Et taskeetiket med påskriften "STANDBY" ligger på en hvid overflade.

Standbyflyvning: risiko eller eventyr?

Du har sikkert hørt begrebet standbyflyvning, især hvis du nogensinde har været i kontakt med ansatte i et flyselskab. En standby flybillet er et eksklusivt tilbud til ansatte i et flyselskab. De kan bestille pladser om bord på et fly til en fordelagtig pris, men bliver kun taget om bord, hvis flyet ikke er fuldt booket med almindelige passagerer. Da det som regel afgøres lige før afgang, om flyet er fyldt op eller ej, er det næsten en slags sæderoulette. Hvordan standby-flyvning helt præcist fungerer, og hvilke fordele og ulemper det giver, kan du se i oversigt her.

Indhold

 1. Hvordan fungerer standby-flyvning?

 2. Bestil en standby-flyvning

 3. Fordele og ulemper ved standbyflyvning

 4. Fire tips til standbyflyvning

Hvordan fungerer standby-flyvning

Personer, der flyver standby, går til check-in som normalt og passerer gennem sikkerhedskontrollen. Ved gaten begynder ventetiden. Indehavere af standby-billetter har ikke en obligatorisk ret til befordring. Det betyder, at de kun kan flyve, hvis alle pladser ikke allerede er optaget af passagerer med almindelige billetter. Disse har under alle omstændigheder fortrinsret. Derfor kan det først umiddelbart før flydørene lukkes besluttes, om standbypassagererne får lov til at gå om bord. Et sandt spil med tilfældigheder! Selv passagerer, der har ombooket med kort varsel, eller last-minute-rejsende kan sætte en kæp i hjulet.

Når man flyver standby, er der lejlighedsvis mulighed for at få en såkaldt jumpseat hos besætningen eller endda i cockpittet. Dette er dog efter flykaptajnens skøn, og hans samtykke er ikke en selvfølge. Sikkerhed har højeste prioritet i forbindelse med flyrejser. Standby-billetindehavere behøver trods alt ikke at bekymre sig om, at deres bagage skal med på rejsen uden dem. Den bliver nemlig først læsset, når de rent faktisk går om bord på flyet. Der er altså ingen problemer med mistede kufferter.

En pilot og to servicemedarbejdere står foran udgangen af et fly og smiler ind i kameraet.

Book et standby-fly

Det er altså ikke helt så nemt at flyve standby. Det er også lidt mere kompliceret at få den rigtige billet. Faktisk kan du kun booke en standby-flyvning som ansat hos det flyselskab, der er ansvarlig for flyvningen. Ofte er der også mulighed for at købe billetter til familiemedlemmer. Det er dog normalt ikke muligt blot at give dem videre til venner og bekendte. Indtil for få år siden var standbyflyvning også en mulighed for almindelige passagerer. I mellemtiden findes sådanne tilbud dog ikke længere - desværre.

For- og ulemper ved standbyflyvning

Så hvorfor skal du overhovedet flyve standby? Det kan være spændende at vide, om du rent faktisk kan tage den rejse, du planlægger, men det passer nok ikke særlig godt ind i de fleste menneskers planer. Alligevel er standbyflyvninger helt sikkert efterspurgte, og det er der gode grunde til:

Fordelene ved standbyflyvning

 1. Pris: Hvis du undviger sikkerheden ved en kommerciel billet, sparer du først og fremmest penge. Standby-flyvninger er faktisk ret billige. Der skal normalt kun betales ca. 10 % af den normale pris. Så en standby-flyvning kan være ret økonomisk fordelagtig.

 2. Fleksibilitet: Mens det er tilrådeligt for de fleste rejsende at bestille deres billet i god tid, kan folk, der flyver standby, bedre tage sig god tid. Da pladsen alligevel aldrig er helt sikker, er det tilrådeligt at vente længe og først bestille, når det står klart, om der overhovedet er udsigt til en forfremmelse på det ønskede fly. Takket være de enorme rabatter er der ingen grund til at frygte stigende priser. Korttidsrejsende kan bestille en flyrejse til en spontan tur til London eller Madrid samme dag.

 3. Andre ekstraydelser: Selvom det ikke altid er tilfældet, nyder standby-billetindehavere ofte ekstra fordele. For eksempel er der nogle gange eksklusive tilbud på hoteller på destinationen. Personalet om bord tilbyder også gerne en ekstra snack eller lignende - de er jo som regel kolleger.

