Tower Bridge i London i en dramatisk solopgang, med en gangbro i forgrunden.

Londons lufthavne

Når man taler om verdensbyer, kommer man ikke uden om London. Og som det passer til en kosmopolitisk by, har den flere lufthavne, hvor London Heathrow Airport er den største og mest kendte og en af de vigtigste lufthavne i verden. De, der ønsker at lande så direkte som muligt i byen, er bedst betjent af London City Airport, mens resten af Londons lufthavne ligger lidt længere ude, men også er let tilgængelige. Men hvad gør alle disse lufthavne til noget særligt? Hvordan er de forbundet med byen? Og hvilke seværdigheder i London må man ikke gå glip af på en tur?

  1. Londons lufthavne i et overblik

  2. Lille, men central: London City Airport

  3. International topklasse: London Heathrow Airport

  4. Produktiv med en enkelt landingsbane: Gatwick Lufthavn

  5. Populær for pakkerejser: London Luton Airport

  6. Destination for lavprisflyselskaber: London Stansted Lufthavn

  7. Seværdigheder i London

Londons lufthavne i et overblik

Det er ikke så let, som man skulle tro, at kvantificere det nøjagtige antal lufthavne i London. På grund af storbyregionens store størrelse kaldes f.eks. London Oxford Airport, der ligger ca. 100 km fra byens centrum, også London Oxford Airport. London Southend, hvor der kun har været få eller ingen ruteflyvninger siden Corona-pandemiens start, kan teoretisk set også tilføjes. Med Londons lufthavne menes der dog normalt følgende: City, Heathrow, Gatwick, Luton og Stansted.

Lille, men central: London City Airport

I dag kan en lufthavn næppe være mere centralt beliggende end London City Airport. Og beliggenheden bliver sjældent mere usædvanlig heller, da landingsbanen ligger på gamle havne og dermed mere eller mindre direkte ved Themsen. Den daværende tronfølger og nuværende kong Charles III lagde selv grundstenen til den yngste af Londons lufthavne i 1986. Den stod færdig to år senere, er den mindste af Londons lufthavne og har siden da hovedsageligt betjent kortdistanceflyvninger for forretningsrejsende og feriegæster på korte afstande inden for Storbritannien eller med destination i en af de tættere stater på det europæiske fastland. På grund af den særlige beliggenhed må kun fly op til en vis størrelse lande i London City Airport, som også skal være certificeret til en stejl indflyvning på 5,5°, ligesom besætningen om bord. London City Airport kan nås med taxa eller bus fra byens centrum; alternativt er der en Docklands Light Railway-station direkte ved lufthavnen, som også har forbindelser til byens centrum.

En travl afgangshall i London Heathrow Lufthavn.

International topklasse: London Heathrow Airport

Londons Heathrow-lufthavn er ikke blot den største lufthavn i Storbritannien, men er også blandt de 10 største i verden med hensyn til international passagertrafik. Det gør den til den vigtigste af Londons lufthavne og ofte den nemmeste destination for rejsende at nå. Som det passer til en lufthavn af denne størrelse, tilbyder den et bredt udvalg af shopping- og spisemuligheder: fra luksusmærker til små souvenirbutikker, fra fastfood til fine restauranter, du finder det hele uden problemer i Londons største lufthavn. Ankomster og afgange fra Heathrow har også meget at byde på, da det store antal fly, der starter og lander, betyder, at det ikke er usædvanligt, at der bliver lavet et par cirkler direkte over Londons centrum, hvilket giver den perfekte udsigt over metropolens vartegn. Desuden er forbindelsen ukompliceret, fra Heathrow til London kan du enten tage Heathrow Express eller blot London Underground.

I øvrigt: Du kan læse mere om de 10 største lufthavne med hensyn til passagertal i vores artikel om verdens største lufthavn.

Flere fly fra forskellige flyselskaber står i kø bag hinanden ved deres respektive gates.

