte aerosoler. Disse små aerosolpartikler overføres gennem åndedrættet, er ekstremt små og for at gøre tingene værre usynlige. Som passager er det derfor på intet tidspunkt, om du kommer i kontakt med udenlandske aerosoler eller ej. Afstanden, som eksperter siger, skal holdes, og den anbefalede ventilation ser ud til at være umulig i en flykabine i starten, ikke sandt?

Passagerer med masker på flyetMan skulle tro, at man kunne afslutte emnet for risikoen for smitte på flyet med det. Dette er en fejl, fordi du skal se på situationen detaljeret.

For eksempel er højtydende luftfiltre standard i fly. De moderne HEPA-filtre filtrerer også aerosolerne fra luften. Den brugte kabineluft suges ud af rummet gennem ventilationsåbninger på gulvet, rengøres og derefter føres tilbage i flykabinen sammen med frisk luft gennem dyser i loftet. Den resulterende lodrette luftstrøm er beregnet til yderligere at minimere fordelingen af aerosolpartikler i rummet, så transmission af patogener kun er mulig i umiddelbar nærhed af sædet.

Brug af mund- og næsebeskyttelse kan også reducere risikoen for infektion i flyet yderligere. På denne måde skubbes aerosolpartiklerne ikke ud, når de taler og trækker vejret, men indeholder snarere spredningen over en bestemt periode. Hvis det så stadig er muligt at opretholde en vis afstand, kan kontakten med fremmede aerosoler i flykabinen reduceres til et minimum.

Risiko for smitte i flyet: Luftfartsselskaberne lover

Mange luftfartsselskaber lover deres kunder, at risikoen for infektion i flyet er ubetydelig. Flyvning er derfor altid sikkert for alle passagerer, uanset om det er coronavirus eller influenza. Det skal dog være klart for alle passagerer, inden du går i gang med en flyvning, at du aldrig kan være 100% sikker. Hvad der dog er sikkert er, at luftfartsselskaberne gør alt, hvad der står i deres magt, især under koronapandemien, for at udelukke risikoen for infektion i flyet så vidt muligt.

Flyselskaberne stoler primært på de effektive luftfiltre i flyet. Luften udskiftes fuldstændigt ca. hvert 3-5 minut. Forskere er også kommet til den konklusion, at HEPA-filtrene effektivt reducerer transmission af vira og dermed den generelle risiko for infektion i flyet. Derudover giver den ekstremt lave luftfugtighed om bord en dårlig yngleplads for patogener på forhånd.

Mange flyselskaber gør det også muligt at holde de anbefalede afstande. En stor del af flyvningerne bruges bevidst ikke til fuld kapacitet. Derudover får passagerer ofte mulighed for at booke pladser, der ikke har en nabo til sædet.

Rengøring af fly i en beskyttelsesdragt

På hvilke flyvninger er risikoen for infektion lavest i flyet?

Grundlæggende gælder det, du måske allerede tænker: korte afstande er bedre end lange afstande. Selvom luftfiltrene i flyet fungerer ved maksimal ydelse uanset længden af flyvningen, er en flykabine i sidste ende et lukket rum fyldt med mennesker. Faktoren for personligt ansvar spiller en afgørende rolle, når det gælder risikoen for infektion i flyet, og dette gælder især for langdistanceflyvninger.

Enhver, der sidder i lang tid, bliver rastløs, sulten eller skal på toilettet. Disse er alle handlinger, hvor du enten skal bevæge dig rundt i flykabinen eller fjerne beskyttelsen til mund og næse. Dette øger automatisk risikoen for infektion for dig selv og andre. Disse handlinger øges naturligvis med flyvningens længde. Det er næsten umuligt at forhindre dette i at ske, da ens egne behov er vanskelige at ignorere. Antallet af bookinger på langdistanceflyvninger er også ofte højere end på kortdistanceflyvninger, da langdistancefly har mere kapacitet. Som konklusion kan det derfor fastslås, at risikoen for infektion i flyet er højere på langdistanceflyvninger end på kortdistanceflyvninger.

Flyrengøringsmand i beskyttelsesdragt i lufthavnen

Vores tip: Minimer risikoen for infektion i flyet

 1. Hvordan skal jeg opføre mig om bord?
  Det er bedst at sidde i dit sæde. At stå op og gå rundt forårsager turbulens i luften og forstyrrer således den lodrette luftcirkulation i kabinen. Det er også bedst at tage mund- og næsebeskyttelsen af så sjældent som muligt. Dette betyder, at du bliver ved med at spise og drikke på flyet til et minimum for at holde infektionsrisikoen så lav som muligt.

 2. Hvor er de fleste bakterier om bord?
  Risikoen for infektion i flyet er størst ikke på det indbyggede toilet, men ved dit sæde. Bakterier og vira lurer hovedsageligt på armlænene eller foldebordene. Kabinebesætningerne opfordres til at gøre mere og mere grundig rengøring, men tidsvinduerne er normalt meget korte. Derudover er der meget direkte kontakt med sæderne under boarding, når fremmede trænger sig gennem sæderækkerne. Du bør derfor tage et overfladedesinfektionsmiddel i det foreskrevne 100 ml format med dig på flyet. De indbyggede toiletter holdes normalt pålideligt rene. For ikke at unødigt øge risikoen for infektion i flyet, bør du - hvis det er muligt - lukke toiletlåget, før du skyller. På denne måde kan ingen små partikler fordeles i luften. Desuden skal du desinficere dine hænder regelmæssigt.

 3. Hverdags- eller FFP2-maske på flyet?
  Det tilrådes at bære en ansigtsmaske på flyet, hvilket i øjeblikket er obligatorisk for de fleste flyselskaber. En FFP2-maske foretrækkes generelt frem for en konventionel hverdagsmaske. Dette beskytter ikke kun dine omgivelser, men til en vis grad også dig selv. Sørg altid for, at FFP2-masken er placeret korrekt, ellers giver den ikke tilstrækkelig beskyttelse.

 4. Hvor er det bedste sæde?
  Det bedste sæde er, hvor der er mindst kontakt med andre mennesker. Dette er typisk langt tilbage i flyet i et vinduesæde. Du sidder længst væk fra midtergangen, hvor luften hvirvler, når andre går frem og tilbage, og risikoen for infektion er højere på dette tidspunkt. Derudover har du kun maksimalt en person, der sidder ved siden af dig, hvorfra du kan vende dit ansigt helt, hvis du vil.

Rejser er derfor også mulige i tider med coronavirus eller den næste bølge af influenza uden at udsætte dig selv for en høj risiko for infektion i flyet. Vær forsigtig, følg vores tip og handle altid under forudsætning af, at du er ansvarlig for dig selv og andre.

Bliv sund!