Tom gang i et helt tomt fly med blåt gulvtæppe, hvidt loft og blå og hvide lædersæder

De bedste pladser på flyet

Skal du snart ud på en flyrejse og længes efter en afslappende flyvetur? Så er valget af sæde ikke uvæsentligt, så din ferie kan begynde under flyvningen. Især hvis du rejser på Economy Class, er det tilrådeligt at reservere et sæde på flyet. Uanset om du ønsker det bedste sæde til at sove på flyet, har brug for mere benplads på flyet, ønsker den bedste udsigt eller forsøger at undgå rejsesyge: Vi viser dig, hvilke flysæder der tilbyder præcis den komfort, du ønsker. Så hvis det er muligt, kan du følge vores praktiske tips for at få de bedste pladser på flyet.

Indhold

Ældre herre i sideprofil med mørke bukser og grå skjorte sidder på sit sæde ved siden af en anden person i flyet

Bedste sæde på flyet: Hvad skal du overveje?

En flyrejse kan være ubehagelig, hvis sædet ikke er valgt med omhu. Især for høje mennesker er et sæde, hvor du kan strække benene ud, guld værd. Men selv hvis du ønsker at nyde flyrejsen i fred og ikke ønsker at stå op hele tiden, fordi personen ved siden af dig hele tiden skal på toilettet, kan et velvalgt sæde give dig en behagelig flyvetur. Der findes endda flysæder, som bør foretrækkes, hvis du har flyskræk eller rejsesyge.

Hvilke sæder der er de bedste på flyet, afhænger af det fly, du skal flyve med. Find derfor på forhånd ud af, hvilken flytype du skal rejse med, og se på flyselskabets sædeplan. Som en generel regel bør du undgå flysæder i nærheden af besætningen og toiletterne. Her er der meget travlt, og du vil næppe få fred og ro. Sæder på sidste række kan heller ikke nødvendigvis anbefales, da ryglænet normalt ikke kan klappes helt tilbage. Desuden kan tilberedningen af mad i køkkenet opfattes som forstyrrende. Passagerer, der rejser alene, bør undgå midtersædet. Hvis du sidder arm mod arm med andre mennesker til venstre og højre, har du ikke meget bevægelsesfrihed – især ikke når du spiser.

De bedste pladser på flyet til alle lejligheder

Ældre herre med mørkeblå bukser, lyseblå rullekravepullover og blå sovemaske på, sidder på sit sæde ved vinduet i flyet

1. Det bedste sæde i flyet til at sove på

Har du allerede efter kort tid ondt i nakken, fordi dit hoved falder til siden, når du sover? Løsningen her er enkel: Find et vinduessæde så langt foran motorerne som muligt, så du kan læne hovedet mod væggen i kabinen og sove i fred. Da lyden er koncentreret i enden af flyet, er det mest stille forrest i flyet. En vinduesplads er ikke kun meget mere behagelig, men har også den fordel, at du ikke bliver vækket, når dine sidemakker vil stå op, eller når stewardesserne vil passere dig med deres vogne i de smalle gange. Det forhindrer også, at dine nakkemuskler bliver unødigt belastet, og du ankommer frisk og udhvilet til din destination.

2. Det bedste sæde på flyet med udsigt

De bedste pladser på flyet med udsigt er naturligvis ved vinduerne. Men da sæderækkene er placeret lidt forskudt fra vinduerne og ofte ikke er angivet på flyselskabets sædekort, kan du komme til at kigge på væggen i kabinen. For at undgå dette kan du finde ud af, hvordan sæderne er indrettet i den pågældende flytype. Sørg også for, at flyets vinger ikke blokerer for dit udsyn. På den måde kan du nyde den spektakulære udsigt, når sigtbarheden er klar. Du kan også tage et billede eller to til dit rejsealbum.

3. Det bedste sæde på flyet for at få mad først

For at få stillet din sult så hurtigt som muligt er det bedst at vælge et sæde bagerst i flyet for at få stillet sulten hurtigst muligt. Det skyldes, at kabyssen er placeret der. Det er derfor, at de fleste flyselskaber begynder at servere mad bagest og arbejder sig frem til forsiden.

