Byer forbundet med hvide linjer på en blå globus

Gaffelflyvning - hvad er det?

Er du nogensinde stødt på udtrykket "open jaw", når du bestiller en flyrejse, og har du ikke kunnet gøre noget ved det? Open jaw-flyvninger er faktisk ikke så kendte - men det er forkert. De kan nemlig vise sig at være særligt praktiske, hvis du planlægger en rejse, hvor du ikke ønsker at vende tilbage til ankomststedet. Det er ideelt til f.eks. en bilferie. På denne måde kan du sammensætte din ferie individuelt og udforske din destination i dit eget tempo. Men hvad er en open jaw-flyvning egentlig? Hvilke reservationsmuligheder er der? Hvordan kan du bestille en open jaw-flyvning? Hvad er fordelene ved en open jaw-flyvning, og for hvem kan det betale sig? Vi afslører detaljerne og de mest populære rejseruter.

Indhold:

 1. Hvad er en open jaw-flyvning?

 2. For hvem er en open jaw-flyvning værd at rejse med?

 3. 5 trin til at bestille en open jaw-flyvning

 4. Fordele ved open jaw-flyvninger

 5. Populære open jaw-rejser

Hvad er en open jaw-flyvning?

En open-jaw-flyvning, også kendt som en "Open Jaw Flight" (OJ), er en bookingvariant af en flyrejse, hvor ankomst- og afgangslufthavne er forskellige fra hinanden. Således er destinationslufthavnen for den udgående flyvning forskellig fra afgangs- og/eller destinationslufthavnen for returflyvningen. Denne rejsemulighed er især interessant på langdistancerejser, f.eks. en flyrejse med åben kæbe til USA.  En open jaw-flyvning - ikke at forveksle med en stopover-flyvninger - bruges kun, når ud- og hjemrejsen foregår mellem tre eller fire forskellige lufthavne, og når destinations- og afgangslufthavnene ligger i samme land. En open jaw-flyrejse kan bookes i flere varianter:

 1. Afgangslufthavn A > bestemmelseslufthavn B > afgangslufthavn C > bestemmelseslufthavn A
  I den første mulighed lander passagerer på en open jaw-flyvning i en anden ankomstlufthavn end den senere afgangslufthavn, hvorfra de flyver tilbage ved rejsens afslutning.

 2. Afgangslufthavn A > bestemmelseslufthavn B > afgangslufthavn B > bestemmelseslufthavn C
  I den anden variant ankommer passagerer, der ankommer på deres open jaw-fly på vej tilbage, til en anden lufthavn end den oprindelige afgangslufthavn, hvorfra de startede rejsen.

 3. Afgangslufthavn A > bestemmelseslufthavn B > afgangslufthavn C > bestemmelseslufthavn D
  Alternativt er der også den tredje mulighed, nemlig dobbelte åbne kæbeflyvninger. I dette tilfælde er ingen af de lufthavne, som man ankommer til i afgangs- eller ankomstlandet, identiske. Dette er en særlig form for open jaw-flyvning.

Vedligeholdelsesarbejde på et parkeret passagerfly på vådt underlag i lufthavnen ved solnedgang

For hvem er en open jaw-flyvning værd at rejse med?

Denne form for flyrejse bruges ofte for at undgå at skulle vende tilbage til udgangspunktet, når man foretager en rundrejse med et andet transportmiddel, f.eks. tog, bus, bil eller vandreture til fods. På den måde sparer du tid og er særlig fleksibel i din rejseplanlægning. Så hvis du ikke ønsker at blive i kun én region eller by i dit ferieland, er en flyrejse med åben kæbe et godt alternativ for dig.

En flyvning med åben kæbe er også ideel til at besøge venner eller familie i dit ferie- eller hjemland eller til at udforske et andet sted i slutningen af din rejse. En open jaw-flyvning er også ideel for forretningsrejsende, der ønsker at deltage i flere aftaler i forskellige byer efter hinanden.

5 trin til at bestille en open jaw-flyvning

I lang tid var open jaw-flyvninger mere et særsyn for flyselskaber og rejsearrangører. Men flere og flere rejsende ønsker at planlægge deres ferie individuelt og nyde friheden til at rejse rundt i ferielandet uden at miste tid ved at vende tilbage til udgangspunktet. Det kan nu være meget nemt at finde en passende open jaw-flyvning, da mange flyudbydere tilbyder en søgefunktion for open jaw-flyvninger.

I de fleste tilfælde omfatter dette automatisk den funktion, at kun flyvninger med det samme flyselskab eller fra den samme flyalliance vises. På denne måde får rejsende den ønskede prisfordel ved en open jaw-flyvning og behøver ikke at bruge lang tid på at prøve forskellige rejsedatoer. Ikke desto mindre er indsatsen her ganske vist noget større end ved direkte flyvninger, men det er bestemt det hele værd. Den lavere pris skyldes, at de samarbejdende luftfartsselskaber kan bruge det samme reservationssystem, koordinere deres fartplaner og kombinere check-in i lufthavnene.

 1. For at bestille en open jaw-flyvning skal du vælge fanen "open jaw" i søgemaskinen på din foretrukne flyudbyders websted.

 2. Ud over afgangs- og destinationslufthavne vises der derefter to yderligere felter, hvor du kan indtaste forskellige lufthavne for afgang og ankomst for ud- og hjemrejser.

 3. Nu skal du blot indtaste rejsedato og antal personer, så du kan foretage din open jaw-søgning, og resultaterne vil blive vist.

 4. Sammenligne priserne på open-jaw-flyvninger fra forskellige flyselskaber eller alliancer og sammenligne priserne på forskellige afgangs- og destinationslufthavne inden for en radius, du angiver.

 5. Når du har besluttet dig for et udvalg af flyrejser, der passer dig, kan du afslutte bookingprocessen.

Tip: Hvis du har brug for flere tips og tricks til flybooking, kan vi anbefale vores artikel af samme navn.

Åben kalender med en blå nål i fokus med en sløret flyvemaskine på et kort i baggrunden

Fordele ved open jaw-flyvninger

 • Ofte er flyvninger med åben kæbe billigere end traditionelle direkte flyvninger eller enkeltbilletter, hvis du bestiller inden for samme alliance.

 • Stor fleksibilitet og frihed for de rejsende i destinationslandet

 • Sparer tid, da de rejsende ikke behøver at vende tilbage til deres afgangssted

 • Længere afstande kan tilbagelægges for at udforske destinationen intensivt

 • Kan kombineres med en byferie

 • Praktisk til en sammenkomst med familie og venner

Populære open jaw-rejser

Open jaw-flyvninger kan bookes i forskellige variationer og kombinationer efter ønske. Her er nogle særligt populære ruter, der foretrækkes af mange turister:

 • Frankfurt > Bangkok > Phuket > Frankfurt

 • Frankfurt > San Francisco > Los Angeles > Frankfurt

 • München > Cape Town > Johannesburg > München

 • Frankfurt > Boston > New York > New York > Frankfurt

 • Frankfurt > Dar es Salaam > Zanzibar > Frankfurt

 • München > Jakarta > Denpasar > München

En flyrejse med åben kæbe er ideel for alle, der ønsker at rejse rundt i destinationslandet, eller som er fleksible med hensyn til afgangs- og ankomstlufthavne i deres eget land. Det sparer ikke kun penge og tid, men du kan også kombinere din ferie med et besøg hos venner eller familie. Open jaw-flyvninger kan især anbefales til typiske rejser, der kun finder sted én gang i livet, f.eks. en roadtrip gennem USA. Vi ønsker dig en god og eventyrlig rejse!