En ladestation i forgrunden, to parkerede biler i baggrunden.

Lad elbilen stå parkeret i længere tid: tips til en ubekymret ferie

Elbiler bliver mere og mere populære, og den tilhørende infrastruktur bliver konstant opgraderet. Men der er også nogle tekniske spørgsmål omkring disse moderne transportmidler, især hvis du skal på ferie. Skal du lade din elbil være fuldt opladet? Hvilke lufthavne har egentlig ladestationer? Og kan du efterlade bilen ved ladestationen, mens du er på ferie? Vi forklarer, hvad du skal være opmærksom på, hvis du lader din elbil stå parkeret i længere tid.

Indhold

  1. Er det skadeligt at lade elbilen stå parkeret i længere tid?

  2. Med hvilket batteriniveau kan du lade elbilen stå i længere tid?

  3. Hvad du ellers bør overveje, før du lader din elbil stå parkeret i længere tid

  4. Kan du lade din elbil stå ved ladestationen under din ferie?

  5. Er lufthavne udstyret med ladestationer til elbiler?

Er det skadeligt at lade sin elbil stå parkeret i længere tid?

Ingen grund til bekymring - du kan lade moderne elbiler stå parkeret i længere tid uden at skulle bekymre dig direkte. Det skyldes, at den moderne elbilteknologi er så avanceret, at batteriet ikke bliver beskadiget med det samme, bare fordi du ikke flytter bilen i et par uger eller endda en måned. Selvfølgelig bør du stadig følge et par grundlæggende regler for at holde din elbil i den bedst mulige stand så længe som muligt.

Hvilket batteriniveau kan du lade elbilen stå på i længere tid

Som en generel regel bør du sigte efter et batteriniveau på omkring 50% som det ideelle niveau, før du lader din elbil stå parkeret i længere tid. Eksperterne er lidt uenige om, hvorvidt området fra 50 % til 80 % også egner sig til længere tids stilstand, eller om visningen skal være mellem 50 % og 20 % - men du gør ikke noget forkert med et ladeniveau i den lave ende. Tabet af opladning, hvis du lader din elbil stå parkeret i længere tid, er lavt, så den kan stadig startes uden problemer efter din ferie. Hvis du derimod oplader din elbil, indtil batteriet er over 80% eller endda 100% fuldt, vil batteriet være under højspænding. Selvom det ikke er et problem under den efterfølgende drift, bør bilen ikke efterlades i denne tilstand i længere tid, da ydeevnen ellers kan falde permanent.

Tip: Sørg for, at din bil er helt slukket og ikke er i standbytilstand, som ofte er standard, da det får den til at miste opladning hurtigere.

Et nærbillede af tankåbningen på en elbil, et ladekabel er tilsluttet.

Hvad du ellers bør overveje, før du lader din elbil stå i lang tid

Selvom batteriet nok er det mest fremtrædende spørgsmålstegn, før du lader din elbil stå i lang tid, er der også et par andre punkter, du bør overveje:

Vedligeholdelse af 12-volts startbatteriet: Ligesom diesel- og benzinbiler har alle elbiler et konventionelt 12-volts startbatteri, som blandt andet er ansvarligt for lyssystemet og den interne elektronik og - som navnet antyder - for at starte bilen. Det oplades både under kørslen og ved opladning af bilen. Før du parkerer din elbil i ugevis, bør du derfor tjekke, om startbatteriet er i god stand. Ellers kan det miste for meget ladning, og din bil vil ikke længere starte efter lang tid. Hvis du vil være på den sikre side her, kan du anskaffe dig en batterivedligeholdelsesenhed og/eller en batteristarter.

Undgå varme: Hvis du lader din elbil stå parkeret i længere tid, er det bedre ikke at lade den stå i den bagende sol. Det er ikke kun skadeligt for lakken og interiøret, men kan også beskadige batteriet. Batteriet i din elbil kan miste meget kapacitet ved temperaturer over 40 °C. Du behøver dog ikke bekymre dig om dette i kulden, da elbiler ikke har problemer med dette.

Tjek dæktrykket: Som med enhver anden bil skader det naturligvis ikke at tjekke dæktrykket, hvis du har planer om at lade din elbil stå parkeret i længere tid. Det reducerer også risikoen for, at der opstår ubalance i dækkene, når de står stille i længere tid.

Kan du efterlade din elbil på ladestationen under din ferie?

Hvad der er teoretisk muligt med en privat ladestation til elbiler, vil være vanskeligt i alle andre tilfælde rent praktisk - når alt kommer til alt, vil du blokere en ladestation i længere tid. Konstant opladning af bilen er heller ikke nødvendigvis ønskeligt. Som forklaret ovenfor, bør du aldrig have en fuld 100% batteriopladning, hvis du lader din elbil stå parkeret i længere tid. Selvom nogle elbiler giver mulighed for at indstille et maksimalt opladningsniveau, er fordelene stadig begrænsede. En elbil aflades alligevel meget langsomt og vil stadig være køreklar efter ferien, hvis den bruges korrekt.

I øvrigt: Opladning af en elbil i stikkontakten anbefales generelt ikke, undtagen i absolutte nødsituationer, især hvis bilen er parkeret i lange perioder. Almindelige stikkontakter er ikke designet til de højere ladestrømme, og det øger risikoen for brand!

I forgrunden kan man se tankåbningen på en elbil med et ladekabel tilsluttet, i baggrunden den tilsvarende ladestation.

Er lufthavne udstyret med ladestationer til elbiler?

Mange lufthavne tilbyder allerede muligheden for at oplade din elbil via konventionelle ladestationer. Nogle af vores Easy Airport Parking-lokationer har også opladningsfaciliteter, hvis du f.eks. vil parkere i Berlin/Brandenburg lufthavn eller FMO lufthavn

Så du kan flyve afsted på ferie uden bekymringer, mens din elbil venter sikkert på, at du kommer tilbage. Vi ønsker dig en sikker flyvetur!