Sovende baby på flyet

Flyvning med baby: fakta, tips og ofte stillede spørgsmål

En afslappende familieferie, der starter med en ukompliceret flyvning med baby, uden tårer eller gråd. For de fleste forældre er det en absolut drøm. I stedet er det ofte bekymringer om flyveprocessen, der fylder meget. Urolige nætter i optakten og det konstante spørgsmål til sig selv: Har vi tænkt på alt? Derfor har vi samlet nogle nyttige tips og interessante fakta om at flyve med en baby til dig. Hvornår er det tilladt at tage babyer med på flyet? Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg presser mit barn? Kan barnevognen komme med på flyet? Og hvad med babymad på flyet? Find nu ud af, hvad der er vigtigt, når du flyver med baby.

Indhold:

Flyvning med baby: Hvornår må babyer flyve?

I princippet er det muligt at flyve med en baby hos de fleste flyselskaber fra en alder på ca. to uger. Men det afhænger naturligvis i høj grad af dit barn, din mavefornemmelse og selvfølgelig af flyselskabet. Under alle omstændigheder er det vigtigt at tale med din børnelæge som forberedelse til flyrejsen og at være tålmodig, hvis det er nødvendigt. Især i tilfælde af mavesmerter, øreinfektioner eller luftvejssygdomme er det bedre at undgå at flyve med baby.

Men hvis dit barn allerede er et par uger ældre, er i god form og ikke let ophidset i dit nærvær, er der stort set intet til hinder for, at du flyver med baby. Det kan komme som en overraskelse, men jo yngre barnet er på flyrejsen, jo mere afslappet er det normalt. Så længe de små er mest optaget af at sove, spise og nusse og stadig opfatter ganske lidt omkring sig, er de ofte ligeglade med selve flyrejsen, så længe deres basale behov er dækket, og de personer, der tager sig af dem, er til stede.

Mor med baby på flyet

Spørgsmål om at flyve med baby

 1. Har babyer brug for et pas?

  Ja, der kræves også identifikationspapirer, når du flyver med en baby. Derfor skal dit barn have et børnepas - også til flyrejser inden for EU. Derfor skal du informere dig selv om, hvad du præcist har brug for, så det i sidste ende ikke går galt på grund af den korrekte udstedelse af papirerne. Her skal man f.eks. også medbringe vaccinationsattesten. Du kan ansøge om et børnepas på det relevante registreringskontor for bopælsregistrering.

 2. Hvor meget koster en flybillet til en baby?

  Som regel intet eller meget lidt. Børn under to år rejser normalt gratis med deres forældre, eller afhængigt af flyselskabet skal der kun betales et lille ekstra gebyr oven i selve flybilletten.

 3. hvilket sæde med baby på flyet?

  Det er naturligvis bedst for forældre og barn, hvis der er lidt bevægelsesfrihed. Derfor er det særligt rart at sidde på en af de første sæderækker i store flyvemaskiner. Nogle flyselskaber tilbyder også såkaldte mor-barn-sæder, som normalt er placeret lige der. Dette skyldes de barnesenge og -bakker, der kan fastgøres til væggen.

 4. Skal jeg bestille et ekstra sæde, når jeg flyver med min baby?

  Hvis du har brug for et ekstra sæde til din baby på flyet, skal du bestille det separat. Spædbørn under 2 år har ikke ret til deres eget sæde og skal tilbringe flyrejsen på skødet af deres forældre. Nogle flyselskaber tilbyder dog mulighed for at bruge en barneseng på flyet. Antallet af disse er dog begrænset, og derfor skal du normalt anmode om eller bestille dem mindst 2 dage før afrejse. Fristen varierer fra flyselskab til flyselskab. Det er derfor tilrådeligt at få dette afklaret så tidligt som muligt.

 5. Er der babymad på flyet?

  Der er babymad til rådighed på de fleste fly, men du bør ikke nødvendigvis være afhængig af den, og du bør helst medbringe din egen mad. Der er altid varmt vand til sutteflasken til rådighed, og glassene kan i de fleste tilfælde varmes op. Hvis du er i tvivl, kan du også spørge det pågældende flyselskab på forhånd. Der er ofte oplysninger om at flyve med babyer eller børn på hjemmesiden. Grænsen på 100 ml gælder ikke for den medbragte babymad. 6.

 6. Må jeg tage en barnevogn med på flyet?

  Selvfølgelig kan du det. Hvis du vil have en klapvogn med på flyet, har du normalt to muligheder. Du kan tjekke barnevognen eller klapvognen ind som stor bagage. Ulempen er dog, at du ikke kan bruge den før start og umiddelbart efter landing. I de fleste tilfælde kan den kun afleveres ved gaten, når du går om bord på flyet. I dette tilfælde vil flypersonalet lægge klapvognen ind i flyet, så du kan bruge den uden problemer indtil kort før ombordstigning. Straks efter landingen får du klapvognen tilbage, når du går fra borde. Især hvis barnet stadig er meget lille, når det flyver, er den anden variant ofte mere afslappet for forældre og barn.

