Et luftfoto af Paris, i forgrunden kan man se Eiffeltårnet og Seinen, i baggrunden strækker byen sig.

Lufthavne i Paris: Charles de Gaulle Lufthavn & Co.

Uanset om det er for en spadseretur langs Seinen, et rendezvous i Eiffeltårnet, forretningsmøder i centrum eller videre rejse til andre dele af Frankrig - kærlighedens by er en af verdens mest besøgte destinationer. Paris' lufthavne er tilsvarende travle og ligger blandt de fem travleste lufthavnssystemer i verden. I Europa er det kun Londons lufthavne, der ligger foran dem. Den mest kendte lufthavn i Paris er Charles de Gaulle-lufthavnen, men hvilke andre lufthavne er der, og hvad gør dem til noget særligt? Hvad er den bedste måde at komme ind til centrum på? Og hvad er der ellers at se i Frankrigs hovedstad? Her kan du finde ud af alt, hvad du har brug for at vide.

  1. En oversigt over lufthavnene i Paris

  2. Mange lande, mange flyselskaber: Charles de Gaulle Lufthavn

  3. Nationalt knudepunkt: Paris Orly Lufthavn

  4. Budget-destination: Beauvais-Tillé Lufthavn nær Paris

  5. Seværdigheder i Paris

Et overblik over lufthavnene i Paris

Der er i alt fire lufthavne i Paris eller omegn, hvoraf den ældste er Le Bourget Airport. Selvom den var Paris' hovedlufthavn i årtier efter åbningen i 1919, har der ikke været ruteflyvning siden 1980; kun privatfly og kunstfly lander stadig her. Byens tre aktive internationale lufthavne er Paris Charles de Gaulle, Paris Orly og Beauvais-Tillé Airport nær Paris. I lang tid var Orly den lufthavn i Paris med flest passagerfly, før den blev erstattet af den nyere Charles de Gaulle-lufthavn.

Mange lande, mange flyselskaber: Charles de Gaulle Lufthavn

Paris Charles de Gaulle Airport er blandt de 10 lufthavne i verden med den største passagertrafik. I nogle sammenhænge er den endda den førende. For eksempel betjenes det største antal forskellige lande herfra, og det største antal forskellige flyselskaber lander også i Charles de Gaulle Airport - utvivlsomt et bevis på Paris' popularitet som rejsedestination og på selve lufthavnens betydning.

Et billede af Terminal 1 i Charles de Gaulle Airport, en sporvogn kan ses i forgrunden, et Air France-fly krydser en motorvej på en bro i baggrunden.

Charles de Gaulle Airport blev oprindeligt planlagt under navnet Paris Nord eller alternativt Roissy og blev designet i 1960'erne, da det blev klart, at Paris' lufthavne ikke længere kunne klare den store mængde passagerer. Den åbnede så i 1974 under sit nuværende navn, opkaldt efter den tidligere franske general og præsident. Siden 1993 har den været den travleste af Paris' lufthavne.

Du kan komme særligt hurtigt og bekvemt til Paris med RER (Paris Regional Train) fra Charles de Gaulle Airport. Turen tager ca. 35 minutter, og den betjener alle større stationer, hvilket gør det særligt nemt at skifte til metroen. Selv billetten er stadig gyldig. Der findes også busser og taxaer, men de er mindre anbefalelsesværdige på grund af afstanden på omkring 35 kilometer fra Charles de Gaulle lufthavn til Paris centrum - og prismæssigt giver de heller ingen fordele i forhold til toget.

Nationalt knudepunkt: Paris Orly Lufthavn

Selv om Charles de Gaulle-lufthavnen er den største i Frankrig, spiller Orly fortsat en vigtig rolle blandt Paris' lufthavne. Den er fortsat travl, især for indenrigsflytrafikken, og de seneste tal overstiger ofte selv Charles de Gaulles. Samlet set er Paris Orly ikke kun den næsttravleste lufthavn i Paris, men også i hele Frankrig.

