Kuffert, der er meldt tabt i lufthavnen

Hvad skal jeg gøre, hvis kufferten går tabt?

Bagagekarrusellen stopper, men du står der stadig uden kuffert - det værst tænkelige scenarie for enhver passager umiddelbart efter "savnet flyvningen". Men betyder det uundgåeligt, at du aldrig vil se din bagage igen? Svaret på dette spørgsmål er nej i 95% af tilfældene. Find ud af nu, hvad du kan gøre, hvis din kuffert går tabt, hvad din ret til kompensation er, og hvad vores tip er til afslappet rejse med en kuffert.

Indhold

Mistet kuffert - hvad skal jeg gøre?

Først og fremmest: bliv rolig. Bare fordi din kuffert ikke er på din tildelte bagagekarrusel betyder det ikke automatisk, at din kuffert er gået tabt. Se dig omhyggeligt for at se, om nogen fejlagtigt har forvekslet din kuffert med deres egne, og kontroller, hvis det er muligt, også de omkringliggende bagagebælter.

Hvis din bagage stadig ikke kan findes, skal du rapportere til bagagedisken og fortælle informationen "Mistet og fundet", at din kuffert er gået tabt. Her bliver du bedt om at vise din billet med det tilsvarende registreringsnummer på din mistede bagage. Du skal også kunne beskrive din kuffert så præcist som muligt. Det tilrådes derfor at rejse med en iøjnefaldende kuffert, som du skal tage et billede af, inden du starter din rejse.

Hvis din kuffert ikke kan findes direkte ved hjælp af bagageregistreringsnummeret, skal du indsende en tabsrapport. Dette skal sendes til det relevante flyselskab, så snart din kuffert går tabt, helst inden du forlader lufthavnen. Formularen indeholder dine kontaktoplysninger, såsom telefonnummer og adresse. Hvis din sag er sikret med en lås, skal du også tilføje den passende kombination eller nøgle for at låse den op.

I de fleste tilfælde vises din mistede bagage igen inden for en dag og leveres gratis til den angivne adresse. Udenlandske rejsende har prioritet i denne procedure. Men hvis du ikke bor nær lufthavnen, da det f.eks. Kun var et mellemlanding, skal du vente tilsvarende længere.

Vejledning til kontoret for mistede og fundne kufferter

Mistet kuffert: ret til kompensation?

Retten til kompensation for flyrejsepassagerer i tilfælde af forsinkelse, beskadigelse eller tab af deres bagage er internationalt reguleret i Montreal-konventionen. Som passager har du derfor ret til en kompensation svarende til maksimalt € 1.300, hvis din kuffert permanent går tabt på flyet på grund af flyselskabets skyld.

Du kan dog forvente disse penge tidligst 1,5 måneder efter, at din kuffert er gået tabt. Hvis din bagage ikke er fundet efter fem dage, skal du beskrive dens indhold og værdi i et detaljeret spørgeskema. Din kuffert mistes officielt først efter 21 dage. Du får derefter refunderet indholdet inden for 30 dage efter indsendelse af listen.

Hvis du befinder dig i din destinationslufthavn uden bagage, fordi din kuffert er gået tabt, vil du stadig børste tænder og skifte tøj så hurtigt som muligt. En runde med omfattende shopping for flyselskabets regning? Det faktum, at du kan skifte tøj for flyselskabets regning, hvis din bagage går tabt, er desværre kun delvis korrekt. Især da hvert flyselskab tilbyder sine passagerer anden kompensation for bagagetab. Det afhænger ikke mindst af typen af din billet. Økonomiklasse rejsende, der mister deres bagage, kan generelt regne med færre kompensationsbetalinger end dem i første klasse.

Men det sædvanlige minimum, som stort set ethvert flyselskab tilbyder, er hygiejnesæt. Derudover kan der normalt forventes et forskud fra flyselskabet. Så hvis din kuffert virkelig går tabt, og du midlertidigt har brug for vigtige ting, såsom tøjskift, modtager du en lille sum for det. Forskudsbeløbet afhænger generelt af den klasse, du har booket. Det nøjagtige beløb bestemmes forskelligt afhængigt af det enkelte tilfælde. Hvis f.eks. Din brudekjole til dit planlagte bryllup er gået tabt med din kuffert, kan du forvente flere penge end en normal ferierende. Under alle omstændigheder skal du opbevare alle kvitteringer, så du kan sende dem til flyselskabet senere.

