nærbillede af en bakke med aftensmad på økonomiklasse på en langdistanceflyvning, herunder en drink

Spise på flyet

Flyrejser er for længst ikke længere forbeholdt forretningsrejsende og velhavende feriegæster. Det er blevet billigt, så alle, der kan finde et passende tilbud, kan tage en flyrejse. Dette har dog også haft en indvirkning på service og komfort. Det er derfor ikke længere en selvfølge at spise i flyet. Og selv i baren på hjul har du ofte ikke frit valg i lang tid. Vi anbefaler derfor, at du sørger for at købe tilstrækkeligt med mad inden flyrejsen. Hvis du tager mad med på flyet, kan du ikke kun overkomme lange ventetider, men også undgå at få en knurrende mave. Det skaber ofte forvirring, hvilke fødevarer der kommer igennem sikkerhedskontrollen, og hvilke der er forbudt. Da der er mange ting at tage hensyn til, har vi samlet nyttige tips til dig, så du kan modvirke usikkerheden om at tage mad og drikke med på flyet.

Indhold:

Brunhåret smilende stewardesse med blåt tørklæde uddeler mad og drikkevarer til passagerer i et fly

Får du mad med på flyet?

Da flyrejser er blevet en masseforretning, vælger folk primært billige flyrejser. Derfor er catering om bord ikke længere en selvfølge - medmindre du flyver langdistanceflyvning, sidder på første klasse eller business class.

Mad på flyet med lavprisflyselskaber

Hos lavprisflyselskaberne serveres der normalt gratis drikkevarer og mad på flyet fra en flyvning på tre timer og 45 minutter. Der kan til enhver tid købes alkoholiske drikkevarer og andre snacks om bord. Varme måltider skal dog bestilles på forhånd.

Tip: Hvis du har brug for flere oplysninger, tips og tricks om langdistanceflyvninger, kan du finde alt, hvad du har brug for at vide, i vores artikel i vores magasin.

Spise på flyet med netværksflyselskaber

Netværksflyselskaberne tilbyder stadig gratis måltider om bord på næsten alle ruter. Hvad der serveres her, afhænger dog også af flyets længde. På kort- og mellemdistanceflyvninger kan du forvente snacks og små varme måltider, mens du på langdistanceflyvninger får en komplet, varm menu. For det meste kan du vælge mellem to retter. Du skal dog ofte gribe til din pung, hvis du vil have noget ekstra.

Tip: Hvis du lider af intolerancer, har særlige diætkrav eller er vegetar eller veganer på grund af din overbevisning eller religion, medfører det normalt ikke et tillægsgebyr. Især i tilfælde af intolerancer bør du som en sikkerhedsforanstaltning underrette dit flyselskab mindst 24 timer i forvejen.

Må man tage mad med på flyet?

Først og fremmest skal man se på spørgsmålet generelt og derfor stille spørgsmålet: Må du tage din egen mad med på flyet? I princippet, ja. Du må gerne tage mad med på rejsen i din kuffert - uanset om den er fast eller flydende. Alt efter hvilket land der er tale om, er der forskellige regler for, hvad der må importeres. Du skal dog være forberedt på, at det kan tage lidt længere tid ved sikkerhedskontrollen i bestemmelseslandet, hvor personalet vil kigge nærmere på maden. Spørgsmålet er så: Må du tage mad med i din håndbagage? Svaret på dette er også ja. Det kan dog være lidt mere kompliceret på grund af sikkerhedsreglerne. Det er kun tilladt at medbringe flydende eller geléagtige fødevarer i beholdere på 100 ml, som kan placeres sammen i en gennemsigtig, genlukkelig plastpose med et maksimalt rumindhold på 1 liter. Efter sikkerhedskontrollen i lufthavnen er det naturligvis muligt at købe mad i sikkerhedsområdet og tage den med på flyet. Det er især et godt tidspunkt for drikkevarer nu.

Tip: I vores artikel Fakta omkring håndbagage kan du finde ud af, hvad du må og ikke må tage med på din flyrejse.

Pakning af fødevarer

Som en generel regel skal mad på flyet normalt pakkes og transporteres i en tæt beholder, der ikke kan lække. Dette gælder f.eks. for sandwiches og frugt. Snacks i originalemballage går normalt igennem uden problemer, da de er hermetisk forseglede, korrekt mærket og lette at identificere.

Undgå stærkt lugtende mad

Når du tager mad med på flyet, bør du af hensyn til dine medpassagerer også afholde dig fra at spise stærkt lugtende madvarer. Den simple grund til dette er, at du vil være i et begrænset rum i flere timer, og selv til gengæld ønsker du ikke at blive forstyrret på nogen måde af dine sædenaboer. Oste som camembert, fisk, hvidløg, løg og vilde hvidløg bør derfor helst undgås.