Paris Orly blev åbnet i 1932 og fungerede oprindeligt som en sekundær lufthavn ved siden af Le Bourget. I efterkrigstiden steg den til at blive den vigtigste lufthavn i den franske hovedstad, samtidig med at den også fungerede som base for det amerikanske luftvåben indtil slutningen af 1960'erne. Åbningen af Charles de Gaulle-lufthavnen betød, at mange internationale flyvninger blev outsourcet, selvom destinationer på alle kontinenter undtagen Australien og Antarktis stadig betjenes i dag.

En række Air France-fly er parkeret side om side, i forgrunden kører en bus passagerer hen til flyene.

Med en afstand på omkring 18 kilometer fra byens centrum er Paris Orly Lufthavn den mest centrale blandt Paris' lufthavne. Det tager omkring en halv time at nå Paris' metronetværk med sporvogn, som er praktisk og kører med tætte intervaller. En forbindelse til RER kan også nås med bus.

I øvrigt: For taxaen fra Paris Orly lufthavn til centrum betaler du normalt en fast pris, selvom den er noget højere for den højre side af Seinen.

Budgetdestination: Lufthavnen Beauvais-Tillé nær Paris

Selvom den ligger hele 80 km nord for byens centrum, kan Beauvais-Tillé sagtens være med på listen over Paris' lufthavne. Det skyldes, at et særligt stort antal lavpris- og charterflyselskaber letter og lander her, hvilket ofte gør den til et lavprisalternativ blandt Paris' lufthavne.

Beauvais-Tillé Lufthavn blev oprindeligt bygget i 1930'erne og blev senere planlagt som NATO-luftbase. Da disse planer blev droppet, blev den i stedet omdannet til en civil lufthavn i 1956. Et større genopbygningsarbejde fandt sted igen i 2005.

Du kan tage den ret lange tur ind til centrum fra Beauvais-Tillé Lufthavn til Paris med shuttlebus, og turen til metrostationen Porte Maillot tager omkring 75 minutter. Andre muligheder er taxa eller privat bilservice.

Seværdigheder i Paris

En liste over seværdighederne i Paris kan fylde hele guidebøger. De indlysende er selvfølgelig Eiffeltårnet, Louvre og Notre Dame, men på grund af den store mængde turister, især i ferieperioder, er der ofte også overfyldt. Derfor er vores anbefaling: nyd Paris i fred!

Arkitektur
Række efter række af hvide huse pryder den franske hovedstad. Dette slående udseende er hverken tilfældigt eller historisk vokset: I det andet franske imperiums tid fra 1852-1870 blev byen kraftigt ombygget under ledelse af Georges-Eugène Baron Haussmann. Især gamle kvarterer i byen, som indtil da havde været tæt bebyggede, blev revet ned og erstattet af de rummelige boulevarder, der præger billedet i dag. På den måde fik Paris sin helt særlige karakter.

Museer
For kunstelskere er der også mange meget seværdige attraktioner ud over Louvre. Velkendt er for eksempel Centre Georges Pompidou, som huser det største museum for moderne kunst i Europa. Franske impressionister kan beundres på Musée d'Orsay og Musée de l'Orangerie. Sidstnævnte huser for eksempel Monets berømte åkander. Store museer om emner som naturhistorie eller militær findes naturligvis også i byen.

Restaurants
Det franske haute cuisine har et fremragende ry i hele verden. Mange af de restauranter, der skabte dette ry under den såkaldte Belle Époque mellem 1871 og 1880, eksisterer stadig i dag. Så for gourmeter er byen et sandt festmåltid, og alle andre vil uden tvivl få deres penge værd fra det brede kulinariske udvalg i den franske hovedstad. En efterfølgende spadseretur langs Seinen afrunder ethvert restaurantbesøg på en harmonisk måde.

Paris er uden tvivl altid en rejse værd, og lufthavnene i Paris tilbyder hurtige og ukomplicerede forbindelser til metropolen. Vi ønsker dig bon voyage!