Piloten og to stewardesser hilser smilende på passagererne.

Flyveledere - sådan er jobbet

Ferien er bestilt, og forventningerne stiger. Når tiden er inde, er det tid til at pakke taskerne og tage til lufthavnen. Når du først er på flyet, kan du næsten ikke vente på, at det skal starte. Mens mange nu drømmer om den kommende ferie, er det et andet sted, det er: Hvordan ser min tjenesteplan ud? Hvor skal jeg tilbringe de næste mellemlandinger? Vi taler her om stewardesser. Uden dem ville flyet ikke kunne lette. Men hvad er egentlig deres opgaver? Hedder det stewardesse eller stewardesse? Hvad er kravene for at blive stewardesse? Hvad er fordelene ved jobbet, og hvilke udfordringer skal stewardesser overvinde? Vi giver dig et overblik.

Indhold:

 1. Hvad er stewarder og stewardesser eller stewardesser eller stewardesser?

 2. Flight Attendants: Krav og uddannelse

 3. Sådan ser hverdagen ud som stewardesse

 4. Hvilke fordele har stewardesser?

 5. Udfordringer og stress for stewardesser

Hvad er stewarder og stewardesser eller stewardesser?

Alle betegnelser henviser i lige høj grad til kabinepersonalet i et kommercielt fly. Udtrykkene "stewardesse" eller endog "steward" er imidlertid nu forældede. Derfor vil der i det følgende kun blive henvist til stewardesser. Verdens første stewardesse var tyskeren Heinrich Kubis i 1912. Også i de følgende år var det kun mandlige stewardesser, der udøvede dette erhverv. Først i 1940'erne kom de første kvindelige stewardesser om bord - og de gjorde det i egenskab af sygeplejersker. Bagtanken var, at sygeplejersker skulle have en beroligende virkning på gæsterne, og at de dermed kunne mindske deres flyskræk. Fra slutningen af 1940'erne blev det mere almindeligt, at det var et blandet kabinepersonale, der tog sig af passagererne. Og i dag er det svært at forestille sig et fly uden dem.

Modtageren af en intercom.

Flypersonale: Krav og uddannelse

I egentlig forstand er flyveleder eller stewardesse ikke et anerkendt uddannelsesfag, fordi hvert flyselskab uddanner sit eget personale om bord. Det krævende "uddannelsesforløb" varer normalt mellem seks og tolv uger og kræver et stort engagement samt udholdenhed. I løbet af denne tid lærer de kommende stewardesser bl.a. flyets indretning, hvordan man tager sikkerhedsudstyret om bord på, hvad der skal overholdes ved højttalerudtalelser samt alt vigtigt om nødtræning og førstehjælpskurser. Desuden må uddannelse til betjening omkring gæsterne ikke mangle. Efter bestået kursus får de færdiguddannede et certifikat.

Dette er vigtige forudsætninger for at blive stewardesse:

 • Mindst en god studentereksamen, med en erhvervsuddannelse i servicesektoren, der lover øgede muligheder

 • Beherskelse af mindst engelsk, yderligere kendskab til f.eks. fransk og spansk er velkommen

 • Minimumsalder mellem 18 og 21 år, hvilket afhænger af det pågældende flyselskab

 • Mindste højde på ca. 1,60 m, da der ikke er problemer med at betjene udstyret om bord, og en maksimal højde på ca. 1,90 m (afhængigt af det pågældende flyselskab)

 • Høj fysisk modstandsdygtighed og kondition, da stewardesser skal stå og gå meget og undertiden løfte tung bagage.

 • Velplejet udseende, hvor ydre iøjnefaldende træk som tatoveringer, piercinger og farvestrålende hår er ret uønskede (som regel skal de kunne dækkes).

 • Personlige styrker som kontakt- og teamfærdigheder, serviceorienteret arbejde, evne til at arbejde under pres samt fleksibilitet

En smilende stewardesse rækker en drink til en passager.

Sådan ser hverdagen ud for en stewardesse

Flyveledernes hverdag starter ofte tidligt og slutter meget sent - skifteholds- og nattevagter samt opgaver i weekenden er heller ikke ualmindeligt. Længden af en arbejdsdag kan variere meget: Flyveledere på langdistanceflyvninger har f.eks. en lang vagt, men derefter mellem 24 og 48 timers fri efter en flyvetur. I denne periode, også kaldet layover, kan stewardesserne bruge denne tid til sig selv. Da mellemlandinger foretages over hele verden, er der mulighed for at udforske og slappe af. Forudsætningen her er naturligvis, at jetlag ikke går dig for meget på. Flyveledere på kortdistanceruter flyver frem og tilbage hele dagen. Når de er nået frem til en destination og kort efter letter igen, kaldes dette en "turnaround". Efter et par dage på arbejde venter der så fire fridage.

Disse opgaver skal udføres inden en flyvning:

 • Diskutere kommende vejrforhold og eventuel turbulens, der kan opstå

 • Sikkerhedsbriefing med hele besætningen

 • Kontrol af nødudstyr (Er der nok udstyr om bord? Er det i god stand?)

 • Kontrol af kabinen for usædvanlige lugte og genstande

 • Informere passagererne om sikkerheds- og nødregler

 • Sørg for, at sæderne er i oprejst stilling, at vinduesbeklædningen er oppe, at sikkerhedsseler er spændt, og at håndbagage er forsvarligt anbragt

Dette er de opgaver, der skal udføres under en flyvning:

 • Levering af tjenester, f.eks. uddeling af drikkevarer og mad på flyet og salg af produkter fra butikken om bord

 • Sikring af, at kabinen er ordentlig og ryddelig

 • Sikre, at passagererne opfører sig roligt under turbulens, og give instruktioner

 • yde førstehjælp i tilfælde af f.eks. næseblod, kvalme, mindre skader eller skræmte passagerer

Disse opgaver skal udføres efter en flyvning:

 • Sige farvel til hver enkelt passager

 • Rengøring af kabinen

 • Forberedelse til den næste flyvning

Hvilke fordele har flyveledere ved deres job?

Drømmejob stewardesse eller stewardesse - men hvad gør dette job specielt? Det, der er indlysende her, er at rejse over hele verden. Især for stewardesser på langdistanceflyvninger er der ofte tid nok til at udforske de byer, som man flyver til, i en dag eller to. Selv hvis der skulle være tale om en privat rejse, er der mulighed for standby-flyvning samt rabat på flyrejser, hotelværelser eller lejebiler. Desuden kan man sige, at der i dette erhverv hele tiden venter dig variation og nye mennesker, hvad enten det er i besætningen eller som passagerer.

Udfordringer og stress for stewardesser

Selvom der er meget snak om et drømmejob, hvor man kan rejse verden rundt, så kommer jobbet som stewardesse også med nogle udfordringer:

 • lidt tid derhjemme, hvilket kan gøre familielivet svært

 • Stress på grund af tidsforskelle og klimaforskelle

 • Ingen ret til fri i weekender og helligdage

 • Muligvis udmattende passagerer

Vil du lære flere interessante fakta om besætningen om bord? Så anbefaler vi, at du læser artiklen om pilotsprog og flyvealfabetet. Er du klar til afrejse?