WLAN-forbindelse på mobiltelefonen i flyet

WLAN på flyet: surfing over skyerne

På arbejdet, hjemme eller på farten: For de fleste mennesker er det en selvfølge at have internetmodtagelse hele tiden. Smartphonen er altid med dig, du kan nås non-stop - ikke sandt? Alle, der ofte stiger om bord på et fly, ved, at det kan se helt anderledes ud over skyerne. Mobiltelefonen går i den foreskrevne flytilstand, men hvad med WLAN på flyet? Ikke tilladt? Ikke tilgængelig? Eller måske alt for dyrt? Én ting er sikkert: WLAN på flyet ville være utroligt praktisk og behageligt. Slap af, og book en lejebil til din ferie, eller forbered dig på sightseeing. Men er det overhovedet muligt? Vi fortæller dig alt, hvad du behøver at vide om WiFi på flyet.

Indhold

Er det tilladt at bruge wifi på flyet?

Svaret er helt klart: Ja, du må gerne bruge Wi-Fi på flyet. Siden 2013 har du faktisk ikke længere været nødt til at slukke dine mobile enheder helt, så længe de er i flytilstand. Dette blev besluttet af Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA). Dette har den enkle baggrund, at flyteknologien ikke må forringes af mobiltelefonstråler, der skaber interferensstøj i den indbyggede radio og dermed vanskeliggør kommunikationen fra cockpittet til jorden. Desuden kan du gå glip af vigtige og sikkerhedsrelevante meddelelser om bord, mens du taler i telefon. Dette har dog intet at gøre med WLAN-brug. Derfor kan du uden tøven bruge WLAN i flyet.

WLAN-forbindelse på mobiltelefonen i flyet

Hvor meget koster wifi på flyet?

Internettet er nået langt, før det når frem til flyet. WLAN i fly fungerer via en meget kompleks transmissionsteknologi. Derfor kan surfinghastigheden også blive nedsat. Men skyer kan også forstyrre internetmodtagelsen. Internettet sendes fra jordstationer på jorden til satellitter. Flyene tilsluttes til den nærmeste satellit ved hjælp af en antenne, der er placeret i flykroppen. Signalet videresendes derefter til en server, der fungerer som en router (adgangspunkt), og hvorigennem passagererne kan logge på med deres elektroniske enheder. Nogle flyselskaber tillader dog først forbindelse til satellitten og dermed WLAN i flyet, når flyvehøjden er nået.

Hvor meget koster WLAN på flyet?

Internet på flyet er normalt en dyr affære. Meget få flyselskaber tilbyder gratis WiFi. Enten faktureres datamængden, eller også tilbydes WLAN på flyet i en begrænset periode via en fast surfpris. Priser og faktureringsmodeller varierer fra flyselskab til flyselskab og afhænger af flere faktorer. Rejsende på business class har f.eks. ofte lov til at bruge WiFi gratis på flyet. Lavprisflyselskaberne tilbyder derimod normalt ikke WiFi over skyerne overhovedet. Hos nogle flyselskaber kan du surfe gratis i de første 15 minutter eller 20 MB og derefter vælge at bestille en af WiFi-pakkerne. Hos andre flyselskaber betaler gæsterne for en opgradering til højhastigheds-WiFi for at surfe hurtigere. I gennemsnit koster det omkring 15 euro pr. flyvning. Da især indlæsning af videoer og billeder bruger meget datamængde og derfor hurtigt opbruges, bør du overveje på forhånd, hvad du vil bruge den til.

Ung kvinde i mobiletelefon på fly

Hvor god er internethastigheden på flyet?

WLAN på flyet er naturligvis ikke lige så pålideligt som på jorden. På grund af den tekniske indsats lider kvaliteten undertiden under den. Flyselskaberne tilbyder dog ofte ekstra højhastighedspakker. Men selv da kan du ikke forvente den samme internethastighed som på jorden. Hvis du vil bruge WLAN på flyet, skal du derfor altid have lidt tålmodighed med.

Hvordan kan man fordrive tiden uden WiFi på flyet?

Er WiFi på flyet for dyrt for dig, og er du glad for at have lidt smartphone-fri tid? Hvis du ikke har noget vigtigt at lave og ikke ved, hvordan du kan holde dig selv beskæftiget om bord uden internet, har vi samlet et par idéer til dig. Nogle gange føles det bare godt at lægge telefonen til side og tage lidt tid til sig selv. Men selv uden WiFi på flyet kan du stadig gøre god brug af din smartphone over skyerne.

Fritidsinteresse uden smartphone

  1. Samtaler: Hvis du rejser alene, og personen ved siden af dig signalerer åbenhed, kan en hyggelig samtale med andre passagerer være meget berigende. Hvis du alligevel rejser med flere personer, kan du bruge flyrejsen til en længere samtale. Det vil forkorte tiden enormt meget.

  2. Læsning: Har du aldrig tid eller lyst til at læse andet? Så kan manglen på wifi på flyet også være en velsignelse. Tag en god bog med og fordyb dig i en anden verden. Du kan også lære din destination at kende undervejs ved hjælp af en rejseguide.

  3. Hvile: luk øjnene og tag en lille lur. På den måde vil du føle dig meget mere veltrænet, når du ankommer, og du behøver ikke at restituere fra flyveturen bagefter. Når du ankommer til din destination, kan du begynde at tage på sightseeing med det samme.

  4. Spille: Rejser du med dit firma? Et sæt kort passer med i enhver håndbagage og kan spilles selv på de mindste borde i flyet. Der er også masser af spil med et simpelt sæt kort, som garanterer variation, så du aldrig keder dig.

Tip: Du kan finde ud af, hvad du ellers må tage med på flyet i vores artikel Fakta om håndbagage.

Fritidsinteresse med smartphone

  1. Ryd op i din smartphone: Hvad er der egentlig på din smartphone? Som regel har de fleste mennesker en masse apps, billeder og gamle beskeder med sig, som fylder hukommelsen, men som de faktisk ikke længere har brug for. Brug fritiden til at rydde lidt op i smartphonen og gøre plads til nye feriebilleder.

  2. Downloade indhold: Streaming af indhold fungerer kun online? Ja, fordi mange streamingtjenester tilbyder muligheden for at downloade indhold i den respektive app og bruge det offline. Så du kan gennemse og downloade dit yndlingsindhold, selv før du flyver. På denne måde er du slet ikke afhængig af WLAN på flyet. Fordel: Du kan nemt fortsætte med at se indholdet selv efter flyrejsen, f.eks. under transporten til hotellet.

  3. Spille offline: Der findes spilapps, som ikke kræver internetforbindelse. Så hvis du ønsker at skære ned på din tid med spil, kan du blot finde ud af på forhånd, hvilke apps dette gælder for, og downloade dem.

  4. Slap af: Selv om det er relativt støjende i et fly, kan du også finde afslapning med de rigtige værktøjer. Enten vælger du de klassiske ørepropper, eller også bruger du din smartphones auditive muligheder. Her er der mange ting, der kan give afslapning: Din yndlingsmusik, en god lydbog eller meditativt indhold. Det er helt efter din personlige smag.

Er du sikker på, at internet på flyet er et must for dig? Så forhør dig hos dit flyselskab inden afrejse, om der er WiFi på flyet, og se på de forskellige takster på forhånd. En ting står dog klart: WLAN på flyet er bestemt ikke en billig affære. Så især ved korte flyvninger bør du overveje, om du kan downloade indhold på forhånd, eller om du måske bare vil nyde den korte tid offline. Vi ønsker dig en god rejse!