Tip: Du kan læse alt om mad på flyet i vores artikel af samme navn.

4. Det bedste sæde på flyet, hvis du har flyskræk

Uanset hvor rolig flyvningen er, føler passagerer med flyskræk altid en vis grundlæggende nervøsitet. Hænderne bliver svedige, vejrtrækning og hjerterytme accelererer. Selv den tanke, at flystyrt er ekstremt sjældne, hjælper ikke rigtig her. Det kan det rigtige sæde. Ifølge statistikkerne er de midterste sæder på sidste række de sikreste sæder i flyet, da dødeligheden ved et styrt kun er 28 %. Sammen med den høje usandsynlighed for et flystyrt får et sådant sæde dig forhåbentlig til at føle dig bedre tilpas.

5. Det bedste sæde på flyet mod rejsesyge

Selv om du tager rejsetabletter før afrejse, vil du mærke, at din mave strammer og bliver ubehagelig, selv hvis der er let turbulens på flyet. I dette tilfælde er det bedste sted at sidde i flyet over vingerne, fordi det er der, hvor turbulensen føles mindst. Det skyldes, at flyets tyngdepunkt ligger tæt på vingerne. De mest turbulente sæder befinder sig derimod i de sidste sæderækker i flyet. Hvis alle sæderne over vingerne allerede er optaget, er sæderne i flyets forreste del også et godt alternativ. Der opfattes vibrationer også mindre.

6. Det bedste sæde på flyet med hensyn til benplads

Når dine knæ allerede støder mod ryglænet hos personen foran dig, og når ryglænet så er skråt mod dig, er ønsket om benplads næsten håndgribeligt. Derfor er sæder ved en af nødudgangene særligt velegnede til høje personer, som finder business- og førsteklasse for dyre. De har mere plads, så alle passagerer på flyet kan evakueres i en nødsituation. I værste fald tager du ansvaret for passagererne, men især på en langdistanceflyvning er det værd at betale ekstra for mere benplads på flyet, hvilket mange flyselskaber opkræver.

Forresten: I dette sæde giver stewardesserne dig en separat instruktion om, hvordan du åbner døren i en nødsituation.

7. Det bedste sæde på flyet for at holde sig sund

Når man flyver, kan man blive forkølet fra tid til anden. Normalt er dette allerede mærkbart ved en kradsende hals og en kløende næse. Årsagen er ofte, at klimaanlægget er indstillet for koldt, og at du sidder tæt på mange mennesker. Hvis du vil beskytte dig mod sygdom, er det fornuftigt at reservere en plads ved vinduet. Faktisk går dette tilbage til en amerikansk undersøgelse, der viste, at flyrejsende med vinduesplads har størst sandsynlighed for at holde sig sunde. På den anden side har passagerer, der sidder på gangen og hele tiden rejser sig op, en øget risiko for at få en infektion og blive syge.

8. Det bedste sæde på flyet med spædbørn

Spædbørn under to år har normalt lov til at flyve gratis, men det betyder også, at de ikke får deres eget sæde og skal sidde på forældrenes skød under flyrejsen. Derfor er de bedste pladser på flyet for familier med spædbørn bag skillevægge. De er normalt udstyret med en barneseng, som kan fastgøres til væggen efter start. Nærheden til toiletter og pusleborde er også praktisk. En lille ulempe er dog, at der ikke kan opbevares bagage under forsædet på grund af skillevæggen.

Tip: I vores artikel Flyrejser med baby har vi samlet nogle tips til en afslappet rejse.

Der er naturligvis ikke noget universelt svar på, hvilket sæde der er det bedste i flyet. Afhængigt af de enkelte passagerers behov findes der dog forskellige sæder, der er bedst egnet til forskellige præferencer. Forhåbentlig var der også et passende tip til dig. Vi ønsker dig en god rejse!