En mand sidder i en lufthavnsterminal og leger med en baby i en barnevogn.

Stor bagage: Information og tips

Mens de fleste stykker bagage kan tages med om bord på et fly som håndbagage eller indleveres ved check-in-skranken som normalt, er der også særlige regler for nogle genstande: Det er det, der kaldes pladskrævende bagage. Da dette begreb dækker over en lang række genstande - fra musikinstrumenter til sportsbagage og barnevogne - er de nøjagtige regler også forskellige. Noget pladskrævende bagage kan endda tages med om bord og/eller transporteres gratis. Her kan du læse den nøjagtige definition af pladskrævende bagage, hvilke regler der skal overholdes, og hvilke omkostninger der kan opstå.

Indhold

  1. Hvad er pladskrævende bagage?

  2. Hvilken pladskrævende bagage kan medbringes i kabinen?

  3. Hvad koster pladskrævende bagage?

  4. Er der alternativer til pladskrævende bagage på flyet?

Hvad er pladskrævende bagage?

Uhåndterlig bagage - nogle gange også kaldet specialbagage eller sportsbagage - er bagage, der er for uhåndterlig, for tung eller for stor til den normale bagagebånd ved bagageindcheckningen. Det er ligegyldigt, hvad bagagen præcist er. Der er dog også en række genstande, der generelt deklareres som voluminøs bagage.

Sportsbagage: Hvis du vil flyve på ferie med dine egne ski, skal du helt sikkert checke dem ind som uhåndterlig bagage. Men også tennisketsjere, golfkøller, cykler og paraglidere falder ind under denne kategori. Vandsportsentusiaster med deres surfboards, oppustelige både eller fiskeudstyr har også ofte pladskrævende bagage med. Kort sagt - alt sportsudstyr, som ikke nemt kan transporteres i almindelig bagage, er pladskrævende bagage.

Musikinstrumenter: Hvis det ikke er en mundharmonika, du har i rygsækken, men du gerne vil have din guitar med på flyet, skal du checke den ind som stor bagage. Det samme gælder for en cello, trompet eller et andet musikinstrument, som ikke bare kan pakkes ned i din øvrige bagage.

Udstyr til børn: Ligesom barnesædet og bæretasken tæller buggyen eller barnevognen som omfangsrig bagage.

I øvrigt: I vores magasin har vi samlet retningslinjer og praktiske tips til at flyve med en baby.

En mand i kørestol bliver skubbet af en ansat i et flyselskab; man kan se flydøren i forgrunden og landgangen i baggrunden.Medicinsk udstyr: Nogle passagerer er afhængige af medicinsk udstyr som f.eks. en respirator, inhalator eller et ganghjælpemiddel. Ligesom en kørestol betragtes disse som uhåndterlig bagage på flyet.

Dyr: Uanset hvilken type dyr der er tale om, skal de alle deklareres som uhåndterlig bagage.

Tip: Ved internationale flyvninger skal du sørge for på forhånd at finde ud af, hvilke importkrav der er i destinationslandet for den dyreart, du medbringer.

Farligt gods: Hvis du f.eks. rejser som konkurrenceskytte med det rette udstyr, skal du checke det ind som løs bagage.

Hvilken omfangsrig bagage kan transporteres i kabinen?

Mens det ikke er et problem at opbevare ski i lastrummet, er situationen en helt anden med en inhalator, en værdifuld guitar eller en kat i en bæretaske. Det er derfor, der gælder forskellige regler for, hvordan pladskrævende bagage skal transporteres. For at undgå ubehagelige overraskelser bør du huske på følgende ting:

Tjek flyselskabets retningslinjer: Næsten alle flyselskaber har individuelle retningslinjer for de forskellige typer af pladskrævende bagage. Vær opmærksom på dem, når du planlægger din rejse, og spørg kundeservice igen, hvis du er i tvivl. Det, der ikke tæller som pladskrævende bagage hos ét flyselskab, kan tælle som pladskrævende bagage hos et andet flyselskab, hvilket kan medføre ekstra omkostninger.