 7. Hvordan udligner jeg trykket, når jeg flyver med en baby?

  Synke hjælper også spædbørn mod ørepres. Det er derfor bedst at give dit barn en flaske eller bryst under start og landing. At sutte på en sut kan også være med til at udligne trykket på ørerne. Desuden spiller dit barns helbred en vigtig rolle på flyet, når det drejer sig om ørepres. Hvis dit barn for nylig har været forkølet, kan trykket på ørerne være meget større og forårsage reel smerte. I dette tilfælde skal du drøfte en planlagt flyrejse med din behandlende børnelæge.

 8. Hvornår er det bedste tidspunkt at flyve med baby?

  Det er mest afslappende at flyve med baby, når din baby sover på flyet. Derfor giver det mest mening at planlægge flyrejsen i overensstemmelse med dit barns søvnrytme. I de fleste tilfælde er natflyvninger særligt velegnede. Prøv derfor at undgå lange lure et par timer før afrejse. For forældrene betyder en sovende baby ofte, at de ikke kan bevæge sig meget under flyvningen, men det er et meget mindre stressende alternativ for alle involverede. Ideelt set får både barn og forældre en god nats søvn. Derfor bør man også foretrække flyvninger uden mellemlanding. At skifte fly og fly betyder stress og angst selv for de mindste flyrejsende.

 9. Hvor meget bagage kan jeg tage med mig til min baby, når jeg flyver?

  Dette varierer alt efter flyselskab og barnets alder. De fleste større flyselskaber tillader et ekstra stykke håndbagage på 10 kg. Hvis du bestiller et ekstra sæde, har du normalt også lov til at tjekke et ekstra stykke bagage med en højere vægt ind, afhængigt af prisen. Desuden er det normalt gratis at transportere barnevogne eller klapvogne. Det er bedst at tjekke de nøjagtige regler, før du bestiller din billet, og ikke bagefter.

Mor med spædbarn ved lufthavnsvinduet

Flyvning med baby: Vores tjekliste for håndbag

Det er tilladt at tage en ekstra taske med i håndbagagen, når du flyver med en baby. Det er mest praktisk, hvis den kan bæres rundt om halsen, så du kan bevæge dig frit på flyet med barnet i armene. Afhængigt af barnets alder bør din taske helt sikkert indeholde følgende ting:

 • Bleer (i tilstrækkelig mængde til flyrejsen og uforudsete forsinkelser)

 • Skiftemåtte

 • vådservietter og salve

 • mindst 1x skiftetøj

 • yndlingssut og ekstra sut

 • Kæledug og/eller dyr

 • Nødmedicin (f.eks. næsedråber, feberpudder)

 • Babymad og snacks (igen, tag højde for forsinkelser; babymad er ikke omfattet af grænsen på 100 ml i håndbagagen)

 • Mælkeflasker (der er altid varmt vand til rådighed på flyet)

 • Bib & ske

 • Favoritlegetøj

 • Tæppe til at pakke sig ind og sove i

Tip: Du kan finde ud af, hvad der skal og kan medbringes i din håndbagage ud over dine børns ting, i vores artikel Fakta om håndbagage.

Flyrejser med baby: tips til en afslappet rejse

Afhængigt af hvordan og på hvilken måde du ankommer, bør du indlægge en tilstrækkelig tidsbuffer til vejen til lufthavnen. Hvis du ankommer i bil, anbefaler vi, at du afklarer parkeringsspørgsmålet på forhånd. På vores Easy Airport Parking-steder kan du reservere en parkeringsplads i god tid. Det sparer dig for stress og besvær før afrejse. Tag også hensyn til ydre omstændigheder, når du planlægger din rejse. Hvis det f.eks. er ferietid, kan der være trafikpropper på vej til lufthavnen eller længere køer ved sikkerhedskontrollerne.

Online check-in, som tilbydes af mange flyselskaber, er også praktisk. På denne måde skal du kun tjekke din bagage ind på stedet og gå gennem sikkerhedskontrollen. Hvis der er andre børn med på flyet ud over barnet, skal du afsætte ekstra tid. Jo flere børn, jo større er risikoen for mindre uheld. Hvis der er for meget tid tilbage til sidst inden afgang, kan du bruge den til at gå en tur i de toldfrie butikker, beundre flyene sammen eller spise en snack, inden du tager af sted. Ankom til lufthavnen som en familie, og prøv at komme i feriestemning, hvis det er grunden til jeres rejse.

Det er naturligvis lettere sagt end gjort, men det grundlæggende krav til en afslappet baby, når man flyver, er, at forældrene også er afslappede. Hvis du ikke lader dig selv blive urolig, er det meget lettere for dit barn at bevare roen selv. Prøv altid at huske på, at de fleste mennesker har forståelse for din vanskelige situation med et lille barn. Uanset om din baby græder eller sover under flyrejsen, er det svært at forudsige, om du flyver med baby. Prøv derfor at undgå at lægge for meget intern stress på dig selv på forhånd.

Vi ønsker dig og dit barn en god rejse!