 4. Ingen ubrugte pladser: For at flyve så miljøvenligt som muligt er standby-billetter absolut et plus. For ved at fylde ellers tomme sæder op, udnyttes den tilgængelige plads optimalt. Da den almindelige billet ellers slet ikke ville være blevet solgt eller blot ville være udløbet, betaler den lavere pris for standby-flybilletten sig også for flyselskaberne. Så i bedste fald bliver standbyflyvning en win-win-situation.

På den anden side er den største ulempe ved standbyflyvning helt indlysende. Hvem bryder sig om at blive efterladt ved gaten? Men selv her er der stadig en eller to vanskeligheder:

Ulemper ved standby-flyvning

 1. Ingen planlægningssikkerhed: Mange rejser er planlagt i god tid. Det skyldes, at det ofte ikke kun kræver, at man bestiller flybilletter, men også at man fastlægger en rejseplan, reserverer en lejebil, ønskede hotelværelser og andre planlægningselementer. Så meget desto mere irriterende er det, når hele din planlægning bliver ødelagt, fordi du ikke kan gå ombord på flyet med din standby-flybillet.

 2. Usikre tilslutningsfly: Det kan allerede være ubelejligt ikke at kunne tage et direkte fly, men normalt er et fuldt booket tilslutningsfly endnu mere irriterende. Det kan ske, at standbyfly til Australien er booket, og at den første del af vejen til Singapore eller Doha går glat, men at det næste fly er helt booket op. Dette kan efterlade standby-rejsende strandet på en mellemlanding i en dag. I modsætning til et misset tilslutningsfly er der heller ikke ret til kompensation her.

 3. Yderligere omkostninger: Hvis du har besluttet at flyve standby og derefter ikke kan starte din rejse på grund af manglende ledige pladser, står du over for et valg: Annuller du din rejse eller ændrer du til et andet fly? Især når den tidsmæssige fleksibilitet ikke er alt for stor, betyder det ofte, at du skal skifte til et andet flyselskab og dermed en almindelig billet. Dette kan dog være særlig dyrt kort før afgang.

Et oplyst flycockpit med to piloter, der nærmer sig en by om aftenen.

4 Tips til standby-flyvning

Hvis du har mulighed for at booke en standby-flyvning, er det bedst at huske på et par ting. Vi har samlet vores anbefalinger til en optimal rejseoplevelse her:

 1. Vælg din flyrute og dit flyvetidspunkt: Hvis det er muligt, skal du vælge mindre travle flyruter. Det er også bedst at undgå de mest almindelige ferietidspunkter. Jo færre mennesker, der ønsker at tage samme fly som dig, jo større er sandsynligheden for, at du stadig kan få et ledigt sæde.

 2. Tjek alternativer: Hvis du ønsker at rejse med standby-flybillet, er det bedst at have en plan B klar. Find på forhånd ud af, om der findes alternative flyruter til din destination. Ved at foretage små justeringer kan du ofte finde andre flyvninger, der også bringer dig til din ønskede destination. Det er også bedst at forberede dig på den mulighed, at det ikke er muligt at flyve standby, og at du bliver nødt til at skifte til en almindelig billet.

 3. Vurder fleksibilitet: Tidligt i din rejseplanlægning skal du overveje, hvor fleksibel du er. Selv om det giver fordele at flyve standby, er det heller aldrig uden risiko. Hvis du absolut skal være på din destination på et bestemt tidspunkt, skal du enten planlægge en tilstrækkelig buffer eller undlade at flyve standby i det tilfælde.

 4. Bevar den rette indstilling: Som nævnt er standby-flyvning næsten som et spil med tilfældigheder. Du ved normalt ikke på forhånd præcist, hvornår, hvordan og om du overhovedet når frem til din destination. Så det er bedst at tænke på standbyflyvninger som et lille eventyr. I stedet for at være et nervepirrende onde bliver selv selve rejsen en rigtig oplevelse.

Sammenfattende kan man sige, at standbyflyvninger har nogle fordele. Men bookingen bør afvejes grundigt. Hvis du har mulighed for det og tilstrækkelig tidsmæssig fleksibilitet, er det værd at prøve lykken med en standbyflybillet. På forhånd ønsker vi dig held og lykke og en god flyrejse!