Hund med solbriller, flybillet og kuffert

Flyvning med hund

At have en hund som kæledyr er berigende på mange måder. For mange hundeejere* er der intet bedre end at have en loyal sjæl med en våd næse ved sin side. Ikke desto mindre står du som hundeejer ofte over for udfordringer. For eksempel når det gælder flyrejser. Der opstår mange spørgsmål: Skal jeg tage min hund med mig på flyet? Hvordan foregår en hundetransport i flyet egentlig? Hvad skal jeg overveje, når jeg bestiller en flyrejse med en hund? Find nu ud af, hvad der er vigtigt, når du flyver med en hund.

Indhold

Flyvning med hund: Må min hund medbringe en hund på flyet?

Da den første prioritet, når du flyver med hund, altid bør være dit kæledyrs og de øvrige passagerers velfærd, har flyselskaberne faste og ofte forskellige betingelser for transport af dyr. Derfor bør du på forhånd undersøge, hvilket flyselskab der tillader din hund om bord. Ryanair nægter f.eks. at flyve med en hund af principielle årsager. Med andre flyselskaber afhænger det af hundens vægt, størrelse og race. For transport af små og derfor normalt lettere firbenede venner er der ofte mindre strenge betingelser end for transport af store hunde. Disse vejer tilsvarende mere og har brug for klart mere plads.

En anden vigtig faktor, når du flyver med en hund, er din firbenede vens helbred og kondition. Især når der er tale om hunde med stumpnæse, skal der tages særlige forholdsregler, da de generelt har tendens til at lide af åndenød og er meget følsomme over for temperatur. Sådanne hunde er således udsat for en ekstra risiko i flyet, da der ud over de ydre omstændigheder og/eller lige netop på grund af disse stadig tilføjes stressfaktoren. Derfor transporteres drægtige eller meget unge hunde normalt ikke, og hundeejere frarådes kraftigt at gøre det. Før du bestiller en flyrejse med hund, bør du derfor undersøge, om din hund er "egnet til at flyve", og få det bekræftet af din dyrlæge.

Tip: Hvis du også er interesseret i generelle oplysninger om håndbagage, kan du tage et kig på vores artikel Fakta omkring håndbagage .

Hund i snor i en flyvemaskine

Flyvning med hund bog: Hvad skal du overveje?

Hvis din hund i teorien opfylder de nødvendige krav for at få lov til at komme med om bord, er det nu nødvendigt at få afklaret de formelle bestemmelser.

Gennemføre registrering

Den højeste prioritet er, at du skal registrere en transport af kæledyr på forhånd. Igen varierer fristerne for registrering af en flyrejse med hund afhængigt af flyselskabet. I de fleste tilfælde skal dette dog ske senest 48 timer før afrejse. For at undgå at overse disse frister bør du registrere din hund samtidig med, at du bestiller din egen billet. Vær opmærksom på, at flyrejser med en hund medfører ekstra omkostninger afhængigt af kæledyrets størrelse og vægt.

Tjek adgangskrav

Desuden bør du i god tid orientere dig om indrejsebestemmelserne på din destination med hensyn til at flyve med en hund:

 1. Chipping:

  En nu almindelig standard i mange lande er, at din hund skal være chippet for at være klart identificerbar.

 2. Kæledyrspas:

  Derudover skal du medbringe et EU-kæledyrspas, som bl.a. oplyser om den seneste rabiesvaccination. Især når du rejser til Hawaii, Guam eller Amerikansk Samoa, bør vaccinationen være så frisk som muligt, da der er særlige karantæneforpligtelser for uvaccinerede hunde. Så husk, at et almindeligt vaccinationskort ikke er tilstrækkeligt, hvis du vil flyve med din hund. Tal derfor i god tid med din dyrlæge om udstedelse af et europæisk certifikat.

 3. Krav om snor og mundkurv:

  En anden vigtig adgangsbestemmelse er, om der er krav om snor eller mundkurv for udvalgte løb eller generelt.

 4. Haftpflichtversicherung:

  En ansvarsforsikring for hunde kan være nyttig i udlandet. I nogle lande er det endda obligatorisk, når man flyver med hund.

 5. Quarantänepflicht:

  I nogle lande må hunde ikke bare komme ind, selv med vaccinationer. De vil blive sat i karantæne i et vist tidsrum. Her har de ingen kontakt med andre hunde. Tiden kan variere fra land til land og er for Australien f.eks. mindst 30 dage.

Tip: Hvis du er usikker på reglerne for ind- og udrejse i dit ferieland, anbefaler vi, at du bruger kilder som f.eks. udenrigsministeriet. Her finder du alle vigtige oplysninger om en organiseret flyrejse med hund til en hvilken som helst destination, herunder landespecifikke karantænekrav.

Hvor vil min hund blive indkvarteret på flyet?