Vær forsigtig med friske fødevarer

I nogle lande er der strenge retningslinjer for transport af friske fødevarer, f.eks. frugt, grøntsager, kød, mejeriprodukter og ægprodukter. Find derfor ud af, hvilke regler der gælder på din destination, inden du tager af sted, eller tag kun så meget mad med på flyet, som du kan spise under flyrejsen. Ellers kan du blive nødt til at smide maden væk, når du ankommer. Afhængigt af bestemmelseslandet kan der være strenge regler for import af fødevarer for at undgå at bringe skadedyr eller sygdomme ind i landet.

Særlige regler for babymad

Hvis du rejser med et barn på op til tre år, er det tilladt at medbringe flydende babymad i forseglede originalbeholdere, modermælk og destilleret vand for at give dit barn den bedst mulige mad på flyet. Du bør dog sørge for at tage en passende mængde med om bord, der er tilstrækkelig til flyvningens varighed. Vigtigt: Du skal anmelde dette på forhånd og forklare dig over for toldvæsenet, så du ikke bliver forsinket på grund af det. Opbevar fødevarerne let tilgængelige, hvis de bliver kontrolleret.

Tip: Skal du flyve med en baby for første gang? Det er ikke noget problem! Vi informerer dig om alt, hvad du skal vide, i vores artikel Flyvning med baby.

Hvilken mad er tilladt på flyet?

Hvis måltider om bord ikke er inkluderet i prisen, og du beslutter dig for at spise selv i stedet for at købe dyr flymad, har vi samlet en liste over de ideelle snacks til flyrejser. Men hvilken mad kan du tage med på flyet? Der er et bredt udvalg. Desuden er det ikke kun praktisk at tage din egen mad med på flyet, men ofte også sundere, da du selv kan sørge for, at den er velafbalanceret:

 • sandwiches

 • frugt

 • salater og råkost

 • müslibarer

 • nødder

 • teposer

 • chips, kiks og chokoladebarer

 • kager og bagværk

 • alt, hvad du køber i sikkerhedsområdet efter screening

Tip: Hvis du ikke ønsker at købe drikkevarer i lufthavnen, kan du tage en tom flaske med i håndbagagen og fylde den med vand fra hanen på toiletterne. Du skal dog på forhånd undersøge, om vandet fra hanen er af sikker kvalitet og egnet til forbrug.

Hvilken mad er forbudt på flyet?

Især med fødevarer, der ikke indeholder synlige væsker, er det svært at finde ud af, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er tilladt. Det skyldes, at alle cremede og bløde fødevarer også tæller som væsker. Derfor får du her en kort oversigt over, hvilke fødevarer der er forbudt på flyet:

 • syltetøj og gelé

 • saucer

 • dips

 • nøddecreme eller jordnøddesmør

 • spredning

 • supper

I øvrigt er drikkevarer med et alkoholindhold på mere end 22 % heller ikke tilladt. Medmindre du har købt dem toldfri.

Nærbillede af en hånd, der griber en plastikbæger med tomatjuice, som er placeret på en serviet på et klapbord i et fly

Hvorfor smager tomatjuice bedre på et fly?

Endelig vil vi gerne beskæftige os med et mysterium, når vi flyver. Fordi ingen anden drikkevare bestilles så ofte på flyet som tomatjuice. Tomatjuice smager særligt frisk og intens om bord, selv om mange passagerer normalt ikke ville drikke den på jorden. Men hvorfor smager maden anderledes på et fly? Og hvorfor oplever især tomatjuice en sådan hype på flyene?

Forskere fra Frauenhofer Institute for Building Physics IBP i Holzkirchen har forsket i dette. Mens tomatjuice på jorden smager ret intetsigende, har tomatjuice på flyet en frugtagtig, sød aroma, og tomaterne kan smages tydeligere. Årsagen er, at i en højde på omkring 10.000 meter kan smagsløgene opfatte tingene anderledes på grund af det ændrede lufttryk og den lavere luftfugtighed. På grund af det lavere lufttryk, som skyldes højden, falder iltkoncentrationen i blodet med 7 %, og næseslimhinden tørrer ud. Som følge heraf er passagerernes lugtesans, som er vigtig for smagsoplevelsen, nedsat som ved en forkølelse.

Desuden er tomatjuice betydeligt mere saltet og krydret på flyet, da salt opfattes 20-30 % mindre kraftigt end på jorden. En anden grund er den såkaldte copycat-effekt. Når passagerer ser andre mennesker nyde en tomatjuice, vækker det lysten til også at drikke en tomatjuice. Desuden er tomatjuice mere næringsrig end f.eks. vand og kan således tilfredsstille små appetitten. Mysteriet om tomatjuice er derfor alt andet end mystisk. Ikke desto mindre er det stadig fascinerende.

Vi ønsker dig en god rejse og desuden: bon appétit!