Med pakkerejser har du også ret til en prisreduktion i tilfælde af tab af bagage. Oplysninger om hvor meget kompensation du personligt har ret til samt færdige PDF-filer for at ansøge om rabatter kan for eksempel findes på ADACs websted.

Hvorfor går kufferter tabt?

Et gyldigt spørgsmål, der opstår, når din kuffert går tabt, er, hvordan kom den i første omgang.

De fleste kufferter går tabt, hvor der er meget stress. Dette er især tilfældet i lufthavne med store knudepunkter, hvor tusinder af passagerer og stykker bagage skal læsses på samme tid. Forsinkede eller aflyste flyvninger kan hurtigt forstyrre en lufthavns organisationssystem. Ligesom strejker eller uforudsigelige vejrændringer. I tilfælde af en mere kaotisk udgangssituation kan det ske hurtigere, at den ene eller den anden kuffert går tabt - selvom dette ikke er reglen.

Det kan også ske, at stykker bagage er mærket forkert, eller at mærkning mangler fuldstændigt. Dette kan være tilfældet, hvis bogstaverne ved et uheld rives af under indlæsningen. Mangel på tid ved mellemstop kan også være årsagen til, at en kuffert går tabt og ikke ankommer til destinationslufthavnen med dig.

Tips til rejser med en kuffert

For at du kan se frem til din næste flyvning med en kuffert roligt og ikke behøver at bekymre dig om at forlade lufthavnen tomhændet, har vi samlet de vigtigste tip, som du kan forberede dig ordentligt:

 1. Planlæg tilstrækkelig overførselstid
  Når du booker din næste rejse, skal du sørge for, at du har mindst en times overførselstid på stedet, især hvis du skal overføre i større lufthavne. Dette øger tidsvinduet for ilægning af din bagage og reducerer risikoen for at miste din kuffert. Hvis du vil være på den sikre side, skal du - hvis det er muligt - vælge en direkte flyvning.

 2. Høj genkendelsesværdi
  Som allerede nævnt skal du være i stand til at beskrive den så præcist som muligt, hvis din kuffert går tabt. Det kan derfor være fordelagtigt at rejse farvestrålende stykker bagage. Det er bedst at skrive dit navn og adresse ned på det og tage et billede af det. Hold dig dog til det sædvanlige kuffertformat, fordi misdannede kufferter udgør en øget risiko for at blive beskadiget under læsning.

 3. Sørg for tab ved pakning
  Hvis du rejser med flere kufferter, anbefales det at fordele dine ting fornuftigt mellem din bagage. For eksempel skal du medbringe alle vigtige papirer, medicin og værdigenstande i din håndbagage, hvis det er muligt. Hvis kufferten går tabt, har du i det mindste de mest nødvendige og vigtige ting med dig. Sørg for, at din kuffert kan låses ordentligt og sikkert, og at stregkoden er fastgjort ved indtjekningen.

  Tip: Hvad skal og kan nøjagtigt bæres i håndbagage? Du kan finde mere om dette i vores artikel Fakta om håndbagage.

 4. Skadesbegrænsning
  Din kuffert skal være iøjnefaldende, men ikke noget af værdi i sig selv. Når du vælger din kuffert, skal du sørge for, at den er sikker, men kan undgås i tvivlstilfælde. Hvis kufferten går tabt, er det bare en skam over dens indhold. Dette gør også din bagage mindre attraktiv for tyveri.

 5. Bagageforsikring
  I henhold til Montreal-konventionen er dit krav om kompensation for mistet bagage begrænset til omkring € 1.300. Hvis din bagage overstiger denne værdi, anbefales det at tænke på en bagageforsikring, da du kan få et højere beløb refunderet i tilfælde af tab. Bemærk: Kompensationen beregnes pr. Person og ikke pr. Stykke bagage.

Du kan dog være sikker på, at med den mængde bagage, der transporteres hvert år, er mistede kufferter kun en sjælden undtagelse. Derudover findes bagagen i de fleste tilfælde hurtigt, så det er endnu sjældnere, at kufferter går tabt. I stedet vil den ofte blive sendt til dig senest den næste dag, så du kan se frem til en afslappende ferie på trods af nogle indledende vanskeligheder. God tur!