Registrer dig på forhånd: Selv om nogle typer af pladskrævende bagage er tilladt om bord, skal du ofte stadig registrere dem på forhånd. Også her er der forskel på de enkelte flyselskabers retningslinjer, så planlæg i god tid og sørg for, at du har registreret al bagagen. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser ved check-in eller boarding.

Musikinstrumenter som håndbagage eller ekstra passager: Hvis du ønsker at tage musikinstrumenter med på flyet, kan du ofte gøre det i form af ekstra håndbagage mod et tillæg. For særligt store instrumenter kan der også vælges et ekstra sæde, hvis der er plads. Begge dele skal dog bestilles i forvejen.

Vigtig medicinsk bagage: Du kan selvfølgelig også tage vigtige ting med dig i kabinen, men du skal sørge for at informere flyselskabet på forhånd. Flyselskaberne har ofte deres egne pladsbesparende anordninger til ganghjælpemidler og kørestole i flyet, mens dine personlige mobilitetshjælpemidler accepteres som stor bagage ved flydøren og derefter læsses ind i bagagerummet.

Mindre dyr: Mindre dyr kan også transporteres på flyet i egnede transportkasser, f.eks. katte eller små hunde. Kravene til kasserne varierer, men det vigtigste er, at dit kæledyr skal blive i den under hele flyvningen. Nogle flyselskaber stiller deres egne transportkasser til rådighed, men tjek på forhånd, i hvilket omfang disse opfylder dine egne krav til transport af dit kæledyr. Kun i sjældne tilfælde er det tilladt at flyve med store hunde i kabinen. I stedet placeres de ofte i særlige bokse i lastrummet. Om din hund må flyve i kabinen, afhænger også af hundens race.

En hundekurv er placeret under et flysæde, en lille hund sover i den.I øvrigt: I vores magasin finder du detaljerede tips og generelle regler om at flyve med hund.

Som regel er det ikke tilladt at tage anden pladskrævende bagage med ind i kabinen. Det kan dog nogle gange betale sig at spørge flypersonalet til råds, når du checker din bagage ind - afhængigt af flyets belægning er der nogle gange også en vis velvilje, hvis du har forståelige grunde til at ville tage din pladskrævende bagage med dig. Men det kan du ikke regne med.

Hvad koster pladskrævende bagage?

Prisen for pladskrævende bagage varierer fra flyselskab til flyselskab. Der findes ingen ensartede standarder. Men som med mere almindelig bagage vil du generelt spare omkostninger, hvis du registrerer din pladskrævende bagage på forhånd i stedet for at checke den ind i lufthavnen. Ofte skal du ikke betale for medicinsk bagage eller børneudstyr. Sportsudstyr kan også være gratis, især i sæsonen og til visse destinationer, som f.eks. en flyvning til et skisportssted. På den anden side er prisen for et ekstra sæde til f.eks. din guitar på flyet måske ikke helt ubetydelig.

Er der alternativer til pladskrævende bagage på flyet?

Især hvis din specialbagage på flyet medfører omkostninger, er det værd at undersøge, om du kan sende din pladskrævende bagage til en rimelig pris i stedet. Afhængigt af bagagetype og flyrute kan det godt lade sig gøre. Du bør også afveje, hvor meget du har brug for de pågældende genstande på stedet. Hvis du ikke har brug for den store bagage umiddelbart efter ankomsten, kan du spare både tid og penge ved at sende den med post eller pakkeservice. Desuden er det ofte mere bekvemt at komme til og fra lufthavnen uden ekstra bagage.

Den gyldne regel for pladskrævende bagage er derfor at planlægge og informere sig selv i god tid - så bliver det stressfrit at tage den med. Vi ønsker dig en afslappet rejse og en sikker flyvetur!