Produktivt med en enkelt bane: Gatwick Lufthavn

Fra 1970'erne og frem til 2000'erne var Gatwick Airport, eller London Gatwick, den centrale britiske lufthavn for flyvninger til og fra USA. Heathrow har sidenhen overtaget denne rolle igen blandt Londons lufthavne, og flytrafikken fra Gatwick til USA er gået helt i stå. Lufthavnen har dog stadig det tredjestørste antal passagerer i Storbritannien og er en af de største i verden med en enkelt landingsbane, så den er på ingen måde forsvundet i ubetydelighed. I modsætning til Londons to mere centralt beliggende lufthavne opererer lavprisflyselskaberne også her, hvilket gør Gatwick til en hyppig destination for korte ferierejser i byen. For at komme fra London Gatwick til selve London kan du tage en bus eller et tog direkte fra lufthavnen til større stationer som Victoria eller St Pancras. Rejsetiden her varierer mellem ca. en halv time og halvanden time, afhængigt af det valgte transportmiddel og destinationen i byen.

Populær til pakkerejser: London Luton Lufthavn

Som mange af Londons lufthavne har Luton en spændende historie: Lufthavnen var central for udviklingen af pakkerejser i 1960'erne, hvorfor særligt mange feriegæster tager af sted på sommerferie fra Storbritannien herfra. I dag er det stadig et ikke ualmindeligt rejsemål for turister på grund af lavprisflyselskaberne. Flyvninger fra Luton har normalt resten af Europa som destination, men der er også ruteflyvninger til Nordafrika og Asien. Med busfærge og tog tager det ca. 40 minutter at komme til byens centrum fra den fjerde travleste af Londons lufthavne, og ca. en time og 15 minutter med bus alene.

Destination for lavprisflyselskaber: London Stansted Lufthavn

London Stansted er den næstmest trafikerede af Londons lufthavne og dermed også den næstmest trafikerede i Storbritannien. Tyske rejsende, der rejser med lavprisflyselskaber, lander særligt ofte her eller i Gatwick. Ligesom de andre lufthavne i London byder lufthavnen på et bredt udvalg af shopping og gastronomi til at fordrive ventetiden. Stansted Express tager dig fra London Stansted til London på ca. 45 minutter. Alternativt kan du komme til byens centrum på ca. 1 time og 15 minutter med bus, som kan bookes billigt på forhånd.

Seværdigheder i London

Londons lufthavne giver alle god adgang til centrum, men hvilke seværdigheder i London er egentlig særligt værd at besøge? I stedet for at arbejde dig direkte gennem en hel guidebog har vi samlet et par nyttige tips, så du kan få et hurtigt overblik.

Paladser og bygninger

Buckingham Palace står naturligvis øverst på listen over Londons seværdigheder. Det er her, at lederen af den britiske kongefamilie og dermed den britiske stat har haft sin bopæl i 1837 år. Paladset ligger inden for rækkevidde af den travle Trafalgar Square. Palace of Westminster, hvor det britiske parlament har sæde, er også absolut et besøg værd. Her findes også byens vartegn og måske det mest kendte syn i London ved siden af Tower Bridge, klokketårnet Big Ben. Blandt byens i forvejen imponerende arkitektur skiller de to store kirker St. Paul's Cathedral og Westminster Abbey sig også ud.

Museer og kultur

De mange museer er uden tvivl blandt Londons attraktioner. De har også for det meste til huse i storslåede bygninger og spænder i tema fra klassisk til postmoderne kunst, fra tidlig jordisk historie og oldtidskundskab til Jack the Ripper og begivenheder fra det 20. århundrede. De statslige museer er gratis, og man skal kun betale for særudstillinger. Så selv et kort besøg er værd at besøge.

Parker

Den verdensberømte Hyde Park i London er naturligvis en af de seværdigheder, som man ikke bør gå glip af. Men de mange andre parker indbyder altid til en gåtur og byder på overraskende meget fred og ro midt i storbyens travlhed.

Tip: Regent's Park kan især anbefales, da man fra den tilstødende Primrose Hill har en fremragende udsigt over byens centrum uden de lange ventetider og høje priser fra London Eye.

Londons seværdigheder og det store udvalg af kulturelle attraktioner gør en tur til Storbritanniens hovedstad altid værd at tage til London. Londons lufthavne gør også korte ture bekvemme og problemfri. Vi ønsker dig en god flyrejse og en god fornøjelse!