Håndbagage i kabinen

Det er i de fleste tilfælde ikke noget problem at indchecke små hunde som håndbagage på et fly. De skal dog transporteres i en særlig hundetransportkasse eller taske. Så længe din egen vægt sammen med kassens vægt ikke overstiger en grænse, som flyselskabet har fastsat (normalt 6-8 kg), kan din hund rejse med dig i kabinen på flyet. Bemærk dog, at størrelsen af de tilladte hundetasker på flyet, når du flyver med en hund, kan variere afhængigt af flyselskabet. Under flyrejsen skal transportholderen være på jorden under hele flyrejsen, og din hund må ikke forlade transportholderen på flyet. Sørg derfor for, at containeren er tæt lukket og stabil, inden du tager af sted. Det er bedst at skrive dine kontaktoplysninger på kassen, inden du flyver med din hund, eller at sætte et adressemærke på kassen, som du kan sætte på en kuffert.

Medtagning i lastrummet

Større hunde har ikke ret til at rejse med deres ejere i kabinen. I stedet lastes de i lastrummet i særlige transportkasser som specialbagage. Betingelserne for transportkasser til hunde i flyet skal opfylde forskellige kriterier afhængigt af flyselskabet, når man flyver med hund, og de afhænger desuden af hunderacen. Især skal hunderacer, der er klassificeret som klassiske kamphunderacer, normalt transporteres i bure, hvor ingen af delene må være fremstillet af plastik. For næsten alle store hunde på flyrejser skal deres kasse være vandtæt, ventileret og flugtsikker. Med dit kæledyrs bedste for øje skal kassen også være rummelig nok til, at din hund kan ligge, stå og vende sig rundt i den. Kassen må dog ikke overstige de angivne maksimale dimensioner.

Der er undtagelser for førerhunde eller terapihunde, hvad angår størrelsen af de tilladte hunde i kabinen. Hvis du er ejer af en sådan hjælpehund, er det bedst at få oplyst direkte af dit flyselskab, hvilke regler der gælder for din hund på flyet.

Tip: Nogle flyselskaber tilbyder også deres egne transportbokse, så du behøver ikke nødvendigvis at købe en boks, hvis du flyver lejlighedsvis med en hund. Du skal dog sørge for at forhøre dig om kvaliteten af disse kasser på forhånd. Nogle flyselskaber er mere kæledyrsvenlige end andre i denne henseende.

Hund i transportkasse på fly

Vores tips til at forberede en flyrejse med hund

Det er spændende at rejse med fly, og det gælder både for mennesker og dyr. Med en hund kan denne spænding dog meget hurtigt blive til stress. Derfor bør du forberede din firbenede ven på turen i god tid:

 1. Vænne dig til transportkassen

  Uanset om den er stor eller lille, er en transportkasse uundværlig, når du flyver med en hund. For at gøre det lettere for din firbenede ven at forblive rolig i et fremmed og støjende miljø som f.eks. flykabinen eller lastrummet, bør du sætte boksen op i dit hjem et par uger før afrejse. Væn din hund til transportkassen ved at integrere den i dens daglige rutine som en normal kurv, så den vil genkende den som et sted, hvor den kan trække sig tilbage. På den måde giver du din hund et vigtigt stykke fortrolighed på flyet.

 2. At udstyre transportkassen korrekt

  Husk også på, at hvis du flyver med hund, og han rejser i lastrummet, vil han ikke have direkte kontakt med dig i lang tid. Derfor er det bedst at lægge en personlig genstand som f.eks. et nuttet tæppe eller en T-shirt, som du har på, i hans hundetransportkasse på flyet. Din hund vil elske at begrave sin fine næse i den, og din duft vil desuden berolige den. Når du flyver med en hund, skal du, ud over personlige ting, sørge for at pakke transportøren med dine kontaktoplysninger. Navn og telefonnummer er det nødvendige minimum.

 3. Få noget motion lige før flyrejsen

  Motion er godt, især før en lang flyvetur. Hvis du vil sikre dig, at din hund er mindre ophidset på flyet, må du ikke gå glip af muligheden for at gå en lang tur med den lige før afgang. Jo mere træt din firbenede ven er, jo større er chancerne for, at han hurtigt falder til ro og sover en masse af spændingen væk i sin hundekasse på flyet.

 4. Beroligende midler, når man flyver med hund - ja eller nej?

  Ligesom alle hunde i et fly reagerer forskelligt på de ukendte omgivelser, er reaktioner på beroligende midler hos hunde ofte meget forskellige. I nogle tilfælde vil stoffet ikke have en beroligende virkning, men en beroligende virkning. Din hund vil så ikke kunne bevæge sig, men vil stadig være opmærksom på eventuelle ydre påvirkninger, f.eks. støj eller vibrationer. Dette kan i sidste ende føre til endnu mere stress og i værste fald til panik. Hvis du beslutter dig for at flyve med en hund, bør du rådføre dig med din dyrlæge om beroligende midler. I mange tilfælde kan det dog være hensigtsmæssigt at give passende medicin.

Når alt kommer til alt, skal du altid huske, at du kender din hund bedst og kan bedømme dens adfærd. Tag dig derfor god tid til at overveje, hvad der er bedst for dig og din hund, og hvilke fordele og ulemper der er ved at flyve med en hund. Grundlæggende bør alle flyrejser for hunde afvejes grundigt. Stil dig derfor på forhånd spørgsmålet: Skal min hund absolut deltage i denne flyvning, eller er der en anden løsning?

Uanset om du ender med at flyve alene eller med en firbenet ledsager - under alle omstændigheder ønsker vi alle involverede en god rejse!